petek , 17 januar, 2020
Domov / Foto oprema / Test bliskavic Quadrlite Stroboss 60, Atlas 600 in Navigator X

Test bliskavic Quadrlite Stroboss 60, Atlas 600 in Navigator X

quadralite-flash

Quadralite je nova blagovna znamka fotografskih bliskavic in opreme, ki je nastala z združitvijo blagovnih znamk Genesis in Quantuum. Obe blagovni znamki sta na našem trgu že dobro znani in uveljavljeni. Pri fotografiranju uporabljam tako studijske kot Nikonove bliskavice, zato me je še posebej zanimalo, kako se Quadralite sistem obnese v povezavi z Nikonovimi bliskavicami.

S pomočjo brezžičnih radijskih kontrolerjev Quadralite Navigator X (oddajnik in sprejemnik) sem lahko med seboj povezal tri različne bliskavice, Qudralite Atlas 600, Quadralite Stroboss 60 in Nikon SB 900 ter jih prožil pri časih do 1/8000 sekunde.

dsc_0627

Quadralite Atlas 600 je cenejša verzija bliskavice, ki nima vgrajenega TTL sistema, vendar pa omogoča proženje pri kratkih zaklopnih časih vse do 1/8000 sekunde, kar je tudi funkcija, ki me je pri tej bliskavici najbolj zanimala. Prav težko si je zamisliti, da bi lahko v homogen sistem bliskavic povezal tri različne bliskavice in jih brezžično prožil brez kakršnega koli problema. Tukaj so se resnično izkazali Qadralite Navigator X radijski kontrolerji, ki delujejo na frekvenci 2.4 GHz. Obe Qadralite bliskavici (Atlas 600 in Stroboss 60) imata vgrajeni brezžični sprejemnik in z uporabo Quadralite Navigator X oddajnika podpirata proženje tudi pri časih do 1/8000 sekunde. Stoboss 60 bliskavica podpira tudi vse ostale napredne funkcije, ki jih premorejo Nikonove bliskavice. Za proženje Nikon SB 900 bliskavice sem uporabil Quadralite Navigator X sprejemnik. Kot je razvidno iz spodnje fotografije so vse tri bliskavice hkratno prožile tudi pri kratkih zaklopnih časih.

dsc_0670

Studijska bliskavica Quadralite Atlas 600 ima vgrajeno močno Li-ion baterijo, ki omogoča do 500 bliskov avtonomije pri polni moči ter radijski sprejemnik, ki je združljiv s Quadralite Navigator X oddajnikom. Premore 600Ws moči, kar zadostuje v večini primerov uporabe. Nastavek za mehčalce svetlobe (softboxe) je tipa Bowens. Quadralite Atlas 600 je na testu delovala izjemno zanesljivo, brezžično proženje je funkcioniralo brezhibno tudi, če sem postavil bliskavico v avto in se oddaljil več kot 100 metrov daleč. Vse nastavitve bliskavice je moč spreminjati preko Navigator X oddajnika, kar v določenih primerih močno olajša delo. Spodnja fotografija je bila narejena pri močni dnevni svetlobi (okoli poldneva) z uporabo softboxa in kratkim osvetlitvenim časom. 600Ws je bilo še zadosti, da se je dalo doseči pravilno osvetlitev.

16326314_10154987582500859_255728937_o

dsc_0678

Tekom celotnega fotografiranja je bliskavica delovala izredno zanesljivo, niti enkrat se ni zgodilo, da bi brezžično proženje zatajilo tudi, ko sem uporabljaljal vse tri bliskavice hkrati.

Quadralite Stoboss 60 je izjemno zmogljiva TTL bliskavica namenjena za uporabo na DSLR fotoaparatih. Ima močno vodilno število GN 60 (pri 100ISO in 200mm) ter obilo naprednih funkcij, ki jih najdemo samo pri najdražjih Nikon in Canon bliskavicah.

quadralite_strob

Stroboss 60 ima vgrajen Navigator X radijski sprejemnik, kar pomeni, da jo lahko brezžično prožimo s pomočjo Navigator X oddajnika, ki ga priklopimo na DSLR fotoaparat. Prednost radijskega proženja je predvsem v zanesljivosti in možnosti da prožimo bliskavico tudi, če ta ni v vidnem polju fotografiranja. Klasičen način optičnega proženja oddaljene bliskavice je namreč precej nezanesljiv pri dnevni svetlobi in pri oddaljenih bliskavicah, ki niso v vidni liniji fotografiranja. Stroboss 60 podpira vse napredne funkcije Nikon (Canon) fotoaparatov, od avtomatskega TTL merjenja svetlobe do sinhronizacije s hitrimi zaklopnimi časi (1/8000s). Ima vgrajeno funkcijo stroboskopskega osvetljevanja ter popolnoma manualne nastavitve, lahko jo uporabljamo kot master bliskavico za kontrolo preostalih oddaljenih bliskavic, ali pa kot slave brezžično bliskavico.

navigator-xa

Na testu me je resnično navdušila zanesljivost bliskavice kadar, sem jo uporabljal v TTL načinu in prožil s pomočjo Navigator X oddajnika. Nikon SB 900 in Stroboss 60 sem v TTL načinu prožil s pomočjo brezžičnega oddajnika in vedno dobil več kot zadovoljive rezultate. V primerih, kadar nimamo zadosti časa, da bi bi se ukvarjali z ročnimi nastavitvami je zanesljivo TTL delovanje pri brezžičnem proženju bliskavic zelo dobrodošlo. Na spodnji fotografiji sem uporabil obe bliskavici (Stroboss 60 in Nikon SB 900) v TTL načinu. Prva bliskavica je bila postavljena tako, da je osvetlila ozadje, drugo pa je osvetlila prednji plan.

dsc_0771a

Kakovost izdelave Quadralite Stroboss 60 bliskavice je glede na cenovni razred (cena pri nas se giblje okoli 140 evrov) odlična. Nekaj pripomb imam le na stikalo za vklop bliskavice, ki bi lahko bilo malo manj majavo, beli izvlečni odbojnik, ki se ga težko izvleče ter + – oznake na prostoru za baterije, ki jih je komajda videti. Po tovarniških podatkih naj bi bil čas ponovnega polnjenja bliskavice pri maksimalni obremenitvi 2.6 sekunde, temu času se nisem približal, z mojimi baterijami so bili časi polnjenja pri polni obremenitvi okoli 4 sekunde. Stroboss 60 ima vgrajeno tudi posebno zaščito proti pregrevanju bliskavice, podobno, kot jo poznamo pri Nikonu SB 910 zato se pri intenzivni uporabi lahko zgodi, da so časi polnjenja tudi daljši. Quadralite Stroboss 60 ima možnost nadgradnje programske opreme preko USB povezave. Trenutno na strani Quaddralite posodobitve programske opreme še niso na voljo. Glede na to, da je proizvajalec bliskavice Stroboss 60 podjetje GODOX sem posodobitev prenesel iz njihove strani.

Zaključna misel

Quadralite ponuja sistem bliskavic, ki so med seboj popolnoma združljive ter delujejo zanesljivo. Navdušuje dejstvo, da je možno s pomočjo Navigator X sprožilcev v sistem popolnoma vklopiti tudi Nikon (Canon) bliskavice. Za ceno slabih 140 evrov, kolikor stane Quadralite Stroboss 60 in 100 evrov, kolikor stane komplet radijskih sprožilcev Navigator X (sprejemnik in oddajnik), dobimo v primeru, da že imamo Nikon ali pa Canonovo bliskavico, set dveh brezžičnih radijsko kontroliranih TTL bliskavic, ki delujeta odlično. Quadralite Atlas 600 stane okoli 550 evrov, TTL različica Qadralite Atlas 600 TTL pa je 200 evrov dražja, obe različici bliskavic ponujata možnost proženja do 1/8000 sekunde in baterijsko avtonomijo do 500 proženj pri polni moči, kar je bilo do zdaj v tem cenovnem razredu nepredstavljivo.

V Sloveniji lahko Quadralite bliskavice kupite v trgovini foto-klik.si.

Avtor prispevka: Bojan Stepančič

Fotografije: Bojan Stepančič in Nejc Lasič

Preberite si tudi

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …