sobota , 25 januar, 2020
Domov / Članki / NiSi in Ray Masters kreativni filtri

NiSi in Ray Masters kreativni filtri

Rey Masters kreativne filtre sem že predstavil na svojem blogu, tokrat pa sem preizkusil trenutno najbolj zanimive filtre na tržišču kitajskega proizvajalca NiSi. Kljub svojemu poreklu so filtri cenovno višje pozicionirani kot Ray Masters filtri, vendar gre razlika v ceni predvsem na račun kakovosti izdelave filtrov ter materijalov iz katerih so filtri narejeni.  Za razliko od Ray Masters filtrov so NiSi filtri stekleni z antirefleksnimi premazi.

Razlika med obema filtroma je predvsem v materijalih iz katerih so narejeni. Kot bo videti na spodnjih primerjalnih fotografijah na prvi pogled ni velike razlike v kakovosti fotografij med obema proizvajalcema. V kakovosti materijalov in izdelavi pa je razlika precej večja, kar se lahko odraža predvsem pri dolgotrajnejši in bolj intenzivni uporabi.

Za primerjavo sem fotografiral različne motive. Izmenično sem uporabljal oba filtra, ki sta bila GND8 s trdim prehodom iz potemnitve v transparenco. Fotoaparat sem imel nastavljen na ročno izbiro zaslonke in časa ter ISO vrednosti. Nastavitev beline je bila na vseh fotografijah ročna in razmeram ter času dneva primerna. Na takšen način sem lahko videl, kakšna je rezlika v barvnem nadihu ter intenziteti potemnitve pri obeh filtrih.

Motiv fotografiran brez uporabe filtrov.

Levo Ray Masters filter, desno NiSi filter.

Brez uporabe filtrov.

Z uporabo filtrov.

100% izrez

Brez uporabe filtrov.

Z uprabo filtrov.

Tukaj nekoliko bolj zeleni motiv. Na zadnji fotografiji je 100% izrez, kjer je moč videti detalje v listih in vejah grmovja.

Zaključek

Z uporabo kreativnih filtrov lahko zelo uspešno že v fotoaparatu povečamo dinamični razpon slike pri določenih motivih. Sicer bi lahko podoben efekt dosegli s sestavljanjem dveh različno osvetljenih fotografij v postprodukciji, vendar pa v določenih primerih to ne prinese zadovoljivega rezultata, še posebej pri motivih ki se premikajo.

Kakovost obeh filtrov je odlična, v kolikor ju primerjamo znotraj svojega cenovnega razreda. NiSi filtri so cenovno višje pozicionirani, kot Ray Masters filtri. Vendar pa moram priznati, da sem bil zadovoljen tudi z fotografijami narejenimi  z filtri proizvajalca Ray Masters. Na primerjalnih fotografijah je mogoče videti razliko v barvnem nadihu med obema filtroma. Ray Masters ima nekoliko zelenkast nadih pri NiSi filtru pa je barni nadih magentast. Mogoče čisto malo manj vinjete pri NiSi filtru vendar je to resnično majhna razlika. Kar se tiče podajanja detaljev lahko rečem, da sta si pri uporabi objektiva višjega srednjega kakovostnega razreda in aparata s senzorjem FX formata, ki ima 24 milijonov svetlobnih točk, dokaj blizu.

Bistvena razlika v prid NiSi filtrom je v kakovosti materijalov iz katerih so narejeni filtri. Stekleni filtri, ki imajo posebne antirefleksne premaze se bodo izkazali predvsem na daljši rok, ker bo nezaželjenih prask in odrgnin precej manj kot pri Ray Masters filtr. Vsi tisti, ki si želijo pri svojem fotografskem ustvarjanju najkakovostnejše filtre, ki jim bodo služili vrsto let, verjetno ne bodo oklevali pri nakupu nekoliko dražjih NiSi filtrov.

Preberite si tudi

Fotografiranje s pomočjo ND gradacijskih filtrov

Dolgo sem odlašal, da bi pri fotografiranju pokrajinskih motivov uporabil posebne gradacijske filtre, ki zatemnijo samo …