petek , 17 januar, 2020
Domov / Članki / Zgodovina Nikona 2.del

Zgodovina Nikona 2.del

Proti koncu petdesetih let prejšnjega stoletja so se na fotografskem trgu pojavile želje po novih fotografskih sistemih v svetu maloslikovnih fotoaparatov. Rangefinder fotoaparati so se izkazali z odlično optiko ter za tiste čase izredno kompaktnostjo, imeli pa so nekaj tehničnih značilnosti, ki so sam sistem omejevale glede na uporabo in zahteve vedno večjega števila fotografskih navdušencev ter profesionalnih fotografov. Zaradi zelo sofisticiranega in tehnično zapletenega sistema, ki omogoča izostritev, so bili rangefinder fotoaparati takrat precej dragi. Fotografski trg pa je ob vedno večjem zanimanju za fotografijo potreboval tudi cenejše sisteme, ki so omogočali uporabo kakovostnih izmenljivih objektivov, in so bili primerni tako za navdušence kot profesionalne fotografe.
Zrcalno refleksni fotoaparati (SLR single-lens reflex) so se začeli pojavljati med letoma 1950 in 1960. Prednost ogleda slike direktno skozi objektiv je omogočila fotografu precej bolj realen vpogled, kako bo fotografija zabeležena na fotografski film. Pri Rangefinder fotoaparatih se ogled in ostrenje fotografije izvaja prek stranskega iskala ter sistema dvojnega prekrivanja slike, ki nam pove, kdaj je glavni motiv izostren, ne omogoča pa nam direktnega vpogleda v sliko, ki jo vidi fotografska optika. Tudi pri uporabi različnih goriščnic objektivov SLR fotoaparati precej bolj realno predstavijo perspektivo in globinsko ostrino. Pri rangefinder fotoaparatih pa smo omejeni na sliko v majhnem stranskem iskalu, ki sicer pri dražjih modelih nekako poskuša imitirati goriščne razdalje objektivov vendar s precejšnjimi omejitvami.

Prvi SLR fotoaparatih različnih proizvajalcev so sicer nudili ogled slike direktno prek objektiva, bili pa so precej okorni v načinu delovanja. Do prihoda Nikonovega modela F je bil pri drugih proizvajalcih in njihovih prvih modelih SLR fotoaparatov povečini skupni imenovalec to, da se ogledalo po narejenem posnetku ni samodejno vrnilo na svoje izhodiščno mesto, kar je pomenilo, da smo po pritisku na sprožilec v iskalu videli samo temo, šele, ko smo spet previli film na nov posnetek, se je ogledalo postavilo v izhodiščno točko. Tudi delovanje zaslonke pri objektivu običajno ni bilo avtomatsko, v kolikor smo zaslonko nastavili na manjše odprtine npr. f11 smo v iskalu videli precej temno sliko, sama izostritev pa je bila pri tem zelo težavna, večina fotografov je takrat fotografirala tako, da so zaslonko odpirali, kolikor se je dalo, nato izostrili in potem spet zaprli na želeno vrednost, kar pa je bilo zelo zamudno.

Leta 1959 je Nikon predstavil svoj prvi SLR fotoaparat, ki je po tehničnih karakteristikah in kakovosti izdelave daleč prekašal vse, kar se je do takrat pojavilo na fotografskem trgu. Že v samem začetku je Nikonu uspelo dobesedno povoziti konkurenco in postaviti standarde, katerim so nato sledili vsi proizvajalci SLR fotoaparatov.

Lahko rečemo, da je Nikon F prvi profesionalni SLR fotoaparat, ki je dodobra spremenil trg SLR fotoaparatov ter zarisal smernice razvoja fotografske tehnike na področju maloslikovnih fotoaparatov. Njegova prisotnost na fotografskem trgu je dodobra spremenila primat dragih Rangefinder fotoaparatov in potisnila evropske proizvajalce v drugi plan, Japonska pa je tako s pomočjo Nikona in modela Nikon F postala ena najbolj vidnih proizvajalk fotografske tehnike v svetu.

 

Avtor prispevka: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Nikon posodobil programsko opremo

Pred kratkim so pri Nikonu posodobili programsko opremo za Nikonve fotoaparate. Več podrobnosti in povezav do strani za prenos …