petek , 17 januar, 2020
Domov / Članki / Zgodovina Nikona 3.del

Zgodovina Nikona 3.del

Nikon F – Legenda je rojena! (3. del)

Piše se leto 1959, range finder fotoaparati so doživeli svoj razcvet, kljub popularnosti in vedno boljši tehnični izpopolnjenosti pa je razvoj naletel na določene omejitve, ki so spodbudile pospešen  razvoj zrcalno refleksnih fotoaparatov (SLR- Single     lens reflex). Kompaktnost ohišja in majhne dimenzije terenostavno rokovanje range finder fotoaparatov, so prednosti, zaradi katerih je bil ta sistem tako priljubljen med profesionalnimi in tudi resnimi amaterskimi fotografi. Tudi nabor objektivov je bil zelo širok, glavne poma

 

njkljivosti pa so se pokazale pri uporabi objektivov z daljšimi goriščnicami, ki niso bile pokrite v iskalu range finder fotoaparatov. Ostrenje in kadriranje pri range finder fotoaparatih je ob uporabi objektivov z daljšimi goriščnicami zelo oteženo in nezanesljivo (pri daljših goriščnicah od 135mm, ki niso pokrite v iskalu). Tudi slika v iskalu range finder fotoaparatov prikazuje zgolj izrez, glede na goriščnice, ki jih pokriva iskalo, ne prikazuje pa dejanske slike, kot jo vidi objektiv fotoaparata, kar je še posebej očitno pri prikazu globinske ostrine, ter perspektive, ki jo s tem ustvari goriščnica objektiva.

V 50-tih letih so nekateri proizvajalci fotoaparatov začeli predstavljati svoje 35mm SLR fotoaparate, ki so povečini imeli precej pomanjkljivosti. Ogledalo v fotoaparatih običajno ni imelo sistema za avtomatsko vračanje v izhodiščno lego, posledica tega je bila, da je bila slika v iskalu po narejenem posnetku popolnoma temna. Šele, ko se je film previl na naslednji posnetek, je ogledalo skočilo v prvotno lego. Tudi zaslonka v objektivih ni bila avtomatska, kar pomeni, da je bilo treba za uspešno ostrenje zaslonko na objektivu ročno odpreti na največjo možno odprtino, nato ostriti in potem spet ročno zapreti na želeno vrednost. Vse skupaj je bilo precej zamudno in nepraktično. Kljub pojavu novih 35mm SLR fotoaparatov na trgu, pa še vedno ni bilo resnično profesionalnega sistema, ki bi lahko zadovoljil profesionalne fotografe.
Leta 1955 je začel Nikon (Nippon Kogaku) z razvojem novega range finder fotoaparata SP, ki naj bi bil tehnično najbolj dovršen Nikonov range finder fotoaparat. V določenih tehničnih rešitvah je takrat prekašal celo Leico M3. Leta 1957 so novi range finder fotoaparat SP prvič predstavili javnosti.

SP je naletel na zelo dober odziv pri profesionalnih fotografih, kar je še dodatno utrdilo Nikonov položaj na takratnem trgu. Vendar pa so že od leta 1955, vzporedno z razvojem range finderja SP, razvijali tudi prvi zrcalno refleksni (35mm SLR) fotoaparat. Prioriteta je bila dana modelu SP, ki so ga tudi prvega predstavili. Po letu 1957 so se na trgu pojavili številni novi modeli SLR fotoaparatov, ki so že imeli vgrajene številne tehnične novitete, kot so: iskalo s penta-prizmo, avtomatsko zaslonko ter avtomatsko ogledalo, ki se je samodejno vrnilo v izhodiščno lego. Določeni modeli so poželi velik uspeh, kar je Nikona spodbudilo, da je začel pospešeno razvijati svoj model SLR fotoaparata.

 

Detajlno so preučili vse pomanjkljivosti tedanjih SLR sistemov, ter razvijali fotoaparat, ki bo v vseh pogledih zadostil profesionalne fotografe. Nikon F je bil že od samega začetka projektiran, kot profesionalni SLR fotoaparat, inženirji pa so razmišljali tudi o nadgradnjah in dodatkih, ki bi si jih takrat želeli profesionalni fotografi.

Ker je razvoj Nikona F potekal vzporedno z razvojem modela SP, so inženirji za osnovo novega SLR fotoaparata vzeli določene dele modela SP, ki so že bili preizkušeni in zanesljivi. Nikon F je tako nastal na osnovi range finder fotoaparata, ki so mu dodali določene sklope, značilne za SLR fotoaparate. Leta 1959 je Nikon javnosti predstavil svoj prvi zrcalno refleksni fotoaparat (SLR) NIKON F.

Nikon F je bil takrat za fotografski trg pravi šok. Trende v fotografski industriji je postavil dobesedno na glavo. Do tedaj so fotografskem svetu vladali nemški proizvajalci fotografske opreme, kot sta Leica in Contax, ter range finder fotoaparati. Nikon F pa je vse postavil na glavo. Še posebej profesionalni fotografi so množično prehajali iz range finder sistema na Nikonov F sistem. Nikon je že s prvim modelom zadel v polno, kar pa ni bilo naključje. Trgu so ponudili najbolj izpopolnjen in nadgradljiv sistem. Nikon F je imel obilico izpopolnjenih tehničnih elementov, ki so bili nujni za profesionalno uporabo. Z Nikonom F so predstavili 100 odstotno iskalo na osnovi penta-prizme, možnost izmenljivih zaslonov ter različnih tipov iskala, ki se je tako lahko prilagodilo za različne namene uporabe.

Nikon F je imel popolnoma avtomatsko povratno zrcalo z možnostjo zaklepa, ki je v veliki meri zreduciralo moteče tresljaje pri makro fotografiji. Objektivi so imeli vgrajeno avtomatsko zaslonko in so pokrivali goriščnice od 21mm pa do 1000mm. Zaklop fotoaparata je bil testiran na 100.000 ciklusov, zavese zaklopa pa so bile narejene iz titana. Sistemu pa so dodali tudi možnost dodatnega elektronskega motorčka za previjanje filma, ki je omogočal kontinuirano fotografiranje do 4 posnetkov v sekundi ter dodatek za film z 250 posnetki, kar so potrebovali športni fotografi. Leta 1965 so za Nikonu F predstavili tudi TTL (thru the lens) merjenje svetlobe v izmenljivem iskalu Photomic T, ki je merilo svetlobo direktno prek objektiva. Vzporedno z razvojem Nikona F so razvijali tudi vedno nove objektive s F bajonetom. Čas je pokazal, kako premišljena in dovršena je bila zasnova Nikonovega F modela. Tudi po 50 letih je ostal Nikonov F bajonet na sodobnih digitalnih zrcalno refleksnih fotoaparatih, ki lahko z določenimi omejitvami, sprejmejo tudi starejše manualne Nikkor objektive.

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so priznani nemški proizvajalci fotografske opreme, morali slediti japonskim. Tehtnica tehnološkega razvoja se je obrnila na Japonsko stran. Nikonov Model F je postavil nove standarde v profesionalni fotografiji, tako glede tehnične izpopolnjenosti kot kakovosti same izdelave. Profesionalni fotografi so še posebej cenili zanesljivost in vzdržljivost Nikonovih fotoaparatov, kar je pri modelu F treba pripisati tudi njegovim koreninam, ki izvirajo iz tehnično najbolj dovršenega range finder fotoaparata tistega časa, Nikonovega modela SP.

Kot zanimivost naj omenimo še, da se je vsa Nikonova fotografska oprema z imenom Nikon, med leti 1963 in 1970 v Nemčiji prodajala pod imenom NIKKOR, ki je drugače blagovna znamka Nikonovih objektivov. Nikon F se je tako prodajal kot Nikkor F. Nemški proizvajalci so dosegli, da je moral Nikon zaradi podobnosti z imenom “Zeiss Ikon”, z nemškega trga umakniti ime Nikon.

Med leti 1960 in 1965 so večino fotoaparatov za potrebe časopisnih agencij predstavljali 35mm fotoaparati, Nikon SP so uporabljali zaradi možnosti uporabe širokokotnih objektivov, Nikon F pa zaradi teleobjektivov. Leta 1964 so na olimpijskih igrah v Tokiu uvedli posebej določena mesta, skaterih so fotografi lahko fotografirali dogodke na stadionu. To je povzročilo, da so fotoreporterji pri svojem delu uporabljali večinoma tele objektive z daljšimi goriščnicami, kjer je prišel do izraza Nikonov F sistem in nabor Nikkor teleobjektivov. Ob robu olimpijskih iger je Nikon za fotografe, ki so uporabljali Nikon fotografsko opremo, v Tokiu odprl prvi servisni in podporni center, ki je nudil tehnično podporo fotografom. Takšno prakso je ohranil do danes, ko imajo profesionalni fotografi na vseh večjih dogodkih na voljo usluge Nikonove NPS (Nikon Professional Service) mreže za podporo Nikonovim fotografom. Leta 1967 je Nikon predstavil svoj širokokotni objektiv za F sistem, NIKKOR-N Auto 24mm f/2.8, kar je spodbudilo uporabo širokokotnih objektivov tudi s 35mm SLR fotoaparati in sistemom Nikon F. Tako se je začela doba 35mm SLR fotoaparatov. Leta 1963 je Nikon uradno prenehal izdelovati range finder fotoaparate in model SP V omejeni seriji so jih nato leta 1964, zaradi potreb profesionalnih fotografov, izdelali še nekaj. Leta 1965 pa je bila narejena posebna serija modela S3 v 2000 primerkih. Recesija, ki se je začela leta 1965, je botrovala k razvoju novih cenejših modelov SLR fotoaparatov. Nikon je v tem letu dal na trg cenovno dostopnejši model Nikkormat, ki pa je omogočal uporabo večine opreme za sistem F.

Preberite si tudi

Zgodovina Nikona 4. del

SLR (35mm zrcalno refleksni fotoaparati) so se v 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja že …

Zgodovina Nikona 2.del

Proti koncu petdesetih let prejšnjega stoletja so se na fotografskem trgu pojavile želje po novih …