nedelja , 15 december, 2019
Domov / Fotoinfo / TEST objektiva Sigma 18-35mm f1.8 DC HSM

TEST objektiva Sigma 18-35mm f1.8 DC HSM

Že nekaj časa poročamo o prihodu novega Sigminega zoom objektiva za APS-C in DX fotoaparate. Zoom objektiva, ki bi imel konstantno zaslonko f1.8, skozi  celoten razpon goriščnic, ni do sedaj izdelal še nihče. Sigma 18-35mm f1.8 DC HSM, je tako prvi svoje vrste in postavlja nove standarde pri zoom objektivih. Še posebej razveseljuje dejstvo, da proizvajalci objektivov niso zanemarili APS-c in DX fotoaparatov. Bistvo tega objektiva je vsekakor fiksna zaslonka f1.8. Po zagotovilih proizvajalca, naj bi ta zaslonka podajala približno isto globinsko ostrino, kot bi jo podoben objektiv na polnoformatnih fotoaparatih, pri zaslonki F2.8, torej lepo zamegleno ozadje, ki poudari ostrino na glavnem motivu.

Prednost pa ni samo v kontroli globinske ostrine in dopadljivem efektu zameglitve ozadja, pač pa v svetlobni jakosti. Zaslonka f1.8 prepušča do senzorja dosti več svetlobe, kot npr. f2.8, posledično dobimo kakovostnejšo sliko v slabših svetlobnih pogojih. Pri nekaterih temnejših motivih, smo npr. morali uporabiti pri f2.8 ISO 3200, da smo lahko fotografirali motiv iz roke oziroma se motiv ni premaknil. Pri zaslonki F1.8, pa bi lahko isti motiv fotografirali pri ISO1250, kar pomeni manj digitalnega šuma in več detajlov na fotografiji.

Objektiva se bodo še posebej razveseli tisti fotografski navdušenci, ki se radi ukvarjajo z avtorsko oz. kreativno fotografijo. Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM, jim bo nadomestila kar nekaj fiksnih objektivov, z dobro svetlobno jakostjo.
Pa si poglejmo kakšen vtis je pustil objektiv med testiranjem. Prvo moram poudariti, da je bil testni primerek objektiva še predprodukcijski objektiv, s serijsko številko 013. Glede kakovosti optike si lahko zaradi tega pustim še nekaj prostora, ki je namenjen izboljšavam kakovosti. Vendar kljub temu, da je testni objektiv beta verzija in kot tak še ni popolna referenca, sem se odločil, da naredim ta test. Razlog leži predvsem v tem, da se je že po prvih nekaj posnetkih dalo videti, da je objektiv izvrsten. Glede na dejstvo, da ima konstantno zaslonko f1.8, sem bil pripravljen na določene kompromise pri odprti zaslonki, vendar, kot se je kasneje izkazalo, kompromisov ni… objektiv je v svojem razredu, tudi če bi ga primerjal z objektivi konstantne zaslonke f2.8, brez konkurence.

IMG_7914A-2

Naj napišem še nekaj podatkov o samem testu. Za testiranje sem uporabil Canon EOS 100D, ki ima enak senzor z 18Mpix, kot Canon EOS 7D. Vse fotografije so bile narejene pri odprti zaslonki F1.8. V večini primerov sem zaradi izredno majhne globinske ostrine uporabil ostrenje v Live View načinu, ki je sicer počasnejše, vendar preciznejše.

Na zgornji fotografiji se lepo vidi, kako objektiv zamegli ozadje pri 35mm in še vedno kljub odprti zaslonki, ohrani kontraste in ostrino.

Dobro kontrolirano popačenje pri 18mm nastavitvi. Fotografija je posneta pri zaslonki F1.8 in lepo je videti, da je upad svetlobe ob robovih zelo majhen.

IMG_7977-3

Na fotografiji je 100% izrez iz prejšnje fotografije. Zaslonka je F1.8, goriščnica 18mm. Težko priznam, vendar tudi z zapiranjem zaslonke ni bilo dosti vidnih izboljšav v ostrini in kontrastih. Le pri skrajnih kotih, slab procent ali dva slike, je bilo opaziti upad ostrine, ki pa se je pri f 2.8 precej popravila.

Efekt zamegitve ozadja pri zaslonki f1.8 in goriščnici 18mm. BOKEH,  ki se ga ne bi sramovali najdražji objektivi.

Še enkrat izredno majhno oz. plitvo polje globinske ostrine pri f1.8 in 18mm. Kljub odprti zaslonki in 18mm objektiv ohrani ostrino, barve, kontraste ter vsemu skupaj doda čudovit BOKEH.

F1.8 in zaslonka 18mm.

Skratka, objektiv preseneča tako s kakovostjo ostrine, kot kontrastov in podajanjem barv. Praktično na vseh goriščnicah in nastavitvah, je kakovost skoraj identična. Ob enem pa podaja izredno lep BOKEH, ki ga bodo znali ceniti vsi tisti malce bolj kreativno usmerjeni fotografi. Popačenje slike je dobro korigirano, upad svetlobe ob robovih pa izredno majhen tudi pri odprti zaslonki. Ostrina je tudi v skrajnih robovih odlična. Korekcija CA je odlična, na eni od spodnjih fotografij se lepo vidi, da tudi v ekstremnih kontrastih CA-ja ni moč opaziti. Lahko bi rekli, da je to zoom objektiv, ki nadomešča vsaj tri fiksne objektive in to na način, ki ne sklepa kompromisov v kakovosti slike. Izdelava samega objektiva je tudi vrhunska, v rangu najdražjih Nikonov in Canonov. Hitrost in zanesljivost HSM sistema je primerljiva s Sigminim 35mm f1.4 objektivom, torej odlična. Cena pa praktično več kot dostopna. Upam si trditi, da bi Nikonov objektiv s takšnimi goriščnicami in svetlobno jakostjo precej presegal ceno 2000 EUR, Sigma pa je v štartu postavila ceno okoli 800 EUR.

Še nekaj fotografij, narejenih s tem objektivom. Vse fotografije so posnete pri zaslonki F1.8.

Avtor fotografij in prispevka: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …