torek , 21 januar, 2020
Domov / Članki in nasveti / Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f1.8G na FX fotoaparatih

Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f1.8G na FX fotoaparatih

Nikon ima v svoji ponudbi za DSLR fotoaparate več fiksnih 35mm objektivov. Eden od teh je tudi Nikon AF-S DX 35mm f1.8G, ki je namenjen za uporabo na DX DSLR fotoaparatih z manjšim 1.5X crop senzorjem. Tokrat sem ga na kratko preizkusil na FX DSLR fotoaparatih in rezultat je bil presenetljiv.

Za primerjavo sem uporabil Nikon AF-S 35mm f1.8G ED objektiv namenjen FX fotoaparatom. Razlika v izgledu in dimenzijah je razvidna iz spodnje fotografije.

Nikon AF-S DX 35mm f1.8G ima enak F bajonet kot FX objektivi, zato sem ga lahko brez težav uporabil na Nikonu D610. Ostrenje je delovalo brezhibno in zanesljivo tukaj ni bilo nobenih presenečenj. Kakovost izdelave se ne razlikuje dosti od svojega dražjega brata za FX fotoaparate. Plastika je podobna, delovanje obročka za AF pa je nekoliko manj natančno.

Cenovno je med obema objektivoma precejšnja razlika. Cena za Nikon AF-S DX 35mm f1.8G se giblje okoli 220 evrov, za Nikon AF-S 35mm f1.8G ED pa je potrebno odšteti 560 evrov. Vsekakor v kolikor že imate FX Nikon DSLR priporočam nakup FX 35mm objektiva, za vse tiste, ki pa vam je nekje v omari ostal Nikon AF-S DX 35mm f1.8G objektiv in bi se radi malo poigrali z njim na FX fotoaparatu, pa bo ta prispevek mogoče zanimiv. 

Zgoraj fotografija narejena z Nikon AF-S DX 35mm f1.8G.
Zgoraj fotografija narejena z Nikon AF-S 35mm f1.8G ED.

Iz obeh gornjih fotografij je razvidno, da je možno Nikon AF-S DX 35mm f1.8G uporabiti tudi na FX DSLR fotoaparatih. Pri motivih kjer je točka ostrenja blizu fotoaparata so razlike med obema objektivoma majhne. Pri oddaljenih motivih pa je zgodba nekoliko drugačna. Zaradi optične zgradbe objektiva za DX fotoaparate se pri motivih, kjer je točka fokusa blizu neskončnosti, pojavi močno vinjetiranje. Spodaj sta dve fotografije pri katerih je bil fokus nastavljen na blizu ter daleč. 

Ostrina ob robovih je pri obeh objektivih zelo podobna, kljub temu, da je DX objektiv narejen za fotoaparate z manjšim senzorjem.

Največja razlika med obema objektivoma je v optičnem popačenju slike, ki je pri DX verziji občutno večje. Če fotografiramo v RAW formatu zapisa in nato fotografijo obdelamo s programom Lightroom lahko uporabimo funkcijo avtomatske optične korekcije slike, ki v veliki meri odpravi popačenje. Spodnji dve fotografiji sta narejeni z DX objektivom. Pri drugi fotografiji je bila uporabljena funkcija optične korekcije.

Na spodnjih dveh fotografijah je razvidna razlika v optičnem popačenju med DX in FX objektivoma.

Zaključek

Za vse tiste, ki imate doma Nikon AF-S DX 35mm f1.8G in bi se radi pozabavali s 35mm goriščnico na FX fotoaparatih, toplo priporočam uporabo objektiva. Verjetno bo zadostoval tudi za kakšno zahtevnejše fotografiranje vendar ob upoštevanju podatka, da je objektiv neprimeren za fotografiranje oddaljenih motivov kjer je točka ostrenja blizu neskončnosti. Optično popačenje se lahko popravi v Ligtroom programu, sicer vzame nekaj časa vendar pa so rezultati zadovoljivi. Za resno uporabo na FX fotoaparatih pa je vsekakor bolj primeren Nikon AF-S 35mm f1.8G ED. Nekaj fotografij narejenih z DX objektivom si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

14 koristnih nasvetov za obdelavo fotografij v programu Lightroom

V spodnjem video prispevku je 14 zelo koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali obdelavo fotografij …

Primerjava Canon M5, Fujifilm GFX 50S in Canon EOS 5D Mark IV

Trije različni digitalni fotoaparati, tri velikosti slikovnih senzorjev, tri različne cene. Oziroma kakšna je razlika …