torek , 28 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Nikon AF-S DX Nikkor 18-140mm F3.5-5.6G ED VR in bliskavica SB-300

Nikon AF-S DX Nikkor 18-140mm F3.5-5.6G ED VR in bliskavica SB-300

Nikon AFS DX 18 140

Nikkor  AF-S DX Nikkor 18-140mm F3.5-5.6G ED VR

Nikon je predstavil nov vsestranski in kompakten zoom objektiv Nikkor  AF-S DX Nikkor 18-140mm F3.5-5.6G ED VR, ki s svojim razponom goriščnih razdalj pokrije večino najpogosteje uporabljenih goriščnih razdalj. Opremljen je s sistemom zmanjšanja posledic tresljajev (VR), ki omogoča fotografiranje s časi zaklopa, daljšimi za do štiri stopnje, bolj učinkovito fotografiranje pri šibki svetlobi ter zagotavlja občutno ostrejše ročno fotografiranje v celotnem razponu zooma.Nikon  18 140

Uporaba različnih objektivov za določene namene je velika prednost, vendar nekateri fotografi raje uporabljajo en objektiv, še posebno, ko sta zaradi okoliščin pomembnejši teža objektiva (490 g) in čim boljša vsestranskost. Nikkor 18-140 je cenovno ugoden objektiv za ustvarjanje kakovostnih fotografij in videoposnetkov. Tehnologija VR zagotavlja stabilen zajem motiva, tudi ko snemate videoposnetke, in celo poveča vidljivost pri vodoravnem premikanju oz. sledenju. Zameglitev slike zaradi tresenja je občutno zmanjšana, zlasti pri fotografiranju pri daljših goriščnih razdaljah. Delovanje pri fotografiranju in snemanju je hitro in tiho.

Objektiv je optimiziran tako, da ustreza zahtevam današnjih slikovnih tipal fotoaparatov D-SLR z velikim številom slikovnih točk in ustvarja slike odlične kakovosti v celotnem območju zooma. Optična zasnova je sestavljena iz 17-ih elementov v 12-ih skupinah. Optični element ED-stekla (z izjemno nizkim lomnim količnikom) in asferično oblikovan optični element zagotavljata visoko ločljivost in kontrast, hkrati pa zmanjšata večino oblik optičnih napak in aberacij. Novi objektiv AF-S DX NIKKOR 18–140 mm bo v Sloveniji na voljo od 29. avgusta po priporočeni ceni 649 evrov. Na voljo bo tudi v kompletu s fotoaparatom D7100 po ceni 1.549 evrov.

NIKON SPEEDLIGHT SB-300

Nikon je predstavil lahko, kompaktno in vsestransko bliskavico Speedlight SB-300 namenjeno fotografskim začetnikom, ki želijo izkoristiti bolj ustvarjalne možnosti pri osvetljevanju. Fotografija je umetnost ustvarjanja slik s pomočjo svetlobe in bliskavica SB-300 omogoča preprosto in cenovno ugodno raziskovanje vpliva, ki ga lahko ima zunanja bliskavica na kakovost slik. 

SB300_D3200_frt34r

Bliskavica ima vodilno število 18 (m, ISO 100), z njo lahko osvetlite oddaljene motive tudi pri šibki svetlobi, jo uporabite za doosvetlitev pri osvetljevanju še tako majhnih podrobnosti motiva in dosvetlite dele motivov, ki so zaradi obstoječe svetlobe v senci, lahko pa motiv tudi osvetlite in s tem kompenzirate močno osvetlitev ozadja. Z bliskavico na preprost način izkoristimo ali dodamo svetlobo v okoliščinah, ko naravna svetloba na motiv pada pod neustreznim kotom ali nima želene barve, toplote ali jakosti. Glavo bliskavice je mogoče obrniti navzgor za 120 stopinj, kar omogoča več prilagodljivosti pri fotografiranju različnih prizorov.

Združljiva je z vsemi fotoaparati Nikon D-SLR in kompaktnimi fotoaparati COOLPIX, ki imajo nastavek oziroma sani za dodatno opremo. Bliskavico SB-300 napajata dve bateriji velikosti AAA, strojno programsko opremo lahko posodabljate prek ohišja fotoaparata. Vgrajena funkcija temperaturne omejitve preprečuje okvaro bliskavice zaradi pregrevanja med intenzivno uporabo.

Bliskavica bo na naših policah od 29. avgusta po priporočeni ceni 129 evrov.

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

Nikon posodobil programsko opremo

Pred kratkim so pri Nikonu posodobili programsko opremo za Nikonve fotoaparate. Več podrobnosti in povezav do strani za prenos …