četrtek , 13 december, 2018
Najnovejše
Domov / Foto oprema / Nikon D500 prvi vtisi

Nikon D500 prvi vtisi

DSC_6870

Pred kratkim sem se imel priložnost malo poigrati s pred-produkcijskim Nikonom D500. Ohišje je izdelano izredno kakovostno, preseneča globoko in ergonomsko držalo, ki lepo sede tudi v največjo dlan. Pri vertikalnem držalu tudi niso skoparili z dimenzijami tako, da je precej večje kot pri Nikonu D7200 ter lepo sede v dlan. Razporeditev funkcijskih gumbov je podobna, kot pri Nikonu D750 prav tako premični LCD zaslon na zadnji strani fotoaparata.

DSC_6871

Avtomatsko ostrenje

Nov modul za avtomatsko ostrenje je isti, kot so ga vgradili v Nikon D5. Avtomatsko ostrenje ima sedaj 153 fokusnih točk, od tega 99 križnih. Vse AF točke so občutljive do -3EV sredinska pa celo do -4EV. Ostrenje je izredno hitro in natančno, izboljšana občutljivost AF modula se predvsem opazi pri motivih z slabšim kontrastom in v slabi svetlobi. Do sedaj vsekakor najboljši AF kar jih je bilo vgrajeno v kateri koli DX DSLR. Tudi hitrost in natančnost ostrenja v live-view načinu je občutno izboljšana, fotoaparat sicer še vedno nekoliko išče izostritev vendar je sedaj ta način ostrenja veliko bolj uporaben, kot pri npr. D7200.

DSC_6876

Občutljivost ISO

Žal testnih fotografij še ne smem objaviti saj je bil D500 pred-produkcijski, lahko pa povem, da je kakovost posnetkov pri visokih ISO nastavitvah izredno dobra. Pri ISO 6400 so bili posnetki tudi z izklopljeno funkcijo redukcije šuma odlični, nastavitev 12800 ISO je nekoliko slabša vendar v kolikor bi bili posnetki narejeni v RAW formatu, bi bilo šuma tudi izredno malo. Kakovost posnetkov je odlična tudi pri 51.200 ISO, kar pa ne bi mogel zatrditi za nastavitve nad to občutljivostjo (Hi1 – Hi5). Vse fotografije na katerih sem ocenjeval šum pri visokih ISO nastavitvah so bile posnete v jpg formatu in z izklopljeno funkcijo redukcije šuma. Fotografije sem pregledal na LCD zaslonu fotoaparata.

Upam, da bo v kratkem na voljo tudi produkcijski Nikon D500 tako, da bo moč narediti test in objaviti fotografije.

Preberite si tudi

S Canona na Fuji

Fotograf Mark Duffy je v tem kratkem video prispevku opisal kako in zakaj je svojo …

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …