torek , 21 januar, 2020
Domov / Foto oprema / Test objektiva Nikon AF-P 70-300mm F4.5-5.6E ED VR

Test objektiva Nikon AF-P 70-300mm F4.5-5.6E ED VR

Skrajni čas je že bil, da Nikon prenovi svoj 70-300mm teleobjektiv za FX fotoaparate. Nazadnje so predstavili nov AF-P 70-300mm f4.5-6.3 objektiv za DX formatne DSLR fotoaparate. Tokrat pa po res dolgem času temeljita prenova z novim objektivom Nikon AF-P 70-300mm f4.5-5.6 E ED VR. 

V Nikon AF-P 70-300mm f4.5-5.6 E ED VR so tokrat vgradili resnično najnovejšo tehnologijo, ki jo premorejo v tem trenutku. Nov je tih fokusni motorček, ki je tudi precej hitrejši od prejšnjih verzij, nov je sistem krmiljenja zaslonke, ki je sedaj elektronski, nov je tudi sistem stabilizacije slike, ki se je na testu resnično izkazal, kot velik korak naprej v primerjavi s starejšo verzijo.

Na testu sem primerjal oba objektiva med seboj, starejšo verzijo Nikon AF-S 70-300mm f4.5-5.6G IF ED in novo verzijo Nikon AF-P 70-300mm f4.5-5.6 E ED VR. Na določenih področjih me je novejši objektiv malce presenetil, pričakoval sem nekoliko boljše rezultate, vendar pa moramo vseeno razumeti, da je to vstopni razred tele zoom objektivov in kar se optične kakovosti tiče v tem pogledu povsem kredibilen.

 

Ostrina je pri obeh objektivih zelo dobra na sredini slike, pri vseh goriščnicah, ob robovih slike pa je vidna razlika v korist novejši verziji objektiva.

Vinjetiranja pri odprti zaslonki je pri novi verziji celo nekoliko več, kar lahko vidimo na spodnji primerjavi pri goriščnici 300mm in zaslonki f5.6.

Ghosting in Flare efekta, ki se pojavita pri vpadu močne stranske svetlobe, sta pri novi verziji objektiva sicer nekoliko bolj vidna, vendar pa slika za razliko od starejše verzije objektiva, ohrani ostrino in kontraste.

Hitrost avtoatskega ostrenja je odlična, objektiv ostri izredno odzivno, hitro in natančno. V redkih primerih se sicer zgodi, da objektiv nekoliko zastane predno začne ostriti, vendar so mi pri Nikonu zagotovili, da se to dogaja v zelo redkih primerih in je posledica novega AF pogona, ki ga bodo morali z novimi programskimi posodobitvami v samih DSLR fotoaparatih, še nekoliko optimalizirati.

Stabilizacija slike (VR) je občutno bolj učinkovita, kot pri starejši verziji objektiva. Po mojem mnenju je na tem področju objektiv v primerjavi z starejšo verzijo, pridobil največ.

Zaključna misel

 Nikon AF-P 70-300mm f4.5-5.6 E ED VR je vsekakor objektiv, ki ponuja pri Nikonu v tem segmentu tele zoom objektivov, ta trenutek največ, vendar pa bi vseeno pričakoval za odtenek boljše optične rezultate. Ostrina sicer ni slaba za objektiv v tem razredu, vendar ne odstopa veliko od starejše verzije. Glavna pridobitev je odličen sistem ostrenja in stabilizacije slike. Objektiv bo prišel prav predvsem tistim, ki si želijo lahek tele zoom objektiv z dobro stabilizacijo slike in hitrim AF sistemom, vendar pa je v tem trenutku tudi precej alternativ pri konkurenci, Sigma AF 100-400mm F/5-6.3 DG OS HSM me je na testu nekoliko bolj prepričala, cena pa je le nekoliko višja od novega Nikona AF-P 70-300mm f4.5-5.6 E ED VR, ki zanša okoli 700 evrov.

Več tehničnih podatkov o objektivu si lahko ogledate na Nikonovi uradni strani: Nikon AF-P 70-300mm f4.5-5.6 E ED VR

Nekaj fotografij narejenih z novim Nikon AF-P 70-300mm f4.5-5.6 E ED VR objektivom, si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Avtor prispevka in fotografij:Bojan Stepančič

 

Preberite si tudi

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …