nedelja , 19 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Sigma 70-200 f2.8 OS HSM – TEST

Sigma 70-200 f2.8 OS HSM – TEST

V arzenal obvezne fotografske opreme, skoraj vsakega malo bolj resnega fotografskega navdušenca, sodi tudi zoom teleobjektiv, z goriščnicami med 70 in 200mm, ter svetlobno jakostjo f2.8. Do sedaj so bili kakovostni objektivi, v tem razredu za marsikoga cenovno nedostopni.

Sigma je svoj arzenal svetlobno močnih zoom objektivov, s fiksno zaslonko f2.8, dopolnila s prvim zoom objektivom goriščnice 70-200mm, ki ima možnost optične stabilizacije slike.  Za precizno in hitro ostrenje, ima objektiv vgrajen tudi HSM (ultrasonični) način ostrenja, ki postavlja objektiv ob rob NIkonom in Canonom. Na prvi pogled deluje vse skupaj skoraj popolno, še posebej če upoštevamo, da je cena Sigme trenutno okoli 900 eur nižja od Nikonove verzije in 1200 eur od Canonove verzije takšnega objektiva. Kje se skrivajo razlike in kako je možno primerjati Sigmo z Nikonom 70-200 VR f2.8, pa sem poskušal ugotoviti v tem testu. Primerjal sem oba objektiva, tako Sigmo 70-200 f2.8 OS HSM, kot Nikon 70-200 F2.8 VR II. generacije. Torej, najnovejša Sigma, v primerjavi z najnovejšim Nikonom.

Moram priznati, da me prvi stik s Sigminim objektivom, ob njegovem prihodu na Slovenski trg, ni ravno pretirano navdušil. Čeprav je bilo ostrenje hitro in dokaj precizno, pa je bil takratni objektiv (verjetno eden iz prvih serij) precej manj oster ob robovih, kar se je še posebej videlo pri FX (FF)  DSLR-jih. Tokrat me je resnično zanimalo, kako se bo obnesel v primerjavi z Nikonom, ki je znan po svoji izvrstni optični kakovosti.

Najprej sem testiral zanesljivost delovanja stabilizacije slike. Z obema objektivoma sem naredil kakšnih 1000 testnih fotografij, pri različno dolgih časih osvetlitve, kjer se je pokazalo, da je možno z obema objektivoma precej zanesljivo fotografirati brez uporabe stativa, z do 3 stopnje daljšimi časi, kot bi sicer. Nikonov sistem stabilizacije slike VR, je nekoliko hitrejši v smislu reakcijskega časa, predvsem  pa tišji in bolj tekoč, kar se tiče korekcij, ki jih vidimo v iskalu, drugače pa se oba sistema odlično obneseta. Pri hitrosti in natančnosti AF sistema je Nikon boljši, še posebej v slabših svetlobnih pogojih, čeprav moram priznati, da so pri Sigmi zanesljivost AF sistema, močno izboljšali. Kakovost izdelave je na strani Nikona, vendar tudi Sigma ni tako slaba, če jo primerjam s prejšnjimi modeli Sigminih zoom objektivov teh goriščnic.

Oba objektiva se lahko pohvalita s precejšnjim naborom visoko kakovostnih ED, FLD in SLD leč. Nikon ima v svoji zgradbi kar 7 ED leč, Sigma pa 5 posebnih leč, od katerih sta dve FLD in tri SLD.  Pri neposredni primerjavi med obema objektivoma, sem bil kar nekoliko presenečen. Razlika na testnih fotografijah je bila zelo majhna. Nikon ima boljše mikrokontraste ter ostrino, tako na sredini slike, kot tudi pri robovih, vendar je to, kar sem lahko videl, pri tej testni Sigmi močno presegalo moja pričakovanja. Skratka, objektiv je več kot uporaben pri odprti zaslonki f2.8 in vseh nastavitvah goriščnic. Barve so lepo definirane, vinjete pa ni dosti več kot pri Nikonu. Objektiv se je odlično obnesel tudi v slabih svetlobnih pogojih, kjer so barve še vedno nasičene, slika pa ostra in transparentna.

Glede na ceno, za katero se danes prodaja Sigma 70-200 f2.8 OS HSM, bi težko ne priporočil tega objektiva, vendar pa moram vseeno pripomniti, da se je tokrat testni primerek objektiva, izkazal bistveno bolje v smislu optične kakovosti, kot prvi primerek, s katerim sem fotografiral pred nekaj časa. Za približno isto ceno,  je sedaj moč kupiti Nikon 70-200 f4 VR, ki sem ga tudi že preizkusil. Pri Canonu pa EF 70-200 f2.8 (brez stabilizacije), ter EF 70-200 f4 IS. Kdor prisega na objektive blagovne znamke, s katero fotografira, ima tudi v tem cenovnem razredu nekaj izbire.

Za ogled fotografije v polni velikosti, klikni na fotografijo.

70mm

100mm

140mm

200mm

BOKEH pri obeh objektivih

Še nekaj fotografij narejenih z Sigmo 70-200 f2.8 OS

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …