sobota , 25 januar, 2020
Domov / Članki / Ray Masters Zero CPL filter – test

Ray Masters Zero CPL filter – test

Pred dvema letoma sem imel priložnost testirati sistem kreativnih filtrov Ray Masters, nad katerimi sem bil pozitivno presenečen. Prispevek si lahko preberete na tej povezavi: Fotografiranje s pomočjo ND gradacijskih filtrov. Tokrat sem preizkusil nov navojni cirkularno-polarizacijski filter Ray Masters CPL. Ray Master CPL sodi med cenovno ugodne navojne filtre. Cena za 77mm filter v Sloveniji znaša 55 eur – kar je za filter s takšnim premerom izredno dostopna cena.

Da bi čimbolj objektivno ocenil  kakovost filtra Ray Master CPL, sem ga primerjal s filtrom Hoya HD CIR-POL , ki sodi v kakovostni vrh ponudbe cirkularnih polarizacijskih filtrov. Kakovost izdelave je na strani Hoye, ki je izdelana bolj natančno, okvir filtra pa je iz boljših materialov. Filter Hoya HD je tudi nekoliko tanjši, kar se lahko zazna pri širokokotnih objektivih, ki pri uporabi debelejših filtrov pogosto rišejo nekaj vinjete v kotu slike.

Tako je bilo tudi s filtrom Ray Masters na Nikon AF-S 18-35mm f3.5-4.5 G objektivu, kjer se je pri goriščnici 18mm v skrajnem gornjem kotu pri fotografiranju navzgor, proti nebu, pojavila malenkostna vinjeta. Pri 50mm objektivu vinjete v kotu ni bilo zaznati.

Vidnejšo razliko sem opazil v res ekstremnih pogojih pri močni stranski svetlobi, kjer se je Hoya odrezala bolje od filtra Ray Masters, vendar v realnih pogojih med fotografiranjem te razlike nisem opazil.

Čeprav je razlika v ceni med filtroma precejšnja (Hoya stane okoli 90 evrov), pa razen v gornjih dveh primerih, bistvene razlike v kakovosti slike nisem zaznal. Oba filtra odlično polarizirata svetlobo in nimata opaznega barvnega nadiha. Vse spodnje fotografije so bile posnete pri najmočnejšem učinku polarizacije.

Polarizacijski filtri so zelo uporabni pri reduciranju odsevov na svetlečih površinah in pri poudarjanju kontrasta neba. Negativni efekt uporabe polarizacijskega filtra je izguba svetlobne jakosti objektiva do približno 1.7 Ev.

Polarizacijski filter je eden redkih navojnih filtrov, ki se ga izplača imeti vedno v fotografski torbi – pri določenih motivih, kot so na primer vodne in svetleče površine, odsevov ni mogoče odpraviti v post-produkciji, zato je takrat edina rešitev polarizacijski filter. Cirkularni polarizacijski filtri so zasnovani tako, da fotoaparat lahko nemoteno avtomatsko ostri. Pri linearnih polarizacijskih filtrih to ni tako enostavno.

Ray Masters CPL je soliden filter, ki bo opravičil nakupno ceno. Za precej več denarja sicer lahko dobimo boljši filter,  a razlika bo predvsem v kakovosti izdelave in debelini filtra ter pri redukciji odbojev svetlobe v ekstremnih pogojih, pri polarizaciji slike pa bistvenih razlik ne bo zaznati.

 

Avtor prispevka: Bojan Stepančič