sobota , 25 januar, 2020
Domov / Članki / Nikon D500 in Nikon AF-S 300mm f4E PF ED VR

Nikon D500 in Nikon AF-S 300mm f4E PF ED VR

Kar nekaj časa se že pripravljam, da bi napisal članek o novem profesionalnem Nikonovem DSLR fotoaparatu DX formata, Nikonu D500. S fotoaparatom sem naredil kar nekaj fotografij, tudi kakovost posnetkov pri visokih ISO vrednosti sem dodobra testiral tako v JPG kot tudi RAW formatu, pa vendarle mi nekaj ni dalo, da bi objavil le suhoparen članek, v katerem bi predstavil tehnične izboljšave tega fotoaparata.

DSC_0038

Pred kratkim sem imel ponovno priložnost fotografirati z Nikonvim 300mm teleobjektivom Nikon AF-S 300mm f4E PF ED VR, ki se ponaša z majhnimi dimenzijami in izredno kakovostjo slike. Članek o tem objektivu sem že objavil in si ga lahko preberete tukaj: Nikon 300mm f4E PF ED VR

DSC_0069

Na gornjih dveh fotografijah lahko primerjamo velikost FX sistema s podobno goriščnico in svetlobno jakostjo ter Nikona D500 s 300mm f4 objektivom. Nikon D5 ima nameščen 300mm f2.8 objektiv ter 1.4x telekonverter, kar naj bi dalo približno podobno goriščnico Nikonu D500 s 300mm f4E PF ED VR objektivom. O kakovosti visokih ISO vrednosti in hitrosti novega AF sistema bom obširneje pisal ločeno, tokrat pa bolj o tem, kakšne so lahko prednost DX formata in zakaj Nikon potrebuje profesionalni DX DSLR fotoaparat. 

01 nikon D500

Naj prvo poudarim, da je Nikon D500 dobrodošla osvežitev v DX razredu DSLR fotoaparatov. Prejšnji pro DX DSLR fotoaparat je bil Nikon D300s, ki pa je za današnje standarde že močno zastarel, še najbolj kar se tiče zajema videa.

Nikon D500 ima identični AF modul, kot ga ima Nikon D5. Občutljivost in odzivnost ter hitrost AF sistema je primerljiva Nikonu D5 s to razliko, da so pri Nikonu D500 AF točke razporejene do skrajnega roba slike.

05 nikon D500

Naj zdaj še malo spregovorim o kombinaciji Nikon D500 in Nikon AF-S 300mm f4E PF ED VR. Eno z drugim deluje odlično, objektiv je s pomočjo novega nikonovega PF (Phase Fresnel) optičnega elementa prihranil na dimenziji in teži. Po dimenzijah je podoben 24-70mm f2.8 objektivu in na D500 nikakor ne daje slutiti, da je v bistvu objektiv, ki pri zaslonki f4 omogoča goriščnico 450mm. Vse skupaj je odlično uravnoteženo, samo fotografiranje pa lahkotno in instinktivno. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem se privadil na goriščnico, namreč pri izbiranju motivov je potrebno oceniti razdaljo ter se temu primerno oddaljiti oz. približati motivu. Zaradi odličnega delovanja novega AF sistema sem lahko večinoma fotografiral v 3D načinu sledenja, ki pri D500 deluje odlično. Rezultat je bil ta, da so bile skoraj vse fotografije ostre.

DSC_0005

Ena od pomembnih lastnosti kombinacije D500 in AF-S 300mm f4 pa je ta, da smo za okolico precej manj vpadljivi, kot če bi fotografirali s FX fotoaparatom in objektivom podobne goriščnice. Zaradi tega je lahko fotografiranje precej bolj sproščeno in spontano. Sam sem zelo užival v fotografiranju z Nikonom D500 in AF-S 300mm f4E PF ED VR, vendar pa je treba tudi dodati, da je oboje skupaj v finančnem smislu precej velik zalogaj. Nekaj fotografij narejenih z Nikonom D500 in AF-S 300mm f4E FP  ED VR si lahko ogledate v spodnji galeriji. Fotografije so bile narejene pri zaslonki F4 v formatu JPG neposredno iz fotoaparata, na fotografijah ni bilo razen pomanjšanja narejenih nobenih drugih popravkov. 

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED …