sreda , 18 september, 2019
Najnovejše

Domov / Fotoinfo / Nikon Coolpix P7700 – TEST

Nikon Coolpix P7700 – TEST

Prvi kompaktni Nikonov digitalni fotoaparat, ki sem ga testiral, je bil Nikon Coolpix P5100.  Imel je slikovni senzor z 12 milijoni točk 3.5x optični zoom, ED leče in magnezijevo ohišje. Ravno v tistem času se je začela vojna za megapiksle, proizvajalci digitalnih fotoaparatov so kar tekmovali v tem, kdo bo dal na tržišče fotoaparat z največ slikovnimi točkami. Nikon P5100 je imel novi CCD senzor z 12 milijoni slikovnih točk, kar je bilo napram 14 in 16 milijoni slikovnih točk v nekaterih drugih kompaktnih fotoaparatih kar nekoliko konzervativno. Vendar sem kaj kmalu spoznal, da je kvaliteta zajetih posnetkov do ISO 400 nastavitve, odlična. Fotografije so imele obilico dobro definiranih detajlov, z odličnim dinamičnim razponom in barvami. Edina pomanjkljivost P5100 je bila neodzivnost in počasen AF sistem, ter svetlobno podhranjen objektiv.

5 let po uradni najavi modela P5100, je Nikon predstavil Coolpix P7700, kompaktni digitalni fotoaparat, visokega cenovnega razreda, namenjen predvsem fotografskim navdušencem, ki potrebujejo v tem razredu več kontrole nad nastavitvami, ter ergonomijo (predvsem dostopa do funkcij), ki spominja na DSLR fotoaparate.

Glavne odlike Nikona P7700 so robustno magnezijevo ohišje, nastavek za zunanjo bliskavico ,vrtljiv zadnji LCD ekran, odličen svetlobno močan zoom objektiv z zaslonko f/2 na širokokotni nastavitvi in f/4 pri tele nastavitvi in RAW (NRW) format zajema slike. P7700 za razliko od predhodnih dveh modelov P7000 in P7100, nima vgrajenega optičnega iskala, kar občutno spremeni dimenzije. Nekateri bodo optično iskalo pogrešali, vendar odličen 3 inčni LCD monitor s  921000 točkami, dobro opravi svoje delo tudi pri močnejši svetlobi.

Pri možnosti snemanja videa je P7700 več kot povprečen. Možnost snemanja v polni HD (1080p) ločljivosti, ter predvsem nemoteno delovanje nastavitev ZOOM objektiva, močno povečata uporabnost te funkcije. Optična stabilizacija slike je tudi pri video funkciji odlična in le redko kdaj se zgodi, da bi se slika zatresla, kot je v navadi pri slabših sistemih stabilizacije.

Področje, kjer me je P7700 najbolj presenetil, je kvaliteta zajetih posnetkov. Nastavitev beline (WB), je pri dobri svetlobi nad pričakovanji. V povezavi z odličnim dinamičnim razponom in natančnim podajanjem barv, so kožni toni realni tudi v slabih svetlobnih pogojih. Skratka, odlične barve, dinamični razpon, nastavitev beline (WB) in odlična kvaliteta slike do ISO 800 (pri ISO1600 je še vedno zelo uporabna slika, vendar s precej manj detajli), so glavni atributi, ki pripomorejo h kvalitetni in dopadljivi končni fotografiji, ki bo zadovoljila tudi zahtevnejše uporabnike.

Ena od največjih sprememb, ki so jo naredili pri P7700 napram P7100 je svetlobno močen zoom objektiv, ki zajema goriščnice od 28mm pa do 200mm pri odprti zaslonki f2.0 – f4. ED leče močno doprinesejo h kakovosti slike. Barve, kontrasti in ostrina so odlični tudi pri odprti zaslonki. V končni nastavitvi goriščnic pa tudi zamegli ozadje, kar doda k izraznosti fotografij, predvsem portretov. Seveda se P7700 ne more kosati z DSLR fotoaparati, vendar tudi ni narejen, da bi jim konkuriral. Vsi, ki potrebujejo pri svojem delu ali hobiju zmogljiv, kompakten digitalen fotoaparat, ki ga je moč spraviti v povprečno velik žep in ob tem nudi odlično kakovost slike, ter ima 7x razpon zoom objektiva pri svetlobni jakosti f2 – f4, bodo v Nikonu Coolpix P7700 prepoznali enega od glavnih kandidatov za nakup. Vendar se je potrebno zavedati, da P7700, kljub vsem pohvalam, ki sem jih navedel v članku, ni DSLR fotoaparat in tudi v nobenem pogledu ne more v polnosti nadomestiti DSLR fotoaparata. Odzivnost je pri kompaktnih digitalnih fotoaparatih slabša kot pri DSLR-jih, hitrost sistema samodejnega ostrenja (AF) ni na nivoju fazno detektnih sistemov ostrenja, ki jih imajo DSLR-ji, zato na tem področju tudi Nikon P7700 ne more biti čudežni fotoaparat. Tudi Nikonova serija 1 ga v teh pogledih prekaša, vendar trenutno tudi konkurenca ne more ponuditi s kompaktnimi digitalnimi fotoaparati, ki bi bili hitrejši, kar se tiče odzivnosti in hitrosti.

Nastavitev objektiva 28mm pri odprti zaslonki f2.0, popačenje slike je dobro kontrolirano za fotoaparat v tem razredu.

Ostrina na 28mm pri odprti zaslonki f2.0

Nastavitev objektiva 200mm pri odprti zaslonki f4.0

Ostrina na 200mm pri f4.0

Primerjava različnih ISO nastavitev. Format zapisa JPG, NR normal, nastavitev slike SD (standard)

Portret posnet pri ISO200 in umetni svetlobi.

100% izrez iz prejšnje fotografije, ostrina in detajli so odlični.

Primeri fotografij narejenih s Nikon Coolpix P7700

 

 

Avtor fotografij in prispevka: Bojan Stepančič

 

 

 

 

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Nikon posodobil programsko opremo

Pred kratkim so pri Nikonu posodobili programsko opremo za Nikonve fotoaparate. Več podrobnosti in povezav do strani za prenos …