petek , 17 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Test objektiva Samyang 16mm f2.0 ED AS UMC CS

Test objektiva Samyang 16mm f2.0 ED AS UMC CS

Južno Korejski proizvajalec Samyang, je pri nas že dobro znan po svojih manualnih objektivih za DSLR in brezzrcalne digitalne fotoaparate. Preboj so naredili s cenovno dostopnimi in kakovostnimi fish-eye objektivi, ki so kmalu našli svoj prostor pri mnogih ljubiteljskih in tudi profesionalnih fotografih. Sledila je serija fiksnih objektivov, z dobro svetlobno jakostjo, namenjenih polnoformatnim DSLR fotoaparatom. Kmalu se je pokazalo, da je optična kakovost, kakor tudi kakovost izdelave pri Samyangovih objektivih, odlična.

Tokrat sem dobil na preizkus najnovejši Samyangov objektiv, z goriščnico 16mm in svetlobno jakostjo f2.0. Objektiv je namenjen APS-C in DX DSLR fotoaparatom, goriščnica ustreza 24mm pri polnoformatnih DSLR fotoaparatih. Kmalu naj bi pri Samyangu naredili še verzijo tega objektiva z bajonetom za Sony, Samsung, Pentax, Fuji X in 4/3.

Optična zgradba je precej kompleksna za objektiv s fiksno goriščnico. Objektiv ima 13 optičnih elementov v 11 skupinah z eno ED lečo ter dvema asferičnima lečama, ki zmanjšujeta popačenje slike pri tej goriščnici.

Naj kar začnem z vtisi, ki sem jih dobil tekom preizkusa tega objektiva. Kakovost izdelave je na zelo visoki ravni. Ohišje je narejeno pretežno iz kovinskih materialov, vsi mehanski deli pa se premikajo natančno in tekoče. Ročno ostrenje je zaradi zadostnega hoda, ki ga ima obroček za ostrenje, natančno, malo večji hod obročka za ostrenje pa bodo znali ceniti tisti, ki se ukvarjajo z snemanjem videa.

Optično me je objektiv malo presenetil. Pričakoval sem povprečne rezultate pri odprti zaslonki, vendar je bila ostrina tako na sredini, kot tudi pri robovih, odlična, že od zaslonke f2.0 naprej. Pri zaslonki f8, je bilo opaziti le malo izboljšanja pri ostrini in kontrastih. Naredil sem primerjavo z Nikonovim zoom objektivom Nikon 17-55mm f2.8. Kakovost posnetkov pri odprti zaslonki, je bila pri Samyangu nekoliko boljša, kar se lepo vidi pri robovih. Že pri zaslonki f2.0, je Samyang malenkost ostrejši od Nikona pri f2.8. Korekcija popačenja slike, je pri Samyangu za odtenek boljša od Nikonove, pri 17mm. Tudi upad svetlobe ob robovih je dobro kontroliran, preseneča pa z zelo dobrimi rezultati, kar se tiče fotografiranja proti direktni svetlobi. Odboji svetlobe znotraj objektiva so vidni samo v ekstremnih pogojih, pa še takrat objektiv ohrani ostrino in kontraste. BOKEH oziroma kakovost neostrine, je tudi odlična za objektiv tega cenovnega razreda. Kromatske aberacije pa nisem mogel zaslediti tudi pri najbolj kontrastnih motivih, kar pomeni resnično odlična korekcija CA-ja.

Primerjava ostrine med Samyangom in Nikonom

Samyang 16mm f2.0 ED AS UMC CS  je odličen objektiv, namenjen DX in APS-C DSLR fotoaparatom. Izvrstna svetlobna jakost pri zaslonki F2.0 ter izredna optika, bosta prepričala marsikaterega fotografa še posebej, če upoštevamo, da stanejo primerljivi objektivi renomiranih proizvajalcev občutno več. Cena pri našem uvozniku znaša 368,9 EUR za Canon verzijo brez elektronskih kontaktov. Nikonova verzija, ki je opremljena z elektronskimi kontakti, pa je nekoliko dražja.

Še nekaj fotografij, narejenih s tem objektivom. Fotografije so bile posnete večinoma pri odprti zaslonki.

Avtor fotografij in prispevka: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …