sobota , 18 januar, 2020
Domov / Canon / Kratek test objektiva Canon EF 50mm f/1.8 STM

Kratek test objektiva Canon EF 50mm f/1.8 STM

Canon se je po 25 letih odločil, da prenovi svoj 50mm f1.8 objektiv. Do sedaj je bilo precej polemik glede stare verzije objektiva iz leta 1990. Objektiv je bil spodobno oster, vendar pa je bila kakovost izdelave objektiva zelo slaba. Mnogokrat je zgrešil fokus in dajal nekonsistentne rezultate. Glavna zamera med fotografi je bila predvsem v plastičnem bajonetu in sicer hitrem, a nezanesljivem ostrenju.

Canon EF 50mm f1.8 STM

Novi Canon EF 50mm f/1.8 STM je prinesel izboljšave ravno na področju, kjer je prejšnji model zaostajal. Optično mu je sicer zelo podoben, dodali so mu nove premaze na lečah, ki bolj efektivno odpravljajo nezaželjene efekte pri fotografiranju v direktno oz. stransko svetlobo in še nekaj manjših optičnih popravkov. Popolnoma pa je prenovljeno ohišje objektiva in AF pogon, ki je sedaj STM, tudi bajonet je sedaj kovinski.

DSC_1720

Optično je objektiv pridobil na ostrini, še posebej v centru slike. Sedaj se da popolnoma suvereno fotografirati tudi pri odprti zaslonki f1.8. Na fotoaparatih s crop senzorjem APSc, bo kakovost slike tudi ob robovih zelo dobra, pri FF polnoformatnih fotoaparatih pa bo ob robovih opaziti, da je slika tam nekoliko manj ostra, tudi vinjete bo pri FF fotoaparatih nekaj več, vendar ta izgine pri zaslonkah od F 2.8 naprej.

IMG_1050-2

IMG_1050-3 IMG_1051-3

Galerija fotografij narejenih z Canon EF 50 f1.8 STM

Skratka, za malo več kot 130 evrov, je sedaj Canonovim fotografom na voljo resnično uporaben objektiv. Starejša verzija objektiva je bila sicer še nekaj cenejša, vendar, če jo primerjam z uporabnostjo napram novi verziji, potem tukaj ni dosti za razmišljati. Canon EF 50mm f/1.8 STM je odličen standardni objektiv, ki ima sedaj vgrajen zelo zanesljiv STM AF motorček in ostri hitro ter precizno. Sam sem ga testiral v zelo slabih svetlobnih pogojih in moram priznati, da me ni razočaral. Ostrina je bila tudi pri f1.8 tam, kjer sem želel.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Canon EOS R

23. avgusta je Nikon predstavil svoj novi brezzrcalni sistem digitalnih fotoapartov Z. Tokrat pa so tukaj …

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …