četrtek , 23 januar, 2020
Domov / Članki / IRIX 150mm f2.8 Dragonfly 1:1 macro

IRIX 150mm f2.8 Dragonfly 1:1 macro

Makro fotografija je ena od najbolj priljubljenih zvrsti fotografije med ljubiteljskimi fotografi. Ponavadi se v svet makro fotografije vstopi z različnimi pripomočki, kot so makro obročki in makro predleče, ki omogočajo fotografiranje na blizu. Vendar pa kar se kakovosti slike tiče nič od tega ne more nadomestiti makro objektiva.

Poznamo več tipov makro objektivov z različnimi goriščnicami. Eden najpopularnejših je makro objektiv z goriščnico 105mm, ki ob uporabi na DSLR fotoaparatih polnega formata omogoča uporabo tako pri produktni fotografiji kot tudi za ostale makro posnetke. Cenovno so makro objektivi z goriščnicami do 105mm zelo dostopni, malce drugače pa je pri makro objektivih z večjimi goriščnicami, kjer so cene lahko precej visoke ponudba pa je zelo omejena.

Zakaj sploh makro objektiv z večjo goriščnico od 105mm? Pri fotografiranju določenih motivov je zelo pomembno, da imamo čim večjo oddaljenost od motiva ob tem pa ohranimo razmerje reprodukcije 1:1. To je lahko potrebno iz več razlogov. Pri fotografiranju majhnih živalic, kot so pajki, hrošči, čebele in podobno je zelo pomembno, da se motivu ne približamo preveč tukaj šteje vsak centimeter. Nekatere motive moramo tudi dodatno osvetliti in če smo preblizu potem imamo omejene možnosti dodatne osvetlitve. Zelo pomemben faktor je tudi drugačna perspektiva, ki jo daje 150mm makro objektiv ter zameglitev ozadja.

Irix 150mm f2.8 Dragonfly je prvi makro objektiv, ki so ga naredili pri podjetju Irix. Do sedaj se je podjetje dodobra uveljavilo predvsem z nišnimi objektivi širokih goriščnic, kjer so za zelo sprejemljivo ceno ponudili vrhunske objektive. Podobno je tudi z Irix 150mm f2.8 makro objektivom. Makro objektivov z manjšimi goriščnicami je na tržišču precej in tudi originalni objektivi priznanih proizvajalcev imajo dostopne cene. Drugače pa je pri makro objektivih z goriščnicami večjimi od 105mm. Tukaj so cene precej zasoljene. Nikon in Canon pa v bistvu niti ne ponujata objektivov, ki bi bili prilagojeni za sodobne visoko rezolucijske fotoaparate. Canonov 180mm macro objetiv je bil predstavljen daljnega leta 1996, prav tako Nikonov 200mm f4 makro objektiv, ki je že pravi dinozaver med AF objektivi, oba pa imata še vedno visoko ceno in staneta več kot 1500 evrov. 

IRIX je tako videl priložnost, da ponudi vrhunski makro objektiv z goriščnico 150mm in ceno pod 600 evrov. Objektiv je sicer manualen, kar pomeni, da nima vgrajenega AF motorčka vendar pa ima vgrajeno vso preostalo elektroniko za komunikacijo s fotoaparatom. Kakovost izdelave je vrhunska, ohišje je zatesnjeno proti vremenskim vplivom, kar pride še kako prav vsem, ki fotografirajo na terenu. Optika je odlična, ostrina je vrhunska tudi pri odprti zaslonki, odlična je tudi kontrola kromatske aberacije (CA). Bokeh je svilnat in nežen, kar naredi objektiv privlačen tudi za portretno fotografijo. Barve so zelo uravnotežene in brez pridiha. Kontrasti in mikrokontrasti so lepo definirani, ostrina je skozi celotno polje odlična tudi pri zaslonki f2.8. Vinjetiranje je vidno pri zaslonki f2.8 pri f4 pa skoraj izgine.

Teža objektiva znaša 840 gramov, v dolžino meri 135mm v širino pa 87mm. Nastavek za filtre je premera 77mm. Obroč za ostrenje je zelo precizen, dodatno pa se lahko nastavi tudi tenzija obroča. Objektiv ima tudi odličen nastavek za stativ Arca Swiss standarda, kar pomeni, da ga lahko brez vijačenja hitro pritrdimo na vse glave, ki imajo ta standard.

Med praktičnim preizkusom se je objektiv obnesel odlično, kakovost posnetkov pa je vrhunska. Cena za objektiv v Sloveniji znaša malo manj od 600 evrov, uvoznik za Irix objektive je podjetje Foto-klik.si. 

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj posnetkov narejenih z Irix 150mm f2.8 makro objektivom. Vse fotografije so bile obdelane z odličnim programom za obdelavo RAW fotografij Alien Skin Exposure X4.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Irix 11mm f4 – prva predstavitev

Podjetje Irix je tudi uradno prestavilo svoj najnovejši ultra širokokotni objetkiv Irix 11mm f4 za FX …

IRIX 15mm f2.4 – test objektiva

Tokrat test 15mm širokokotnega objektiva za FX (polno formatne) fotoaparate, ki sliši na ime IRIX …