nedelja , 19 januar, 2020
Domov / Foto oprema / Nikon D500 prvi vtisi

Nikon D500 prvi vtisi

DSC_6870

Pred kratkim sem se imel priložnost malo poigrati s pred-produkcijskim Nikonom D500. Ohišje je izdelano izredno kakovostno, preseneča globoko in ergonomsko držalo, ki lepo sede tudi v največjo dlan. Pri vertikalnem držalu tudi niso skoparili z dimenzijami tako, da je precej večje kot pri Nikonu D7200 ter lepo sede v dlan. Razporeditev funkcijskih gumbov je podobna, kot pri Nikonu D750 prav tako premični LCD zaslon na zadnji strani fotoaparata.

DSC_6871

Avtomatsko ostrenje

Nov modul za avtomatsko ostrenje je isti, kot so ga vgradili v Nikon D5. Avtomatsko ostrenje ima sedaj 153 fokusnih točk, od tega 99 križnih. Vse AF točke so občutljive do -3EV sredinska pa celo do -4EV. Ostrenje je izredno hitro in natančno, izboljšana občutljivost AF modula se predvsem opazi pri motivih z slabšim kontrastom in v slabi svetlobi. Do sedaj vsekakor najboljši AF kar jih je bilo vgrajeno v kateri koli DX DSLR. Tudi hitrost in natančnost ostrenja v live-view načinu je občutno izboljšana, fotoaparat sicer še vedno nekoliko išče izostritev vendar je sedaj ta način ostrenja veliko bolj uporaben, kot pri npr. D7200.

DSC_6876

Občutljivost ISO

Žal testnih fotografij še ne smem objaviti saj je bil D500 pred-produkcijski, lahko pa povem, da je kakovost posnetkov pri visokih ISO nastavitvah izredno dobra. Pri ISO 6400 so bili posnetki tudi z izklopljeno funkcijo redukcije šuma odlični, nastavitev 12800 ISO je nekoliko slabša vendar v kolikor bi bili posnetki narejeni v RAW formatu, bi bilo šuma tudi izredno malo. Kakovost posnetkov je odlična tudi pri 51.200 ISO, kar pa ne bi mogel zatrditi za nastavitve nad to občutljivostjo (Hi1 – Hi5). Vse fotografije na katerih sem ocenjeval šum pri visokih ISO nastavitvah so bile posnete v jpg formatu in z izklopljeno funkcijo redukcije šuma. Fotografije sem pregledal na LCD zaslonu fotoaparata.

Upam, da bo v kratkem na voljo tudi produkcijski Nikon D500 tako, da bo moč narediti test in objaviti fotografije.

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

S Canona na Fuji

Fotograf Mark Duffy je v tem kratkem video prispevku opisal kako in zakaj je svojo …