petek , 17 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Test objektiva Sigma AF 100-400mm F/5-6.3 DG OS HSM

Test objektiva Sigma AF 100-400mm F/5-6.3 DG OS HSM

V poplavi telefoto zoom objektivov z goriščnicami do 500 in 600mm, ki so za povprečnega fotografa precej veliki in težki, so proizvajalci objektivov nekoliko zanemarili razvoj bolj kompaktnih in kakovostnih objektivov v tem segmentu. Marsikdo bi imel s seboj objektiv, ki zajema 400mm, ni težak dve in več kili ter ne stane 2000 evrov. Tukaj so pri Sigmi zapolnili verzel in na tržišče predstavili nov objektiv z goriščnicami od 100-400mm Sigma AF 100-400mm F/5-6.3 DG OS HSM, ki je težak malo več kot kilo cena za objektiv pa znaša pri nas 799 evrov.

Ohišje in izdelava 

Že, ko sem prvič prijel objektiv v roke, mi je bilo jasno, da se so se pri Sigmi zadeve lotili resno. Vprašanje je bilo samo, ali je objektiv tudi optično zadosti kakovosten. Sama izdelava je zelo solidna, objektiv deluje kompaktno in trdno, obročka za zumiranje in ostrenje sta zelo natančna in se ne zatikata. Teža objektiva znaša 1160 gramov, kar je za objektiv, ki premore razpon goriščnic od 100-400mm in odlično optiko, malo. V primerjavi z objektivom Nikon AF-S 80-400mm f4.5-5.6G ED VR deluje precej bolj kompakten, je pol kile lažji in 1600 evrov cenejši, res pa je, da je največja svetlobna jakost Sigme f6.3, kar pa za sodobne DSLR fotoaparate ne predstavlja problema pri delovanju AF sistema. Objektiv ima vgrajenih precej naprednih funkcij, ki jih najdemo samo pri objektivih najvišjega cenovnega razreda. Stabilizacija slike ima dva programa, ki ju je moč še dodatno fino nastaviti preko USB terminala. Prvi program je namenjen običajnemu fotografiranju ter stabilizira v obeh smereh, drugi program pa je namenjen fotografiranju premikajočih se motivov in stabilizra samo horizontalno, kar pride do izraza pri panning fotografijah (več o tem tukaj: panning). Objektiv ima tudi posebo stikalo z castum funkcijami, kjer je možno shraniti dve različni nastavitvi delovanja objektiva, tudi te nastavitve določimo in shranimo preko USB terminala.

Avtomatsko ostrenje in stabilizacija slike

Nekoliko me je skrbelo, če bo objektiv ostril zadosti hitro in natančno, vendar so se skrbi glede tega razblinile že takoj na začetku. Objektiv ostri hitro in natančno in ima vgrajen AF limiter, ki omeji hod ostrenja od 6 metrov pa do neskončnosti. V primerih, kadar ne fotografiramo bližnjih motivov, je to še kako dobrodošlo, saj zmanjša čas, ki ga potrebuje AF sistem od ene skrajne lege pa do druge. Optična stabilizacija deluje za ta cenovni razred objektiva, dobro. Je nekoliko slabša, kot pri najdražjih objektivih, vendar pa zanesljivo pripomore k bolj ostrim fotografijam pri 2.5 stopnje daljših osvetlitvenih časih, kot bi lahko fotografirali iz roke.

Optična kakovost objektiva

Moram reči, da me je na tem področju objektiv resnično presenetil. Ostrina je odlična pri vseh goriščnicah in zaslonkah, objektiv je oster že pri odprti zaslonki f5 in f6.3, kar pomeni, da za ostre posetke objektiva ni treba zaprirati za eno ali dve zaslonki, kot je to v navadi pri cenejših objektivih z goriščnicami do 300mm. Največ sem fotografiral pri goriščnici 400mm in zaslonki f6.3 saj večina telefoto zoom objektivov izgublja ostrino pri najdaljših goriščnicah.

Spodaj sta dva primera, na levi je originalna fotografija, na desni 100% izrez. Obe fotografiji sta narejeni pri 400mm in zaslonki f6.3

Eden od problemov, ki jih lahko imajo telefoto zoom objektivi, je kromatska aberacija, ki povzroči, da je slika pri daljših goriščnicah manj ostra ob enem pa se lahko pojavijo moteče barvne obrobe pri močno kontrastnih delih fotografije. Pri objektivu Sigma AF 100-400mm F/5-6.3 DG OS HSM problemov s kromatsko aberacijo ni bilo zaznati, tudi pri zelo kontrastnih posnetkih in goriščnici 400mm.

Nekaj malega vinjetiranja je bilo opaziti pri odprtih zaslonkah, vendar je to za telefoto zoom objektiv s takšnim razponom normalno.

Na spodnjih fotografijah je prikazana ostrina objektiva pri različnih goriščnicah in najbolj odprtih zaslonkah. Kot je razvidno iz fotografij, je objektiv zelo oster tudi na skrajnem robu fotografije.

 

Zaključna misel

Sigma AF 100-400mm F/5-6.3 DG OS HSM ni razočarala. Na testu se je obnesla več kot zadovoljivo. Optična kakovost objektiva je za cenovni razred odlična. Največja svetlobna jakost objektiva pri goriščnici 400mm je sicer f6.3, vendar če vzamemo v upoštev relativno majhno težo in dimenzije objektiva ter to, da je objektiv oster že pri odprtih zaslonkah, potem to ne predstavlja velikega problema. Preseneča odzivnost AF sistema, ki je za tak objektiv zelo hiter. Nekaj zamere pa edino temu, da v objektiv niso vgradili sistem stabilizacije slike zadnje generacije, ki bi sliko umiril nekoliko hitreje, vendar pa bi bila potem cena objektiva precej večja. Cena za objektiv Sigma AF 100-400mm F/5-6.3 DG OS HSM pri nas znaša 799 evrov.

Aktualno ponudbo za objektiv lahko najdete na tej povezavi: Sigma AF 100-400mm 

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij narejenih s tem objetkivom.

Tekst in fotografije: Bojan Stpančič

Preberite si tudi

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …