torek , 21 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Test objektiva Nikon AF-S Nikkor 24mm f1.8G ED

Test objektiva Nikon AF-S Nikkor 24mm f1.8G ED

DSC02813 DSC02835

Nikon se je odločil temeljito prenoviti serijo fiksnih FX objektivov s svetlobno jakostjo f1.8. Po Nikonu AF-S 50mm f1.8G in AF-S 85mm f1.8G se je v vrsti za prenovo znašla cela paleta novih objektivov. Na police trgovin so tako prišli  Nikon AF-S 28mm f1.8G, Nikon AF-S 20mm f1.8G ED, Nikon AF-S 35mm f1.8G ED in sedaj še Nikon AF-S 24mm f1.8G ED.

Kakovost izdelave

Nikon AF-S 24mm f1.8G ED je izdelan podobno, kot ostali objektivi iz serije F1.8G. Ohišje objektiva je izdelano iz kakovostne plastike, kar pomeni da tukaj ni posebnih presenečenj objektiv je lahek in kompakten. Obroček za ročno ostrenje je zelo velik, kar bodo znali ceniti tisti, ki se ukvarjajo z snemanjem videa. Glede na goriščnico in dobro svetlobno jakost je objektiv lahek saj tehta komaj 355 gramov.

Avtomatsko ostrenje AF

Objektiv ima vgrajen ultrasonični AF motorček, ki je zelo tih in odziven. Hitrost ostrenja je odlična, objektiv porabi za premik ostrenja od neskončne nastavitve do 0.23m in nazaj na neskončno nastavitev 0.5 sekunde, kar je impresivno. Po testiranju objektiva na različnih fotoaparatih, lahko rečem, da je avtomatsko ostrenje precizno in zanesljivo.

Kromatska aberacija CA  ter flare in ghosting efekt pri fotografiranju v nasprotno svetlobo

Kot sem opazil že v zadnjih testih Nikona AF-S 24-70mm f2.8E ED VR ter Nikona AF-S 200-500mm f5.6E ED VR so pri Nikonu vidno izboljšali optične karakteristike na področju kromatske aberacije (CA). Tudi pri Nikonu AF-S 24mm f1.8G ED je kromatske aberacije zelo malo. Praktično je na FX fotoaparatih pri običajnih posnetkih skorajda ni opaziti. Na spodnjih fotografijah sem primerjal stopnjo kromatske aberacije med Nikonom AF-S 50mm f1.8G in Nikonom AF-S 24mm f1.8G ED. Nikon AF-S 50mm f1.8G je precej cenejši objektiv od Nikona AF-S 24mmf1.8G ED vendar gre večina razlike v ceni na račun precej dražje in zahtevnejše izdelave objektiva z 24mm goriščnico. Na testnih fotografijah je dobro vidno, da ima AF-S 24mm f1.8G ED manj kromatske aberacije, kar je za objektiv s to goriščnico precej impresivno, širokokotni objektivi imajo ponavadi precej več kromatske aberacije, kot standardni objektivi.

CA

ca 02

Kaj v resnici pripomorejo Nano Crystal premazi na lečah se zelo dobro vidi na testnih fotografijah narejenih z Nikonom AF-S 24mm f1.8G ED. Pri fotografiranju v močno nasprotno svetlobo skorajda ni videti odbojev svetlobe. Tudi pri manjših zaslonkah, kot je f11 je težko opaziti flare in ghostihg efekta.

flare siska m

flare bez m

Ostrina, kontrasti, vinjetiranje in optično popačenje

Na testu se je objektiv izkazal kot zelo oster. Na sredini slike je slika zelo ostra tudi pri zaslonki f1.8 ob robovih oziroma v skrajnem kotu slike pa je pri odprti zaslonki nekoliko manj ostrine, vendar je to za širokokotni objektiv pri zaslonki f1.8 povsem normalno. Pri zaslonki f2.8 so tudi skrajni robovi zelo ostri, z zapiranjem zaslonke pa se ostrina in kontrasti še nekoliko poboljšajo. Nekoliko močnejše vinjetiranje se lahko opazi pri zaslonki f1.8, pri zaslonki f2.8 pa vinjeta ni več moteča. Tudi optično popačenje je odlično korigirano, za objektiv z goriščnico 24mm ima majhno ukrivljenost slike.

DSC_1290
Na zgornji fotografiji je vidno vinjetiranje pri odprti zaslonki f1.8

 

DSC_1290-2

DSC_1290-3

DSC_1294

DSC_1294-2

DSC_1296

DSC_1296-2

DSC_1298

DSC_1298-2

Zaključna misel

Goriščnica 24mm je marsikateremu fotografu pisana na kožo. Še posebej poročni fotografi se bodo razveselili cenovno dostopnega objektiva z odlično optiko, hitrim avtomatskim ostrenjem in majhno težo. Objektiv je zelo oster tudi pri odprti zaslonki f1.8, le ob skrajnih robovih je opaziti nekaj neostrine vendar ta izgine, ko zaslonko nekoliko zapremo. Kromatska aberacija je odlično kontrolirana, področje kjer se objektiv najbolj izkaže pa je fotografiranje v močno stransko oziroma nasprotno svetlobo. Praktično skorajda ni zaznati flare ali ghosting efekta na fotografijah.

V spodnji galeriji so fotografije v polni ločljivosti. S klikom na fotografijo se bo odprla fotografija v polni loljivosti.

Afvtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Click on photo in gallery for full resolution photo. 

 

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED …

7 komentarjev

  1. Hi, nice review. Was very interested in the lens.
    Nice review images.

    I was wondering whether the lens has internal focusing or the front element bobs in and out during focusing. The product photos seem to indicate the latter.

    Thank you!

  2. Thanks for your comments. I was wondering whether you could provide images for sagittal coma. I’m thinking astrophotography for this lens.