torek , 21 januar, 2020
Domov / Članki / Nikonov F bajonet

Nikonov F bajonet

Izredno raznolik in razvejan svet dodatne opreme pri DSLR fotoaparatih predstavlja tudi pester arzenal izmenljivih objektivov, ki so na voljo za Nikonove DSLR fotoaparate. Danes je tehnologija zelo napredovala tako, da se z novimi tehnologijami srečujemo tudi pri fotografski optiki, iz dneva v dan pa nam proizvajalci postrežejo s čim novim.

Zgodovina razvoja fotografske optike in izmenljivih objektivov za SLR fotoaparate pri Nikonu seže v pozna 50 leta prejšnjega stoletja, ko so izdelali prvi F bajonet, ki se je pojavil na njihovih SLR fotoaparatih. Leta 1977 so objektivom z F bajonetom dodali funkcijo Ai (Aperture Indexing). Objektivi serij Ai in kasnejši so uporabni tudi na nekaterih Nikonovih sodobnih digitalnih zrcalno refleksnih fotoaparatih (DSLR).

S pojavom sistema avtomatskega ostrenja v fotoaparatih se je nekoliko tudi spremenil sam bajonet na sodobnih objektivih, čeprav je še vedno baziral na prvem F bajonetu iz 50 tih let prejšnjega stoletja, dodali so mu poseben vijak z utorom za priklop na AF pogonski sistem, ki se je nahajal v samem fotoaparatu. AF tip Nikonovih objektivov, ki so se prvič pojavil leta 1986 so imeli vgrajeni CPU (čip), ki je fotoaparatu pošiljal osnovne podatke o objektivu, leta 1992 so AF objektivom dodali še oznako D, kar pomenidistance, AF-D objektivi z vgrajeno D funkcijo poleg drugih osnovnih podatkov fotoaparatu pošiljajo še podatke o oddaljenosti točke ostrenja, kar se še posebej odraža pri izračunu pravilne ekspozicije in pravilne osvetlitve z bliskavico. Pregovorno zanesljivost Nikonovega sistema merjenja ekspozicije in bliskovne osvetlitve je torej potrebno pripisati tudi funkciji D v AF-D in kasnejših objektivih. AF-S objektivi so se na tržišču pojavili leta 1998, ti objektivi imajo vgrajen motor za pogon ostrenja v samem objektivu ter za to uporabljajo »Silent Wave Motor« tehnologijo, ki omogoča ročno ostrenje tudi kadar je AF funkcija aktivirana, predvsem pa so zelo hitri in natančni pri ostrenju, vsi AF-S objektivi imajo tudi vgrajeno D funkcijo. Tako objektivi serije G vsebujejo D funkcijo čeravno ta ni označena na samem objektivu. Novejše G serije objektivov se od starejših AF-D serij razlikujejo predvsem po tem, da so jim odstranili manualni obroček za spreminjanje vrednosti zaslonke, ki se je nahajal na začetku samega objektiva, tik ob samem kovinskem bajonetu. Pri Nikonu so ocenili, da pri novejših objektivih z vgrajenim sistemom avtomatskega ostrenja ni več potrebe po ročnem obročku za nastavitev vrednosti zaslonke saj vsi sodobni DSLR-ji omogočajo izbiro nastavitve vrednosti zaslonke preko fotoaparata v 1/3 stopnjah vrednosti zaslonk. G objektivi ne delujejo pravilno na določenih starejših analognih SLR fotoaparatih, ki ne podpirajo sistema ostrenja v objektivu saj pri G objektivih ni več moč najti vijaka z utorom za priklop na AF pogonski sistem.

Za povzetek lahko zapišemo, da se je prvotni nikonov F bajonet z različnimi modifikacijami obdržal do danes. Tudi DX tip Nikonovih objektivov za DSLR fotoaparate z DX formatom slikvnega senzorja, bazirajo na osnovah F bajoneta, ne glede na to, da niso kompatibilni z FX DSLR fotoaparati.

1959 Nikon izdela prvi F bajonet

1977 Ai objektivi z Aperture Indexing sistemom

1981 Ai-s nekoliko posodobljen sistem

1986 AF objektivi za fotoaparate z avtomatskim ostrenjem

1992 AF-D objektivi z vgrajeno D – distance funkcijo

1992 AF-I objektivi (Nikonov prvi sistem pogona avtomatskega ostrenja v objektivu)

1998 AF-S objektivi z »Silent Wave Motor« funkcijo pogona ostrenja v objektivu

2000 G objektivi z odstranjenim obročkom za nastavitev zaslonke

2008 PC-E objektivi z korekcijo perspektive in delujočo avtomatiko za nastavitev zaslonke

 

Nikonov objektiv z AF-D bajonetom Nikkor AF 85mm f/1.8D. Na fotografiji je dobro viden obroček za nastavitev zaslonke.

AF-S VR Zoom-Nikkor 70-200mm f/2.8G IF-ED na sliki je vidno da G objektivi nimajo obročka za nastavitev zaslonke.

Avtor prispevka: Bojan Stepančič

 

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Test objektiva IRIX 11mm f4

Podjetje IRIX je nov a vendarle pri fotografih že dobro poznan proizvajalec fotografskih objektivov. Oktobra lansko leto …