četrtek , 23 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Test objektiva Nikon AF-S 300 mm f/4E PF ED VR

Test objektiva Nikon AF-S 300 mm f/4E PF ED VR

Nikon-AF-S-NIKKOR-300mm-f4E-PF-ED-VR

Kaj se zgodi, če eno ali več leč v objektivu malo nazobčiš, da dobi na eni strani razbrazdano površino v obliki koncentričnih krogov? Enostavno, dobiš najmanjši in najlažji objektiv, s fiksno goriščnico 300mm in zaslonko f4. To sicer ni nova pogruntavščina, že kar nekaj časa jo uporablja Canon pri dveh objektivih. Glede na nekatere kritike, ki so letele na Canonov sistem DO (podoben sistem Nikonovemu PF), me je resnično zanimalo, kako se bo objektiv obnesel v določenih situacijah in kakšno kakovost zamegljenosti ozadja (BOKEH) bo podajal.

DSC_3355
Na levi Nikon 300mm f2.8 na desni strani NIkon 24-70 f2.8.

Prvi stik z objektivom je bil kar malo presenetljiv. Dimenzijsko je zelo blizu Nikonu 24-70 f2.8, to se lepo vidi na zgornji fotografiji. Teža 750g pa kar nekako ne sovpada z objektivom 300mm in zaslonko F4. Objektiv resnično deluje kompaktno in pri fotografiranju nimaš občutka, da gre za objektiv z goriščnico 300mm, dokler ne pogledaš skozi okular.

Vsekakor gre največ zanimanja novi optiki PF, o tem novem optičnem elementu so pri Nikonu zapisali:  “Element faze Fresnel: ta teleobjektiv zagotavlja odlično optično zmogljivost in se lahko pohvali z izjemno kompaktnim ohišjem. Uporaba elementa faze Fresnel (PF) občutno zmanjša težo objektiva, pri tem pa se kakovost slike ne poslabša.”

diagram1

Glede ostrine in ostalih optičnih lastnosti ne bom preveč na široko pisaril, ker objektiv enostavno nima nekih pomanjkljivosti na tem področju. Tudi z uporabo 1.4x telekonverterja se ostrina in kontrast ne poslabšata. Ker sam precej uporabljam Nikon D7100, je ta fotoaparat z DX senzorjem in 24Mpix (ekvivalentno 55Mipix na FX senzorjih) postal orientacija za optično kakovost objektivov. Pri takšni gostoti svetlobnih točk na senzorju se napake optike še toliko bolje vidijo. Moram reči, da sem ta objektiv enako suvereno uporabljal tako na D7100, kot na Nikonu Df.  Na spodnjem posnetku je samo za ilustracijo prikaz ostrine pri odprti zaslonki.

DSC_2648
100% izrez fotografirano pri f4.

Tudi ob uporabi 1.4x konverterja so ostrina in kontrasti odlični. V tem primeru dobimo objektiv z goriščnico 420mm in zaslonko f5.6.

Fotografija posneta s pomočjo telekonverterja 1.4x
Fotografija posneta s pomočjo telekonverterja 1.4x
100% izrez
100% izrez

Tudi pri zameglitvi ozadja ni bilo neprijetnih presenečenj. BOKEH je za moj okus odličen, ni pretirano sterilen in brez močnih iztopajočih kontrastov, ki bi vnesli v fotografijo pretirano nervozo.

Zelo lep bokeh.
Zelo lepo zamegljeno ozadje.

Sistem za zmanjševanje tresljajev (VR) deluje resnično hitro in zanesljivo. Glede na to, da so zmanjšali reakcijski čas sistema od pritiska na sprožilec, pa do umiritve slike, je sedaj fotografiranje z vklopljenim VR sistemom bolj intuitivno, med fotografiranjem manj razmišljaš o tem, da je potrebno sliko najprej umiriti in šele nato sprožiti. Avtomatsko ostrenje je zelo tiho, hitro in natančno in tudi v načinu sledenja zanesljivo ostri. Eno z drugim odličen objektiv majhnih dimenzij in teže. Mnogi profesionalni fotografi bodo verjetno posegli po tem objektivu, saj za tretjino cene Nikona 300mm f2.8 dobijo precej manjši in lažji objektiv, ki pa razen eno stopnjo slabše svetlobne jakosti, ne zaostaja za večjim bratom po kakovosti optike, hitrosti in natančnosti AF sistema ter stabilizaciji slike. Pri nas ga je moč dobiti za malo manj kot 1900 eur.

Tehnične specifikacije

Goriščna razdalja 300 mm
Najbolj odprta zaslonka f/4
Najmanj odprta zaslonka f/32
Sestava objektiva 16 elementov v 10 skupinah (1 element PF in 1 element ED-stekla)
Kot zajema 8° 10′ [5° 20′ pri digitalnih fotoaparatih Nikon (formata DX)]
Najmanjša razdalja ostrenja 1,4 m
Največje razmerje reprodukcije 0,24x
Število lamel zaslonke 9 (zaobljene)
Velikost navoja za filter 77 mm
Premer x dolžina (razdalja od nastavka za objektiv) Približno 89 x 147,5 mm
Teža Približno 755 g
Priložena dodatna oprema Sprednji pokrovček objektiva LC-77, zadnji pokrovček objektiva LF-4, sončna zaslonka HB-73, torbica za objektiv CL-M3

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …