četrtek , 23 januar, 2020
Domov / Foto oprema / Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye. Samyang si je prav s fish-eye objektivi za 1.5 in 1.6 crop senzorje pred leti utrl pot na svetovno tržišče in ustvaril prepoznavnost med fotografi. Res je, da so bili njihovi prvi fish-eye objektivi optično zgolj zadovoljive kakovosti, a so zaradi izredno dostopne cene in solidne kakovosti izdelave, našli prostor v torbi marsikaterega fotografa.

Priznati moram, da me do sedaj fish-eye objektivi niso pretirano zanimali, ker mi optična kakovost cenovno dostopnih fish-eye objektivov ni ustrezala, tisti pa, ki so bili optično dobri, pa so bili za moj žep in obseg uporabe predragi. Trenutno je ponudba fish-eye objektivov za FF DSLR fotoaparate v cenovnem razredu precej preko 1000 evrov. Pri Nikonu je mogoče dobiti fish-eye zoom objektiv katerega sem na kratko testiral tudi sam, test pa si lahko preberete tukaj: AF-S Fisheye NIKKOR 8-15mm – cena se giblje okoli 1600 evrov. Pri Canonu je na voljo fish-eye zoom objektiv EF 8-15mm, cena je okoli 1300 evrov. Sony ima trenutno na voljo samo stari 16mm fish-eye objektiv za A sistem DSLR in SLT fotoapratov po ceni 1150 evrov. Ravno zato je Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS dobrodošla pridobitev za vse tiste fotografe, ki bi si želeli novih izkušenj pri fotografiranju ekstremno širokih kadrov, proračun pa jim žal ne dopušča visokih izdatkov za nabavo dragih objektivov, ki bi jih uporabljali samo občasno. Cena za objektiv Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS fish-eye pri nas se cena giblje od 440 evrov dalje – kako se je obnesel na testu, pa si lahko preberete v spodnjih vrsticah.

Kakovost izdelave

Objektiv je izdelan zelo robustno iz kakovostne aluminijeve zlitine, v mehanskem smislu deluje izredno zanesljivo, vsi obročki so precizni in brez nepotrebnih toleranc.

Tehnični podatki

Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS fish-eye je objektiv namenjen polno-formatnim DSLR fotoaparatom in pokriva kot 180 stopinj. Svetlobna jakost objektiva znaša f2.8. Samyang se je odločil, da bo v objektiv vgradil najboljše kar trenutno premore, tako je optična zgradba objektiva sestavljena iz 12 elementov razporejenih v 8 skupin. Objektiv vsebuje 3 ED leče ter 2 asferični leči, dodali so tudi posebne nano antirefleksne premaze, ki pripomorejo k manjšim odbojem svetlobe znotraj objektiva. Objektiv je brez avtomatskega ostrenja, teža objektiva znaša 515 gramov. Več tehničnih podatkov si lahko preberete na tej povezavi: Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Optična kakovost 

Ostrina

Fish-eye objektive je glede ostrine nekoliko težje testirati ob robovih slike, venar sem kljub temu poskusil narediti primerjavo pri različnih nastavitvah zaslonke. Ostrina je, če jo primerjam z ostalimi zaslonkami, tudi pri odprti zaslonki f2.8 zelo dobra – tako na sredini, kot ob robovih in je za objektiv v tem cenovnem razredu presenetljivo dobra.

Vinjetiranje

Pri fish-eye objektivih je lahko problematičen upad svetlobe proti robovom slike, ki je še posebej viden pri odprtih zaslonkah, vendar je stopnja vinjetiranja pri Samyangu 12mmm izredno majhna tudi pri zaslonki F2.8, kar je razvidno iz spodnjih fotografij.

Flare in ghosting efekta

Odboji svetlobe znotraj objektiva povzročajo flare in ghosting efekta, ki poslabšata kontraste in ostrino objektiva. To se lahko pojavi pri močni stranski ali direktni svetlobi. Z uporabo nano antirefleksnih premazov na lečah so pri Samyangu to težavo zelo dobro odpravili. Le v redkih primerih pride do teh pojavov in še takrat ne poslabšajo kakovosti slike po celotnem kadru.

Kromatska aberacija – CA

Kromatsko aberacijo je mogoče zaznati ob robovih slike – tukaj bi se objektiv lahko odrezal nekoliko bolje, vendar glede na ekstremen kot, ki ga pokriva, sem nekaj podobnega tudi pričakoval.

Optično popačenje

Fish-eye objektivi imajo precej optičnega popačenja, vendar je to, kako optično popačenje vpliva na fotografijo, odvisno tudi od motiva in kota fotografiranja. Pri določenih motivih ga ob pravilni uporabi ni toliko, oziroma lahko celo doprinese k sporočilnosti fotografije.

Kratek zaključek

Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye je objektiv, ki glede na izredno dostopno ceno, nudi odlično kakovost slike ter kakovost same izdelave objektiva. Dejstvo, da je objektiv na voljo samo z ročnim ostrenjem, pri takšnih goriščnicah ne vpliva veliko na odločitev za nakup. Preseneča s kakovostjo slike ob robovih in izredno dobro kontrolo odbojev svetlobe znotraj objektiva. Za objektiv v tem cenovnem razredu ima zelo malo upada svetlobe – vinjete ob  robovih slike. Samyang je s Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye objektivom zapolnil vrzel ponudbe objektivov za polno-formatne DSLR in brezzrcalne fotoaparate ter omogočil mnogim fotografom, da so lahko razširili svoje fotografsko znanje tudi na področje motivov, ki zahtevajo ekstremno širok kot zajema slike. Pri nas ga je mogoče kupiti za dobrih 440 evrov oziroma 480 evrov glede na izvedbo, dobi pa se ga za fotoaparate Nikon, Canon in Sony.

Nekaj fotografij narejenih s Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye objektivom si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …

Primerjava Fuji GFX 50s in Nikon D810

Bolj, kot zanimivost sem naredil kratko primerjavo kakovosti slike med Fuji GFX 50s in Nikon D810. Fotografiral sem …