sreda , 22 januar, 2020
Domov / Foto oprema / Test Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art in Nikon AF-S 105mm f1.4 E ED

Test Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art in Nikon AF-S 105mm f1.4 E ED

Lansko leto sem objavil test novega Nikonovega objektiva Nikon AF-S 105mm f1.4, ki se je na testu obnesel odlično ter postavil nova merila glede kakovosti portretnih objektivov za DSLR fotoaparate.

Tokrat sem imel na testu objektiv Sigma 135mm f1.8 DG HSM Art, ki se v marsičem lahko primerja z Nikonovim objektivom, res, da goriščnica 135mm nekoliko bolj posega v območje teleobjektivov, vendar pa še vedno spada v področje uporabe portretnih objektivov. Če govorimo o portretnih objektivih za FX oziroma polnoformatne DSLR fotoaparate, potem na grobo velja pravilo, da se 85mm portretni objektivi uporabljajo za fotografiranje doprsnih portretov z 135mm objektivi pa lahko izredno uspešno fotografiramo tudi portrete celotne figure.

Sigma 135mm f1.8 DG HSM Art

Objektiv spada v serijo Sigminih svetlobno močnih ART objektivov, namenjenih za kreativno fotografijo in fotografiranje v slabih oziroma težkih svetlobnih pogojih. Do zdaj so se objektivi serije ART izkazali z izjemno optično kakovostjo. Že takoj na začetku lahko zatrdim, da Sigma 135mm f1.8 DG HSM Art postavlja nova merila glede optične kakovosti v segmentu teleobektivov z srednje dolgimi goriščnicami. Pri Canonu poznamo odlični EF 135mm f2 USM objektiv, ki pa je že nekoliko zastarel, Nikon ima v tem področju prastar Nikon AF-DC 135mm f2 D objektiv, ki ni več kos zahtevam sodobnih DSLR fotoaparatov.

Dimenzijsko se Sigma 135mm f1.8 DG HSM Art lahko primerja z Nikonom AF-S 105mm f1.4. Prednja leča je premera 82mm, kar je zadnja leta kar pogosta dimenzija pri sodobnih svetlobno močnih objektivih. Širina znaša 91mm, dolžina 115mm, teža objektiva je 1130g, kar je na prvi pogled precej, vendar glede na svetlobno jakost f1.8 in goriščnico 135mm, popolnoma razumljivo. Kakovost izdelave in materialov je vrhunska. Na otip deluje celo nekoliko bolj solidno kot Nikon AF-S 105mm f1.4. Bajonet je kovinski, ohišje je zatesnjeno proti prahu in vremenskim vplivom. Zaslonko krmili elektromotorček, kar pomeni, da so se znebili mehanskega vzvoda za odpiranje zaslonke. To prinaša prednost v natančnosti ekspozicije, vendar pa je uporaba na določenih starejših Nikonovih DSLR fotoaparatih lahko omejena. Zgradba objektiva je precej kompleksna. Objektiv ima 13 leč v 10 skupinah, od tega sta dve leči ELD in dve FLD.

Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art in Nikon AF-S 105mm f1.4 E ED

Da bi si ustvaril neko realno sliko glede kakovosti objektiva, sem Sigmo 135mm F1.8 DG HSM Art primerjal z Nikonom AF-S 105mm f1.4 E ED, ki trenutno velja za vodilnega v klasi portretnih objektivov.

Najprej sem primerjal hitrost delovanja avtomatskega ostrenja. Pri objektivih, ki imajo tako velike in težke leče, je hitrost ostrenja lahko problematična. Meril sem hitrost AF pogona iz ene skrajne lege do druge in nazaj, torej celoten obhod od neskončne nastavitve do minimalne razdalje in nazaj na neskončno nastavitev. Pri Sigmi 135mm F1.8 DG HSM Art je čas celotnega obhoda znašal okoli 1 sekunde, z vklopljenim limiterjem pa samo 0.5 sekunde, kar je izjemno. Nikon AF-S 105mm f1.4 E ED je za to potreboval 1.40 sekunde. Torej Sigma ima vgrajen izredno močan in hiter ultrasonični AF motorček, ki je resnično kos težkim lečam znotraj objektiva.

Ergonomija in rokovanje

Oba objektiva sta si precej podobna glede dimenzij in rokovanja. Tako Nikon kot Sigma imata precej zajeten obroček za ročno ostrenje, ki pa je pri Sigmi mogoče nekoliko prevelik in včasih se zgodi, da se lahko po pomoti premakne nastavitev fokusa. To je v bistvu edina stvar, ki me je pri Sigmi resnično motila. Škoda, da tako pri Nikonu kot pri Sigmi ni vgrajenega stikala za izklop manualnih korekcij ostrine, kadar to ne potrebujemo.

Kromatska aberacija

Na spodnji fotografiji je razvidno, da ima Sigma nekoliko manj CA-ja kot Nikon. Tudi pri ostalih testnih fotografijah sem zelo težko našel CA. Glede na velikost leč in svetlobno jakost je CA odlično kontroliran.

Vinjetiranje

Oba objektiva imata pri zaslonki f1.8 nekaj vinjete, vendar ta ni pretirana in je v skladu z pričakovanji za svetlobno močne objektive.

Ghosting in flare 

Kadar fotografiramo v močno stransko ali direktno svetlobo se zaradi odbojev svetlobe znotraj objektiva pojavita ghosting in flare efekta, ki lahko precej poslabšata kakovost fotografije. Na spodnji fotografiji je problem viden pri obeh objektivih. Pri Nikonu so nekoliko bolj vidni odboji svetlobe znotraj objektiva, Sigma pa izgubi nekoliko ostrine in kontrasta.

BOKE – kakovost neostrine

Ena od značilnosti portretnih objektivov je izredno prijetno podajanje neostrine. Nikon AF-S 105mm f1.4 se je izkazal, kot eden od objektivov, ki so na tem področju najbolj cenjeni. Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art tudi tokrat preseneča. Na spodnjih dveh fotografijah je možno videti, da je BOKEH pri obeh objektivih izjemen. Kljub temu, da ima Sigma svetlobno jakost f1.8 (Nikon f1.4) pa v tem prieru daljša goriščnica 135mm ustvari enako prijeten efekt neostrine, kot pri Nikonu. Na tem področju se Sigma lahko brez sramu postavi ob bok Nikonu.

Ostrina

Preden pogledamo primerjalne fotografije ostrine med Sigmo in Nikonom je tukaj nekaj fotografij narejenih z Sigmo 135mm F1.8 DG HSM Art pri odprti zaslonki f1.8. Na levi strani je celotna fotografija na desni pa še 100% izrez kjer je lepo vidna ostrina in podajanje detaljev.

Primerjava ostrine pri različnih zaslonkah v centru slike in v kotu slike. Levo Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art in desno Nikon AF-S 105mm f1.4. Na desni so detalji nekoliko manjši saj sem pri obeh objektivih fotogafiral iz iste oddaljenosti do stene.

Pri zaslonki f1.8 je Sigma nekoliko boljša tako v sredini slike, kot v kotu slike. Pri zaslonki f2.8 na sredini slike skoraj ni vidne razlike med objektivoma, v kotu slike pa je Sigma še vedno malenkost bolj ostra. Pri zaslonki F 5.6 sta oba objektiva primerljiva tako v sredini slike, kot v kotu slike.

Zaključek

Sigma je še enkrat dokazala, da zna narediti vrhunski objektiv, ki se lahko kosa z najboljšimi. Dolgo so pri Sigmi potrebovali, da so iz nišnega proizvajalca fotografskih objektivov, postali cenjen proizvajalec, ki s svojimi objektivi lahko postavlja meje drugim proizvajalcem. Tako glede kakovosti izdelave in materialov, kot kakovosti optike je Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art vrhunski objektiv, ki kljub nižji prodajni ceni ne zaostaja za najboljšimi v tem segmentu. Glede hitrosti delovanja avtomatskega ostrenja močno prekaša Nikon AF-S 105mm f1.4 ED. Na sredini in ob robovih slike je ostrina pri Sigmi do zaslonke f5.6 za odtenek boljša, na vseh ostalih področjjih pa sta si zelo blizu. Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art je objektiv namenjen predvsem kreativnim fotografom, ki znajo ceniti izjemen BOKE (kakovost neostrine), fotografirajo v slabih svetlobnih pogojih ter pri svojem delu pogosto fotografirajo portrete. Tukaj ta objektiv resnično zablesti. Izredno hitro delovanje avtomatskega ostrenja pa naredi ta objektiv privlačen tudi za tiste ki fotografirajo motive v gibanju.

Sigma je že na voljo tudi pri slovenskih trgovcih. Cena se giblje okoli 1470 evrov.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotogafij narejenih z objektivom Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art pri odprti zaslonki F1.8.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …