ponedeljek , 18 november, 2019
Najnovejše

Domov / Fotoinfo / Test Sigma 35mm f1.4 DG HSM

Test Sigma 35mm f1.4 DG HSM

Tokrat test prve Sigme iz serije A. Objektivi iz serije A (artist) naj bi bili primerni za izrazno oziroma umetniško fotografijo. Sigma se je resno lotila izdelave objektivov na najvišji kakovostni ravni, tako v smislu optične kakovosti, kot tudi končne izdelave.

Prvi Sigmin fiksni objektiv, ki sem ga imel priložnost potipati je bila Sigma 85mm f1.4. Veliko so obljubljali ter govorili, da se lahko primerja z najboljšimi fiksnimi objektivi goriščnice 85mm, vendar sem na koncu za svoje potrebe raje kupil Nikonov AF-S 85mm f1.8G, ki je sicer malce počasnejši vendar za skoraj polovico nižjo ceno, prepričljivejši.

DSC_6081A

Prvi stik z novo Sigmo 35mm f1.4 DG HSM je bil poln presenečenj. Izdelava in materijali so na najvišjem možnem nivoju. Kakovost izdelave je nad pričakovanji. Glede optičnih lastnosti bo več razvidnega iz testnih fotografij.

Sigma je razvila nove premaze, ki zelo uspešno reducirajo odboje svetlobe znotraj objektiva. Tako so uspeli zmanjšati Ghost in Flare efekt na minimum. Tudi pri odprti zaslonki je bočna vpadna svetloba neproblematična. Ostrina je na sredini kadra odlična tudi pri f1.4 ob robovih pa na FF senzorju nekoliko pojenja. HSM ostrenje me je v pozitivnem smislu zelo presenetilo. Objektiv ostri dokaj hitro predvsem pa natančno. Edini pomislek glede ostrenja gre hodu obročka za ročno ostrenje, ki je precej kratek, kar tistim, ki se ukvarjajo z snemanjem videa ne bo ravno v pomoč. Objektiv ima nekaj malega popačenja, ki pa ni problematično. Vinjetiranje pri odprti zaslonki je nekoliko bolj moteče vendar pa je estetsko in marsikomu bo takšna vinjeta celo všeč. CA (kromatska aberacija) je sicer vidna pri zelo močnih kontrastih in odprti zaslonki je pa za objektiv takšne svetlobne jakosti, skoraj zanemarljiva. Osebno mi je zelo všeč kakovost neostrine oz. BOKEH, ki ga ustvari ta objektiv.

Tokrat se je Sigma izkazala in naredila resnično vrhunski objektiv, ki ob skoraj polovični ceni nudi vse kar imajo veliki. Vsi tisti fotografi, ki so do sedaj razmišljali o nakupu takšnega objektiva vendar jim finančna situacija tega ni dovoljevala bodo novega Sigminega objektiva še kako veseli.

TESTNE FOTOGRAFIJE

Ostrina ob robovih pri zaslonki f1.4 Nikon D3x (24.5Mpix).

Ostrina na sredini pri zaslonki f1.4. Nikon D3x (24.5Mpix).

Odlična kontrola direktne svetlobe, Flare in Hhost efekt sta neproblematična tudi pri zaslonki f1.4.

Zelo dopadljiv BOKEH pri odprti zaslonki.

Možnost fotografiranja od blizu (28cm) ter zaslonka f1.4 omogočata dopadljive in izrazne fotografije.

Opaziti je nekaj popačenja ter vinjete pri zaslonki f1.4.

Še nekaj fotografij posnetih z Sigmo 35mm f1.4 DG HSM.

 

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

 

 

Preberite si tudi

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …