torek , 21 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Test objektiva IRIX 11mm f4

Test objektiva IRIX 11mm f4

Podjetje IRIX je nov a vendarle pri fotografih že dobro poznan proizvajalec fotografskih objektivov. Oktobra lansko leto so predstavili svoj prvi širokotni objektiv IRIX 15mm f2.4, ki je bil med fotografi odlično sprejet. Test objektiva si lahko preberete tukaj IRIX 15mm f2.4

Tokrat sem imel priložnost testirati njihov najnovejši objektiv IRIX 11mm f4 v različici Blackstone. Po zunanjosti je IRIX 11mm f4 zelo podoben objektivu IRIX 15mm f2.4. Izdelava je odlična objektiv pa kljub ekstremno širokokotni goriščnici 11mm, preseneča z dokaj normalnimi dimenzijami. IRIX 11mm f4 pokriva goriščnico 11mm, kar pri FX oziroma polnoformatnih DSLR-jih pomeni 126⁰ stopinj po diagonali. Zgradba objektiva je kompleksna, ima 16 optičnih elementov, razvrščenih v 10 skupinah. Premazi na lečah so neutrino, kar pomaga pri izboljšanju absorpcije svetlobe in odpravlja odboje svetlobe znotraj objektiva. Objektiv ima ročno ostrenje, kot posebnost pa ima enako kot IRIX 15mm f2.4, poseben zatič pri neskončni nastavitvi, tako, da lahko vedno zaznamo, ko obroček za ostrenje obrnemo, do položaja za neskončno. Objektiv podpira vse funkcije in prenos podatkov med aparatom in objektivom, deluje tudi indikator ostrine, kar olajša ročno ostrenje.

Optična kakovost

IRIX 11mm f4 sem za potrebe testiranja primerjal z objektivom IRIX 15mm f2.4, na takšen način sem si lahko ustvaril neko realno podobo o optični kakovosti tega objektiva. Kot prvo moram poudariti, da je 11mm v primerjavi z 15mm pri FX fotoaparatih ogromna razlika ter izziv za proizvajalce. Vendar pa, kot bo razvidno iz spodnjih testnih fotografij IRIX 11mm f4 ne razočara.

Vinjetiranje

Pri odprti zaslonki f4 je bilo opaziti določeno stopnjo vinjetiranja, ki pa za tako širokokoten objektiv ni problematična. Pri zaslonki f5.6 je vinjetiranje precej manjše, kot je razvidno iz spodnjih dveh fotografij. Na levi F4 na desni F5.6.

Optično popačenje

IRIX 11mm f4 je linearen objektiv vendar pa ima za tako ekstremno goriščnico zelo malo popačenja. Na spodnji fotografiji, je lepo razvidna stopnja optičnega popačenja. Določeni standardni zum objektivi imajo na širokokotni nastavitvi več popačenja.

Flare in ghost efekta

Podobno, kot pri IRIX 15mm f2.4 se v primeru fotografiranja direktno v izvor močne svetlobe, lahko pojavita ghost in flare efekta na fotografijah, vendar pa je to zreducirano samo na ekstremne primere. Pri običajni uporabi sta flare in ghost efekta zelo dobro kontrolirana, še posebej, če upoštevamo široki kot in veliko prednjo lečo, ki jo ima IRIX 11mm f4. Tudi pri Nikonu AF-S 14-24mm f2.8 je mogoče zaznati podoben efekt pri fotografiranju v direktno svetlobo.

Kromatska aberacija – CA

Na tem področju je IRIX 11mm f4 nekoliko slabši, kot IRIX 15mm f2.4, kar je tudi razumljivo, saj je optična zgradba objektiva, glede na odlično korekcijo popačenja pri takšni goriščnici, precej zahtevna. Pri IRIX 15mm f2.4 kromatske aberacije skoraj ni bilo zaznati, pri objektivu IRIX 11mm f4 pa se pojavi pri močnih kontrastih na svetlem ozadju ob robovih slike. Na internetu sem preral nekaj testov, kjer so CA izpostavili, kot problematičen, vendar pa za večino motivov pri fotoaparatih do 36 Mpix ni tako zelo problematičen zato se mi zdi takšna ocena pretirana. Spodaj je eden redkih motivov, kjer je CA mogoče zaznati, fotografija je bila posneta pri zaslonki f8 (rob slike).

Ostrina

Ponovno moram poudariti, da je 11mm resnično ekstremna goriščnica, širokokotni objektivi so ponavadi nekoliko slabši, kar se tiče ostrine. IRIX 11mm f4 se je na testu obnesel odlično, sicer je za spoznanje manj oster, kot IRIX 15mm f2.4 vendar pa nad pričakovanji za tako širokokoten objektiv. Že pri odprti zaslonki je ostrina odlična. Na spodnji fotografiji je razvidna razlika v goriščnicah med IRIX 11mm f4 in IRIX 15mm f2.4. Fotografirano je bilo iz iste oddaljenosti do motiva, zato so razmerja v velikosti izrezov nekoliko drugačna med objektivoma, vendar pa se da razbrati razliko v ostrini in kontrastih.

Na levi strani je izrez iz fotografije narejene z IRIX 11mm f4, na desni pa z IRIX 15mm f2.4. Klikni na fotografijo za ogled v polni velikosti.

F4 sredina

F4 rob

F8 sredina

F8 rob

F22 sredina

F22 rob

Iz testnih fotografij je razvidno, da je IRIX 11mm f4, kljub ekstremni goriščnici zelo oster objektiv. V primerjavi z IRIX 15mm f2.4 je za odtenek manj oster ter ima malenkost slabše kontraste. Priznati pa je potrebno, da se obeh objektivov zaradi razlike v goriščnici ne da enakovredno primerjati.

Fotografiranje zvezdnega neba

Pri fotografiranju zvezdnega neba je bilo opaziti nekaj težav ob robovih fotografij predvsem zaradi kromatske aberacije. Koma oziroma popačenje svetlih točk, tudi ob robovih ni bila problematična. Za povečavo klikni na fotografijo.

IRIX 11mm f4 v praksi

IRIX 11mm f4 je zelo specifičen objektiv, ki se ga je treba naučiti pravilno uporabljati. Zaradi ekstremnega kota, ki ga pokriva goriščnica, je lahko zelo problematičen pri fotografiranju ljudi. Tudi pri ostalih motivih je potrebno precej občutka in znanja, da bi fotografija izpadla korektno, vendar pa, ko ga uporabimo pravilno, da izjemne rezultate.

Zaključna misel

IRIX 11mm f4 je v tem trenutku eden od linearnih širokokotnih objektivov za polnoformatne DSLR fotoaparate, ki pokriva najširši kot. Pri tako ekstremno širokem kotu je potrebno precej občutka za perspektivo in kompozicijo, da fotografija deluje, glede tega je precej zahteven objektiv. Ostrina in kontrasti so za tako širokokoten objektiv zelo dobri, flare in ghost efekta sta dobro kontrolirana, nekaj težav je s kromatsko aberacijo ob robovih pri zelo kontrastnih motivih, vendar pri večini motivov kromatska aberacija ni problematična. Korekcija optičnega popačenja je odlična. Na testu sem imel dražjo verzijo tega objektiva Blackstone, ki je narejen iz trpežnejših materialov, vendar optično identičen cenejši različici Firefly.

Cena objektiva v Sloveniji se giblje okoli 635 evrov za različico IRIX 11mm f4 Firefly in 865 evrov za IRIX 11mm f4 Blackstone. Uvoznik za Slovenijo je podjetje Foto-klik d.o.o iz Ljubljane.

Spodaj si lahko ogledate galerijo fotografij narejnih z objektivom IRIX 11mm f4.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …