nedelja , 15 december, 2019
Domov / Fotoinfo / Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED in fotografiranje hrane

Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED in fotografiranje hrane

Prvič, ko sem za krajši čas testiral  Nikonov macro objektiv 105 mm f2.8 VR, me je zanimalo ali se da z njim posneti tudi dopadljive portrete. Pri portretih se je dobro izkazal, na vrsti pa je bil prvi resni preizkus s studijskimi bliskavicami, ter za namen, ki naj bi temu objektivu najbolj pihal na dušo.

Hrana je s svojimi bogatimi teksturami, ter barvami zelo dober primer na katerem se lepo pokaže, kako kvaliteten je objektiv. Moram rači, da me je objektiv navdušil, ostrina od roba do roba, malce bolj saturirano podajanje barv, ter močni kontrasti in ostrina so izrisali še tako majhne detajle. Kljub temu, da je bilo pri portretni fotografiji podajanje neostrine (BOKEH) , nekoliko manj prepričljivo, kot pri 85mm f1.4, pa je pri bližinjskih motivih, kot je hrana, resnično pokazal vse svoje atribute. Rahlo nasičeno podajanje barv je v tem  primeru dodalo piko na i. BOKEH pa je ravno pri razdaljah med 1.5 in 0.5 metra najbolj zgoščen in estetski ter z intenzivno zameglivijo ozadja, še dodatno povdari glavni motiv. Kako so mi uspele fotografije hrane, pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Test objektiva IRIX 11mm f4

Podjetje IRIX je nov a vendarle pri fotografih že dobro poznan proizvajalec fotografskih objektivov. Oktobra lansko leto …