torek , 21 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Laowa 12mm f2.8 Zero-D ultra široko brez popačenja

Laowa 12mm f2.8 Zero-D ultra široko brez popačenja

 

Tokrat sem imel priložnost na kratko preizkusiti izredno zanimiv ultra širokokotni objektiv za polno formatne fotoaparate. Objektiv Laowa 12mm f2.8 Zero-D proizvajalca Venus Optics, je objektiv, ki ponuja resnično minimalno popačenje pri goriščnici 12mm, (zorni kot 122°) na polno formatnih DSLR fotoaparatih.

Objektiv je izdelan izredno robustno vendar majhnih dimenzij v primerjavi s podobnimi objetivi. Konstrukcija objektiva je kovinska, obroček za ostrenje je precizen in nudi veliko hoda za ročno ostrenje. Celoten vtis glede izdelave objektiva je bil zelo pozitiven. Objektiv nima vgrajene nobene elektronike, tudi zaslonka je popolnoma ročna, kar pomeni, da moramo pri ostrenju zaslonko odpreti na f2.8, nato pa jo zapremo na željeno vrednost. Za ilustracijo glede dimenzije objektiva, sem Laowa 12mm f2.8 postavil ob bok objektivu Nikon AF-S 50mm f1.8G.

Optično popačenje

Glavni adut objektiva LAOWA 12mm f2.8 Zero-D je seveda odlična korekcija optičnega popačenja. Skoraj vsi širokokotni objektivi imajo obilico optičnega popačenja, ki se ga pri nekaterih da nekako ublažiti v programih za obdelavo fotografij, vendar pa se pri tem vedno izgubi kakšen milimeter pri goriščnici. Tukaj temu ni tako, objektiv ima dejansko minimalno optično popačenje. Da bi ilustriral razliko sem objektiv LAOWA 12mm f2.8, primerjal z objektivom Nikon AF-S 18-35mm f3.5-4.5G ED.

Razlika je več kot očitna, linije pri objektivu LAOWA 12mm f2.8 Zero-D so dejansko minimalno ukrivljene, slika pa je tudi v sredinskem delu skoraj nepopačena. Na spodnjih dveh fotografijah lahko vidimo razliko v zornem kotu, ki ga pokriva LAOWA 12mm f2.8 in Nikon AF-S 18-35mm pri goriščnici 18mm.

Pri fotografiranju železniških tirov se optično popačenje še najbolje opazi. Objektiv LAOWA 12mm f2.8 Zero-D se je pri tem motivu odlično odrezal. Večinoma so pri širokokotnih objektivih železniški tiri na sredini močno popačeni in dajejo vtis, kot da so ukrivljeni navzgor. Tukaj takšnega popačenja ni opaziti.

Tudi kadar fotografiramo arhitekturo, nam ukrivljenost širokokotnih objektivov skazi fotografije na mestih, kjer so prisotne vertikalne ali navpične ravne linije. Na spodnji fotografiji je možno videteti, da je popačenje ob robovih pri objektivu LAOWA 12mm f2.8 Zero-D zanemarljivo.

Odboji svetlobe znotraj objektiva so pri močni stranski svetlobi izredno dobro kontrolirani. Nekaj flare efekta se pojavi na skrejnem robu fotografije vendar pa fotografija ohrani ostrino in kontraste.

Tudi, kadar fotografiramo ljudi je optično popačenje objektiva pomemben faktor za izgled celotne fotografije. Ultra širokokotni objektivi zato v večini primerov niso primerni za takšne motive. Na spodnjih dveh fotografijah lahko vidimo, da je s pomočjo objektiva LAOWA 12mm f2.8 Zero-D, možno uspešno fotografiranje tudi takšnih motivov.

Zaključna misel

Objketiv LAOWA 12mm f2.8 Zero-D bo za tiste fotografe, ki pri svojem delu potrebujejo ultra širok zorni kot z minimalno optičnega popačenja, dobrodošla pridobitev. To, kar so obljubljali proizvajalci pri predstavitvi tega objektiva, dejansko drži, objektiv je skoraj brez optičnega popačenja. Odlično se bo odrezal pri fotografiranju interijerjev, arhitekture in pokrajinskih fotografijah. Cena za objektiv LAOWA 12mm f2.8 Zero-D se giblje okoli 1000 evrov.

Več informacij za objektive Laowa lahko najdete tukaj:  LAOWA 12mm f2.8 Zero-D

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij narejenih z objektivom LAOWA 12mm f2.8 Zero-D.

Tekst in fotografije: Bojan Stepančič