sobota , 25 januar, 2020
Domov / Nikon / Novi Nikon DX 16–80mm f/2.8-4E ED VR

Novi Nikon DX 16–80mm f/2.8-4E ED VR

Pa smo dočakali! … Končno nekaj iz Nikonovih razvojnih pisarn, ki sliši na ime DX ter ima odet zlati obroček. V zadnjih letih je Nikon dodobra prenovil serijo profesionalnih objektivov za sistem FX DSLR. Na DX področju pa je vsaj za profesionalne fotografe precejšnja praznina. Še vedno ni spodobnega hitrega zoom objektiva goriščnic 17-50mm in zaslonko f2.8, ki bi imel stabilizacijo slike in ne bi tehtal skoraj kilogram, kolikor tehta prastar Nikkor Dx 17-55mm f2.8, ki tudi optično ne dohaja več novih DX senzorjev z ločljivostjo do 24 Mpix. Za sedaj je tukaj Nikon  AF-S DX NIKKOR 1680mm f/2.8-4E ED VR. Ker tudi sam precej uporabljam Nikonov sistem z DX tipalom, se še kako veselim testiranja tega objektiva.

23989260053876248618

Nikon je predstavila popolnoma nov visokozmogljiv zoom objektiv formata DX. NIKKOR DX 16–80mm f/2.8–4 vključuje najnovejšo tehnologijo, je izjemno kompakten in je namenjen fotografom, ki imajo za svojo opremo visoka pričakovanja.

Objektiv tehta le 480 g in je skupaj s fotoaparatom lepo uravnotežen, zato je kot nalašč za popotniške fotografe. Z razponom goriščne razdalje 16–80 mm omogoča preprosto fotografiranje od pokrajin do portretov. Dobra svetlobna jakost f/2,8–4 poskrbi za kakovostne posnetke pri šibki svetlobi, Nikonov izjemen štiristopenjski sistem zmanjšanja tresljajev pa zagotavlja ostre fotografije tudi pri dolgih časih zaklopa. To je prvi objektiv formata DX, ki se lahko pohvali z Nikonovo najnovejšo tehnologijo na profesionalni ravni, saj vključuje elektromagnetni mehanizem zaslonke in zaščitno fluorovo prevleko. To je tudi prvi objektiv formata DX z Nikonovo priznano nanokristalno prevleko na lečah.

Svtlobno močen zoom
Novi objektiv NIKKOR DX 16–80mm f/2.8–4 je vznemirljiva nova možnost za pustolovske fotografe. Vsestranski 5-kratni zoom je enakovreden kot pri 24–120-mm objektivu v polnem formatu, velika svetlobna moč pa omogoča še več možnosti za fotografiranje. Ne glede na to, ali fotografirate s funkcijo širokokotnega ali teleobjektiva, lahko vedno ustvarite čudovito zamegljeno ozadje, čiste fotografije pri šibki svetlobi ter jasno ločevanje motiva od ozadja. Poleg tega vam najmanjša razdalja ostrenja omogoča, da se motivu približate do 0,35 m.
S tem hitrim zoom objektivom boste lahko povsod fotografirali čudovite zgodbe v visoki ločljivosti – od pokrajin do notranjih prostorov ter od skritih uličic do osebnih portretov.

Najnovejša tehnologija
Najnovejša tehnologija na profesionalni ravni tega prvovrstnega zoom objektiva formata DX poskrbi za zavidljivo zmogljivost. Elektromagnetni mehanizem zaslonke zagotavlja bolj natančne osvetlitve, predvsem pri fotografiranju velikega števila slik na sekundo. Nikonova zaščitna fluorova prevleka aktivno odbija vodo, prah in umazanijo, ne da bi se pri tem zmanjšala kakovost slike, ter omogoča preprostejše čiščenje stekla, ne da bi pri tem poškodovali površino. Poleg tega je to tudi prvi objektiv formata DX, ki se lahko pohvali z Nikonovo priznano protiodsevno nanokristalno prevleko.

Stabilnost in tiho delovanje
Objektiv NIKKOR DX 16–80mm f/2.8–4 vključuje osupljivo Nikonovo tehnologijo zmanjšanja tresljajev najnovejše generacije. Ta omogoča fotografiranje pri do štiri stopnje daljšem času zaklopa, ne da bi bile zaradi tresenja fotoaparata slike zamegljene. Delovanje sistema VR je tiho in vključuje dva načina (Normal (običajni) za splošno fotografiranje z držanjem fotoaparata v roki in Active (aktivni) za kompenziranje frekvenc mehanskih tresljajev), poleg tega pa tudi samodejno zazna stativ. Tehnologija VR poskrbi za ostre fotografije, kompaktna tehnologija tihega pogona ostrenja Silent Wave Motor (SWM) pa zagotavlja tiho in natančno delovanje samodejnega ostrenja v celotnem razponu zooma, kar je uporabno predvsem pri snemanju videoposnetkov. Kadar je ostrenje izjemnega pomena, stikalo načina ostrenja M/A omogoča nemoten prehod v način ročnega ostrenja.

Vrhunska optična zmogljivost
Napredna optična zasnova tega objektiva vključuje 17 elementov v 13 skupinah, zato optimalno izboljša delovanje sodobnih visokoločljivostnih fotoaparatov D-SLR formata DX. Poleg nanokristalne prevleke in elementa iz zaščitnega stekla s fluorovo prevleko ta objektiv vključuje tudi tri elemente asferične leče in štiri elemente iz stekla za izjemno nizko disperzijo (ED). Podvojeni viri svetlobe, notranji odboj in odkloni objektiva so pri visokokontrastnih slikah, posnetih v zelo različnih svetlobnih pogojih in v celotnem obsegu zooma, minimalni.

Popolnoma uravnotežen – za potovanja v prvem razredu
Objektiv NIKKOR DX 16–80mm f/2.8–4 je s 480 g ter odličnim razmerjem med velikostjo in zmogljivostjo popolna izbira tako za splošno rabo kot tudi za pustolovščine in potovanja. Skupaj s fotoaparatom tvori popolnoma uravnoteženo enoto, cev objektiva pa vključuje gumijasti obroček za zaščito pred zunanjimi vplivi. Z napredno tehnologijo v kompaktnem ohišju lahko zadovolji tako zahtevne navdušence kot profesionalne fotografe, ki radi potujejo z malo prtljage, vendar uporabljajo fotoaparat formata DX.

Tehnične specifikacije

Goriščna razdalja 16–80 mm
Najbolj odprta zaslonka f/2,8–4
Najmanj odprta zaslonka f/22–32
Sestava objektiva 17 elementov v 13 skupinah (s 4 elementi iz ED-stekla, 3 asferičnimi lečami in elementi objektiva z nanokristalno prevleko ter s fluorovo prevleko)
Kot zajema 83°–20°
Najmanjša razdalja ostrenja 0,35 m
Največje razmerje reprodukcije 0,22-krat
Število lamel zaslonke 7 (zaobljene)
Velikost navoja za filter 72 mm
Premer x dolžina (razdalja od nastavka za objektiv) Približno 80 mm x 85,5 mm (razdalja od prirobnice za namestitev objektiva fotoaparata, ko je objektiv zložen)
Teža Približno 480 g
Priložena dodatna oprema 72-mm zaskočni sprednji pokrovček objektiva LC-72, zadnji pokrovček objektiva LF-4, bajonetna zaslonka HB-75

Preberite si tudi

Test objektiva Sigma 28mm f1.4 DG HSM ART – fotografska industrija se spreminja.

Industrija fotografske opreme se v zadnjih letih močno spreminja. Do sedaj je med zahtevnimi fotografi …

IRIX 150mm f2.8 Dragonfly 1:1 macro

Makro fotografija je ena od najbolj priljubljenih zvrsti fotografije med ljubiteljskimi fotografi. Ponavadi se v …