petek , 17 januar, 2020
Domov / Članki / Zgodovina Nikona 1. del

Zgodovina Nikona 1. del

 

Zgodovina podjetja Nippon Kogaku sega v leto 1917, ko so se združila tri manjša podjetja, ki so delovala na področju izdelave optike. Sprva je podjetje štelo približno 200 zaposlenih. Leta 1921 se jim je pridružilo 8 nemških inženirjev, ki so se odzvali na njihovo povabilo ter začeli s sodelovanjem.

Sprva so izdelovali širok nabor predvsem optičnih izdelkov, kot so teleskopi, mikroskopi, oprema za nadzor, optični merilni instrumenti za industrijo in znanost. Čeprav so kmalu postali zelo priznano ime v znanstvenih in industrijskih krogih pa se je izven teh krogov o njih vedelo bore malo.

V tridesetih letih 20. stoletja so začeli proizvajati objektive goriščnic od 50mm do 700mm za fotoaparate velikega formata. V tem času se je tudi prvič pojavila beseda Nikkor v samem imenu objektivov, ki je nastala iz imena Nikko, s katerim so poimenovali svoje prve mikroskope.

Leta 1937 so izdelali prve tri objektive za maloslikovne fotoaparate. 50mm Nikkor objektive s svetlobno jakostjo F4.5, F3.5, F2.0 so izdelali za legendarni Canonov fotoaparat Hansa Canon. Nippon Kogaku je vse objektive izdeloval za Canonove fotoaparate vse do leta 1947. Sprva so izdelovali objektive samo s Canonovim bajonetom, nato pa so jim dodali še verzije z Leica bajonetom.

Med druge svetovne vojne je bil Nippon Kogaku izbran za glavnega dobavitelja optične opreme za vojsko, tako da je razširil svojo proizvodnjo na 19 tovarn s 23.000 zaposlenimi. Po končani vojni so se omejili le na proizvodnjo za civilne namene. Ohranili so eno tovarno in 1.400 zaposlenih. Posvetili so se izdelavi izdelkov, po katerih so bili znani že pred vojno. Kljub priljubljenosti in prepoznavnosti doma, pa zunaj Japonske še niso bili poznani.

Nikon 1 in Nikon M

Med letom 1945 in 1946 so vodilni sklenili, da bodo začeli izdelovati svoje fotoaparate in ne le objektive za druge proizvajalce fotografske opreme. Septembra je tako stekla proizvodnja 20 poskusnih prototipnih 35mm (rangefinder) fotoaparatov z izmenljivimi objektivi.

Kljub temu, da so imeli že septembra 1946 izdelane prve prototipe 35mm fotoaparatov, pa proizvodnja ni stekla do leta 1948, ko so najavili svoj prvi 35mm (rangefinder) fotoaparat z izmenljivimi objektivi Nikon 1. To je bilo tudi prvič, ko se je pojavilo ime Nikon.

Inženirji, ki so konstruirali prvi model Nikon 1, so se pri marsičem zgledovali po že obstoječih modelih nemških proizvajalcev, kot sta Contax in Leica, ki so že dolgo izdelovali 35mm (rangefinder) fotoaparate. Po vzoru Contaxovega modela so izdelali ohišje, princip zadnjih vratic in načina vstavljanja filma ter razporeditev gornjih gumbov, od Leice pa rangefinder mehanizem za ostrenje ter horizontalni zavesni zaklop.

Leta 1948 je stekla proizvodnja modela Nikon 1, zelo specifičen format filma 24x32mm, ki so ga uporabljali, pa je bil razlog, da se fotoaparat ni smel izvažati izven Japonske, zato je model Nikon 1 za zbiratelje prava redkost. Nikon 1 se je zaradi omenjenega razloga proizvajal le eno leto, nadomestili so ga z modelom Nikon M, ki je imel format filma 24x34mm. Izdelovali so ga dobro leto. Prve različice tega fotoaparata niso imele sinhronizacije za bliskavico (prav tako kot Nikon 1), poznejše različice Nikon M pa so sinhronizacijo že imele. Oba modela Nikon 1 in Nikon M sta bila izdelana v zelo majhnih serijah in dosegata pri zbiralcih vrtoglave cene.

Leta 1951 so trgu predstavili nov model Nikon S, ki je še vedno imel format filma 24×34, a so mu dodali sinhronizacijo z bliskavico direktno prek sani na vrhu fotoaparata, in nekaj sprememb na ohišju, ki naj bi izboljšale rokovanje. Hkrati so predstavili tudi nov RF objektiv 50mm f1.4, ki je bil takrat najhitrejši 50mm milimetrski objektiv na trgu. Model Nikon S, ki so ga izdelovali med letoma 1951 in 1955 je bil Nikonov prvi prodajno uspešni model fotoaparata. Razlog za to je bil predvsem prodor na ameriški trg. Nikon S2 je bil prvi fotoaparat, ki so ga uradno izvažali na ameriški trg.

 

Nikon S2

Leta 1955 je Nikon predstavil nov model S2, ki je bil v primerjavi z modeloma M in S v tehnološkem smislu precej izboljšana verzija range finder fotoaparata. Poboljšali in povečali so iskalo range finder sistema, manjše in lažje ohišje, najkrajši zaklopni čas je zdaj znašal 1/1000s. V primerjavi s prejšnjimi modeli je bil S2 precej lažji in hitrejši za rokovanje. Format filma je bil tokrat 24x36mm. Model S2 so izdelovali do leta 1958 ter izdelali natančno 56.715 primerkov.

 

Nikon SP

Nikon SP, model, ki so ga začeli izdelovati leta 1957, predstavlja enega najbolj tehnično dovršenih range finder fotoaparatov tistega časa, saj se je z lahkoto kosal s konkurenčnimi proizvajalci, v nekaterih pogledih pa jih je tudi prekašal. Temeljil je na modelu S2, a so ga v tehničnem smislu precej posodobili. Je prvi Nikonov fotoaparat, ki je imel zavese zaklopa izdelane iz titana. Med drugimi tehničnimi novitetami so bili tudi samosprožilec ter prvi električni motorček, ki je omogočal kontinuirano fotografiranje do treh posnetkov na sekundo. Nikon je v tistem času ponujal najširši obseg goriščnic objektivov za range finder fotoaparate od objektiva z goriščnico 21mm pa do 1000mm.

Nikon SP so sledili še nekateri poenostavljeni in okrnjeni modeli kot sta S3 in S4. Razvili so še model SPX, ki je bil prvi range finder fotoaparat z vgrajenim TTL merjenjem svetlobe, vendar žal nikoli ni prišel v serijsko proizvodnjo. Tako ostaja Nikon SP najbolj dovršen range finder fotoaparat v njihovi ponudbi. Leta 2005 so spet izdelali jubilejnih 2500 primerkov tega fotoaparata.

 

Avtor prispevka: Bojan Stepančič

 

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Nikon posodobil programsko opremo

Pred kratkim so pri Nikonu posodobili programsko opremo za Nikonve fotoaparate. Več podrobnosti in povezav do strani za prenos …