torek , 21 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Odlična alternativa Lightroomu – Exposure X4

Odlična alternativa Lightroomu – Exposure X4


Adobe je pred kratkim posodobil svojo ponudbo za Creative Cloud programe. Lightroom 6 ni več v prodaji tako, da je na voljo samo še naročniška opcija, ki pa v novi verziji zahteva posodobljene različice operacijskega sistema. Najnovejša desktop različica Lightrooma Cassic je tako na voljo samo še za operacijski sistem Windows 7 in novejše različice Windowsa 10. Na trgu so se začeli pojavljati novi programi za obdelovanje fotografij, ki poskušajo nadomestiti Adobe Lightroom ter so na voljo za enkratni odkupni znesek. Vendar pa mnogi od teh programov ne zadostujejo za resnejše delo. Exosure X4 me je pozitivno presenetil na vseh področjih, predvsem s hitrostjo in odzivnostjo.

Tukaj je eden od novejših programov Exposure X4, ki ga je naredilo podjetje Alien Skin Software, znano po vtičnikih za Photoshop. V iskanju aternative za Lightroom sem preizkusil skoraj vse razpoložljive programe, ki so trenutno na voljo. Večina me je razočarala predvsem na podorčju uporabniške izkušnje s konfuznimi vmesniki ter netočnimi predogledi. Mnogi programi delujejo prepočasi in se občasno zatikajo pri uporabi določenih funkcij, zato sem bil presenečen, ko sem preizkusil Exposure X4. Pričakoval sem podobne probleme, kot pri ostalih programih vendar pa sem že po krajši uporabi ugotovil, da Exposure X4 deluje izredno hitro in se ne zatika tudi pri obdelavi večjega števila fotografij. Uporabniški vmesnik, je zelo podoben Lightroomu zato večjih problemov pri adaptaciji na Exposure X4 nisem imel. Za razliko od Lightrooma ima Exposure X4 možnost obdelave fotografij v layerjih, kar je zelo dobrodošla opcija. Funkcije programa so skoraj identične Lightroomu. Manjša razlika je edino v tem, da trenutno Eksposure X4 ne podpira sestavljanja panoram ter ima manj opcij pri korekciji optičnih napak, kot je CA korekcija. Ostalo je zelo podobno Lightroomu predvsem pa deluje odlično. Pri korekciji digitalnega šuma je Lightroom še vedno nekoliko boljši. Podrobnejši test programa Exposure X4 je v pripravi in ga bom objavil v prihodnjih dneh.

Trenutno je program Exposure X4 na voljo po znižani ceni, ki znaša okoli 89 dolarjev za licenco, ki dovoljuje instalacijo na dveh različnih računalnikih. Program lahko preizkusite brezplačno za dobo 30 dni. Na spodnji povezavi si lahko prenesete preizkusno različico programa.

Exposure X4

Preberite si tudi

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …