Tuesday, June 18

Digitalni fotoaparati

Digitalni fotoaparati so naprave, ki nam pridejo večkrat zelo prav. Prav gotovo se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste bili na nenačrtovanem izletu ali pa ste doživeli kaj takšnega, kar bi želeli poslikati, a niste imeli pri roki digitalnega fotoaparata.

K sreči so digitalni fotoaparati nameščeni tudi na mobilne telefone, kakovost le-teh pa je pri boljših telefonih že čisto sprejemljiva, najboljši se lahko celo kosajo z nekoliko slabšimi digitalnimi fotoaparati. Fotoaparati na GSM napravah so izjemen pripomoček, saj imamo GSM oz. mobilni telefon vedno pri roki.

Pri kupovanju digitalnih fotoaparatov naletimo na dve različni vrsti le-teh. DSLR fotoaparati in kompaktni fotoaparati sta ti dve vrsti, ki se med seboj razlikujeta predvsem po tem, da so DSLR fotoaparati namenjeni bolj zahtevnim fotografom in predvsem tistim, ki se s fotografijo profesionalno ukvarjajo, kompaktni fotoaparati pa vsem ostalim, ki jim fotoaparati največkrat služijo le na izletih, dopustu itd.

DSLR fotoaparati omogočajo, da fotograf menja objektive med fotografiranjem. Kompaktni fotoaparati pa, kot pove že njihovo ime, so kompaktni in te menjave ne omogočajo. Ker so kompaktni imamo tudi nekaj manj težav z njimi, saj so objektivi popolnoma tesnjeni in se prah ne nabira za njimi. Tako ni potrebe po čiščenju teh naprav, kar je potrebno pri DSLR fotoaparatih pogosto izvajati. Torej, če želite fotoaparat uporabljati le ljubiteljsko in za lastno uporabo, izberite kompaktnega, saj bo cenejši, bolj enostavne za rabo in popolnoma dovolj zmogljiv.

Najpomembnejši tehnični podatek je ločljivost, saj iz tega podatka lahko razberemo, kako kvalitetna bo slika oz. iz koliko točk bo sestavljena. Včasih potrebujemo tudi t.i. »zoom«. Digitalni fotoaparati imajo dve vrsti zooma – digitalnega in optičnega. Optični zoom je bistveno dražji, dražji so tudi fotoaparati, ki omogočajo boljši optični zoom, a kljub temu je ta investicija smiselna, saj optični zoom ne pokvari slike, kot je to značilno za digitalnega.