petek , 17 januar, 2020
Domov / Foto oprema / Nikon Z50 – prvi vtisi

Nikon Z50 – prvi vtisi

Z50 je prvi Nikonov brezzrcalni fotoaparat z manjšim DX senzorjem. Starejša in večja polno-formatna brata sta se po nekaj posodobitvah izkazala za polnopravna člana druščine brezzrcalcev, ki dobro služijo tako zahtevnim ljubiteljskim, kot tudi profesionalnim fotografom. Dobra novica je ta, da Nikon Z50 uporablja SD kartice, slaba novica pa, da je samo ena reža za SD karitce.

Nikon Z50 je po pripovedovanju svojih kreatorjev namenjen manj zahtevnim fotografom in videografom, ki bodo pri svojem fotografskem in video ustvarjanju lovili predvsem sproščene motive  svojega vsakodnevnega življenja. Med take sodi tudi armada vlogerk-jev ter influenserk-jev, ki v dobri meri počnejo ravno to. Vendar je zelo malo verjetno, da bodo posegli ravno po Nikonu Z50, ki v tem trenutku ponuja samo en povprečen kit objektiv in nobenega Z-DX fiksnega objektiva ali vsaj svetlobno močnega Z-DX zoom objektiva. Sony si je v zadnjih letih pridobil velik tržni delež in ugled med tovrstnimi uporabniki in je kar nekako obvezna oprema za vloganje in influensanje. Na drugi strani so družinski fotografi, ki potrebujejo enostavno napravico, ki jo lahko imajo ves čas pri sebi. Tukaj prednjačijo napredni pametni mobilni telefoni, katerih senzorji in procesorji zmorejo zajeti dobre fotografije in video posnetke tudi v slabših svetlobnih pogojih. Tisti, ki pa si za potrebe družinskega arhiviranja spominov vseeno želijo to narediti s fotoaparatom, pa so ponavadi omejeni z družinskim proračunom.

Komu se bo torej prilegel novi Nikon Z50? Mogoče kot rezervni fotoaparat profesionalnim fotografom in resnim fotografskim navdušencem. Zelo verjetno, vendar bodo kmalu spoznali, da Z50 le ni vzporednica Nikonu D500 med DSLR-ji. Trenutni nabor  Z-DX objektivov je omejen na dva kit objektiva. NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR je kompakten standardni zoom objektiv, ki se sicer lepo prilega Nikonu Z50 vendar ima omejen razpon goriščnic in svetlobno jakost f6.3 pri končni nastavitvi zooma. Drugi objektiv je NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR, ki dodobra poseže v tele območje objektivov vendar ponovno pri slabši svetlobni jakosti f6.3 na končni nastavitvi zooma. Oba objektiva imata vgrajen sistem optične stabilizacije slike VR, kar je dobrodošlo glede na to, da Nikon Z50 nima vgrajene stabilizacije slike na senzorju (IBIS), kot jo imata starejša in večja brata serije Z.

 

Kakovost ohišja in ergonomija

Nikon Z50 je izredno kakovostno izdelan, ohišje je v veliki meri narejeno iz magnezijeve zlitine ter zatesnjeno proti vremenskim vplivom. Držalo je lepo oblikovano in zadosti veliko, da se lepo poda v dlan. Ergonomija je odlična in v marsičem zelo podobna Nikonu Z6 in Z7.  Na prednji strani ob bajonetu sta dva funkcijska gumba, na lcd zaslonu pa lahko najdemo tri gumbe, ki so občutljivi na dotik. Žal pri Z50 niso vgradili ročice na zadnjem delu aparata s katero lahko pri Z6 in Z7 spreminjamo AF točke.

Optično iskalo in LCD zaslon

Optično iskalo je manjše in ima slabšo ločljivost kot iskalo pri Z6 in Z7, vendar je slika kljub temu ostra in jasna. Kakor pri Z6 inZ7, me je tudi pri Z50 motil zamik pri uravnavanju svetlosti optičnega iskala kadar sem prehajal iz temnega v svetli del motiva. Pri ekstremnih prehodih iz temnega v svetlo je lahko uravnavanje trajalo več kot dve sekundi. Pri DSLR fotoaparatih se svetlost optičnega iskala ne spreminja temveč je podobna svetlosti motiva oziroma prostora v katerem fotografiramo. Kadar fotografiram dogodke kot so koncerti, dogajanje na odru spremljam pozorno. fotoaparata pa ponavadi nimam prislonjenega na oko. Pri DSLR fotoaparatih ni nobenega zamika ali prilagajanja svetlosti iskala, zato lahko fotografiram takoj. ko aparat prislonim na oko, slika v optičnem iskalu pa je v dobri meri to, kar sem opazoval. Pri digitalnih iskalih je moteče tudi to, da si, kadar fotografiramo v slabi svetlobi, z lcd lučjo od blizu svetimo v oko. Ko pogled umaknemo iz digitalnega iskala ali LCD zaslona, oko potrebuje nekaj časa, da se adaptira na nove svetlobne pogoje. Pri preizkusu Nikona Z7 me je po štiriurnem fotografiranju koncertov začela boleti glava, kar se je ponovilo tudi naslednji večer. Pri fotografiranju z DSLR apratom se mi to v istih pogojih ni dogajalo.

In še zadnja kritika glede LCD zaslona, ki velja za vse tri aparate serije Z, pa tudi ostale brezzrcalne fotoaparate je to, da ga ni mogoče nastaviti tako, da bi deloval kot pri DSLR fotoaparatih kadar imamo vklopljen avtomatski predogled slike na LCD zaslonu. Nikon fotoaparati serije Z omogočajo, da se predogled slike izklopi v iskalu, da je vklopljeno samo iskalo in ne LCD, vendar v tem primeru samodejno ne prikažejo predogleda na LCD zaslonu – ko umaknemo oko z iskala, potrebno je pritisniti na gumb za predogled. Samodejni predogled slike na LCD zaslonu deluje kadar imamo vklopljeno avtomatsko preklapljanje med LCD zaslonom in iskalom, vendar je v tem primeru zakasnitev med preklapljanjem iz LCD zaslona na iskalo moteča, fotografiranje pa – vsaj za nas, ki v veliki meri uporabljamo iskalo, manj intuitivno.

Samodejno ostrenje

Nikon Z50 ima vgrajen hibridni fazno-detektni sistem samodejnega ostrenja, ki je zelo podoben tistemu v Nikonu Z6 in Z7. Ima sicer nekaj manj AF točk vendar pa pokrivajo 90% senzorja, kar omogoča natančno sledenje motivu tudi kadar ta ni v centru slike. Nikon sicer ne navaja koliko od 209 AF točk je križnih, glede na preizkus pa lahko sklepam, da nobena. Pri Nikonu Z6 in Z7 so vse točke horizontalne, kar lahko v določenih primerih povzroči, da aparat ne izostri slike. Na spodnjem video posnetku sem demonstriral kako se to odraža pri Nikonu Z7, med praktičnim preizkusom Nikona Z50 sem v določenih primerih, kadar sem imel motiv z izrazitimi horizontalnimi linijami naletel na ta problem.

Samodejno ostrenje v večini primerov deluje odlično, je zelo odzivno in lepo spremlja motiv tudi kadar je v premikanju. V slabših svetlobnih pogojih ima nekoliko problemov pri prepoznavanju obrazov in prioriteti očesnega ostrenja. V kolikor AF sistem primerjam s tistim v Nikonu Z7 in Z6, lahko rečem, da je zelo dober vendar je vseeno čutiti nekaj razlike. Zanimalo me je tudi, kako se Z50 obnese z uporabo FTZ adapterja za Nikon F objektive. Za test sem uporabil objektiva Sigma 18-35 f1.8 ART in Tamron 70-200 f2.8 G2.

Oba objektiva sta delovala brezhibno, samodejno ostrenje je delovalo kot pri Z objektivih, stabilizacija slike pri Tamronovem objektivu se je obnesla odlično. Edina pripomba, ki bi jo lahko dal je ta, da se Sigma 18-35mm f1.8 ART spremeni iz sicer velikega objektiva v zelo velik objektiv in kljub majhnim dimenzijam Nikona Z50, oboje skupaj ni delovalo na trenutno najbolj popularnem gimbalu Ronin SC, enostavno je kombinacija prevelika in slabo uravnotežena.

Kakovost slike pri različnih ISO nastavitvah

Glede na to, da Z50 uporablja podoben senzor kot Nikon D500 in D7500, je pričakovati dobro kakovost slike tudi pri višjih ISO nastavitvah. Spodnje fotografije so bile posnete v JPG načinu, na levi strani je vklopljen sistem redukcije digitalnega šuma, na desni je ta sistem izklopljen. (Klikni na fotografijo za ogled večje fotografije.)

Do vrednosti iso 1600 ohrani fotografija tudi manjše detajle pri 3200 so ti detajli pri vklopljeni redukciji šuma začnejo izgubljati. Presenetljivo dobra kakovost slike je do iso 12800 pri višjih nastavitvah pa je šum preveč izrazit. Barve so odlične tudi pri višjih iso nastavitvah.

Sklepna misel

Mogoče bi bilo bolje, da bi Nikon v tem segmentu prvo predstavil brezzrcalni fotoaparat vstopnega razreda. Napredni fotografi, ki so do sedaj uporabljali aparate z DX senzorji bodo glede na to, da so DX objektivi z uporabo FTZ adapterja precej večji in manj praktični, verjetno raje posegli po polnoformatnem sistemu. Žal trenutno še ni najavljenih svetlobno močnejših fiksnih in zoom objektivov za Nikon Z-DX sistem, kar bi znalo tudi vplivati na prodajo Nikona Z50, poraja pa se tudi vprašanje, kako resno so pri Nikonu zastavili razvoj Z-DX sistema. Pester nabor objektivov je ključnega pomena za uspeh sistema, tukaj imata Sony in Fuji s podporo Sigme, Tamrona in Samyanga precejšnjo prednost pred Nikonom Z50. Drugače pa lahko rečem, da je Nikon Z50 odličen fotoaparat, ki ne razočara iz vidika ergonomije, kakovosti izdelave in materialov, kakovosti slike tudi pri višjih iso vrednostih ter odzivnostjo samodejnega ostrenja. Cena Nikona Z50 skupaj s kit objektivom, ki se giblje malo nad tisoč evri je za fotoaparat v tem kakovostnem razredu zelo dostopna. Tehnične podatke o Nikonu Z50 si pa lahko preberete na tej povezavi: Nikon Z50

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij narejenih z Nikon Z50 ter objektivoma Sigma 18-35mm f1.8ART in Tamron 70-200 f2.8 G2

 

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič