sobota , 18 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Test fotoaparata FUJI X-T1

Test fotoaparata FUJI X-T1

Na preizkus sem dobil najnovejši Fujijev sistemski digitalni fotoaparat Fuji X-T1. Sicer je bilo druženje kratkotrajno, ker je zanimanje za fotoaparat precejšnje, vseeno pa mi je uspelo narediti krajši test, da sem si lahko ustvaril nekaj vtisov.

Nekaj tehničnih podatkov o fotoaparatu. 16.3 Mpix APS-C X-Trans CMOS II je znan že iz predhodnih modelov serije X, zajete podatke obdeluje novi  EXR Processor II, ki pripomore k temu, da je odzivni čas tako pri obdelavi zajetih fotografij, kot pri delovanju avtomatskega ostrenja zelo kratek. Hibridno avtomatsko ostrenje je kontrastno in fazno detektno, fazno detektni modul AF senzorja  je integriran na samo površino slikovnega senzorja. Za razliko od ostalih Fujijev serije X, lahko X-T1 ostri tudi premikajoče objekte in zajema fotografije pri hitrosti 8 posnetkov na sekundo. Pomembna pridobitev je tudi vgrajena povezava WI-FI, ki omogoča upravljanje s fotoaparatom na daljavo.

Ohišje in ergonomija

Ohišje fotoaparata je narejeno iz magnezijeve in aluminijeve zlitine ter zatesnjeno proti vremenskim vplivom in prahu na več kot 75 točkah. Fotoaparat je prilagojen tudi za delo pri zelo nizkih temperaturah do -10 stopinj Celzija. Moram priznati, da me je X-T1 na tem področju prijetno presenetil. Fotoaparat deluje majhen v primerjavi s klasičnimi DSLR fotoaparati. Prvi vtis, ko vzameš fotoaparat v roke je, da je izredno kakovostno narejen, ohišje deluje precej monolitno. Za razliko od Nikonovega retro Df modela, pri katerem ne dobiš občutka, da je to robusten fotoaparat iz magnezijeve zlitine, pa pri Fujiju X-T1 teh pomislekov ni. Vse na fotoaparatu je narejeno vrhunsko, vsi gumbi za nastavitve so brez nepotrebnih hodov in med uporabo ne oddajajo zvokov. Zadnji LCD ekran je nastavljiv, sami mehanični vzvodi, ki omogočajo premik LCD ekrana pa odlično narejeni. Velikost določenih funkcijskih gumbov je nekoliko problematična, še posebej za tiste z debelejšimi prsti. Velika zamera gre k temu, da je potrebno za premik AF točke prvo pritisniti na eno od 4 nasproti si postavljenih funkcijskih tipk, nato pa pritiskati naokoli, da si lahko izberemo željeno AF točko. V tem pogledu so DSLR fotoaparati istega cenovnega razreda precej bolj dovršeni. Skratka, za moje prste so bili določeni funkcijski gumbi ali premajhni ali pa preveč stlačeni med ostale gumbe na fotoaparatu, da bi jih lahko intuitivno uporabljal. Vsi okrogli vrtljivi gumbi na gornji strani in stikala pod njimi pa so odlično narejeni in pozicionirani ter primerne velikosti. Omeniti moram še odlično EVF iskalo, ki sicer ne nudi takšne izkušnje kot analogno iskalo, je pa veliko in pregledno in predvsem zelo uporabno.

Delovanje avtomatskega ostrenja

DSCF0495

Hibridni kontrastno-fazno detektni sistem ostrenja sem imel priložnost na kratko testirati že pri Fujiju X-E2. Napredek napram prejšnjemu sistemu je precejšen. Veliko vlogo pri delovanju AF sistema ima tudi nov EXR II procesor, ki dosti hitreje obdeluje informacije in s tem pripomore k hitrejši odzivnosti tako fotoaparata, kot AF sistema. Torej odzivnost AF sistema je odlična, fotoaparat zelo hitro zaklene fokus na željenem motivu. V dobri svetlobi skorajda ni posnetka, kjer bi se AF sistem zmotil, v slabi svetlobi pa je teh napak nekaj več, vendar AF sistem prej ali slej uspe zakleniti fokus na motivu. V nekaterih primerih, ko sem fotografiral v slabi svetlobi sem opazil, da kadar je motiv navpičen in fotografiram v portretnem načinu delovanje AF sistema, ni popolnoma zanesljivo. Včasih se je zgodilo, da je AF sistem potrdil ostrino, fotografija pa je bila neostra. Verjetno gre to pripisati obliki AF točk v fazno detektnem načinu ostrenja. V kolikor so AF točke samo enojne, se pri določenih motivih lahko zgodi, da ni zadosti kontrasta, da bi AF pravilno zaklenil fokus. Vendar so to le moja predvidevanja, saj podatkov o zgradbi fazno detektnega AF sistema nisem nikjer zasledil. Imel sem tudi priložnost stestirati zanesljivost AF sistema v načinu sledenja. Fotografiral sem avtomobile, ki so se mi približevali in oddaljevali s hitrostjo 60 km/h. Žal sem imel na voljo samo standardni objektiv 18-55mm f2-8-4, pri teleobjektivu bi dobil nekoliko bolj zanesljive podatke. Na kratko če povzamem izkušnjo pri fotografiranju premikajočih se motivov, lahko rečem, da AF sistem deluje več kot zadovoljivo. Motivi, ki se prebližujejo, niso predstavljali za AF sistem nobenega problema in večina od 8 posnetkov v sekundi je bila ostrih. Kadar pa se je motiv oddaljeval, je bila uspešnost AF sistem precej slabša. V kolikor sem motiv zvezno fotografiral brez prekinitve, ko se je prvotno približeval in nato oddaljeval, je bilo kar nekaj fotografij ostrih tudi pri oddaljevanju, če pa sem poskušal izostriti motiv, ko se je samo oddaljeval, je bila uspešnost izostritve precej slabša. V osnovi pa lahko rečem, da je AF sistem več kot samo uporaben tudi v načinu sledenja in zaporednega fotografiranja. Vsekakor pa bi moral tej temi posvetiti več časa in uporabiti različne objektive, da bi lahko podal bolj podrobno mnenje. Vsi tisti, ki smo navajeni na profesionalne standarde, kar se tiče delovanja AF sistema, pa bomo vsekakor pogrešali možnosti različnih načinov združevanja AF točk in 3D barvnega sledenja, ki ga ponuja Nikon. Tukaj ima Fuji še precej za postoriti.

Kakovost fotografij, dinamični razpon in digitalni šum pri visokih ISO nastavitvah

Kakovost fotografij je področje, kjer je Fuji zelo močan. Inovativni način preračunavanja barv s pomočjo svojske razporeditve barvnih filtrov pred senzorjem, omogoča fotografije brez Moire efekta. Zaradi tega Fujijevi senzorji nimajo Anti-Aliasing filtra, kar se odraža v večji količini definiranih podatkov, fotografije imajo več detajlov, kot bi jih imele, če bi bil pred senzorjem Anti-Aliasing filter.

Prikaz barv in kontrastov je pri Fujiju X-T1 odlična, možnost izbire funkcije razširjenega dinamičnega razpona pa v veliki meri pripomore k uravnoteženim barvam, kontrastom ter osvetlitvi tudi pri zelo zahtevnih svetlobnih pogojih. Glede na to, da X-T1 meri svetlobo in analizira sliko s senzorjem, ki ima 16 milijonov svetlobnih točk, je lahko izračun ekspozicije precej bolj natančen, kot pri večini DSLR  fotoaparatov. Tudi pri merjenju beline (WB) je X-T1 odličen. Jpg posnetki direktno iz fotoaparata po večini ne potrebujejo nadaljne obdelave. Barve so uravnotežene, sicer je odvisno kateri barvni program izberemo, vendar v standardnem programu je fotografija odlično uravnotežena. Kožne barve so realne tudi pri fotografiranju v umetni svetlobi, nasičenost barv pa se pri visokih ISO nastavitvah ne izgubi . Kakovost posnetkov pri visokih ISO nastavitvah je izjemna vse do vrednosti 6400 ISO. Pri višjih vrednostih pa še vedno uporabna. Pri fotografiranju v JPG formatu slike je priporočljivo nastaviti redukcijo digitalnega šuma na minimum, saj je šum pri visokih ISO nastavitvah tako nemoteč, da je škoda po nepotrebnem izgubljati detajle. Na žalost še nisem dobil RAW konverterja, ki bi podpiral RAW datoteke iz Fujija X-T1, tako, da pride ta test vključno s podrobnejšim testom AF v prihodnjih dneh.

Na spodnjih fotografijah sem primerjal posnetke, narejene pri istih ISO nastavitvah med Fujijem X-T1 in Nikonom D7100. Fotografije narejene z Nikonom sem pomanjšal na 16.3 milijona točk.

Redukcija digitalnega šuma je bila nastavljena na standardno vrednost

1600 nr

3200 nr

6400 nr

12800 nr

25600 nr

Še serija fotografij posnetih brez redukcije digitalnega šuma. Tukaj je potrebno upoštevati, da se je lahko pri Nikonu ta funkcija izklopila, pri Fujiju pa je bila na najnižji vrednosti -2.

1600

3200

6400

12800

25600

Zaključna misel

Fuji je z  X-T1 zaokrožil ponudbo digitalnih fotoaparatov v tem segmentu. Na tržišče je plasiral fotoaparat, ki zadostuje vsem profesionalnim standardom, kar se tiče kakovosti izdelave fotoaparata in kakovosti same fotografije. Pri avtomatskem ostrenju imajo še nekaj prostora za spremembe in izboljšave, vendar pa lahko rečem, da je trenutni sistem avtomatskega ostrenja z nekaj zadržki, na nivoju DSLR fotoaparatov, kot sta npr. Nikon D610 in Canon EOS 6D. Kakovost slike je odlična, barve in kontrasti so po mojem subjektivnem mnenju med najbolje uravnoteženimi od vseh fotoaparatov, kar sem jih do sedaj testiral, še posebej, če je vklopljena funkcija razširitve dinamičnega tonskega razpona. WB ali nastavitev beline deluje odlično tudi na avtomatiki. Kakovost slike pri visokih ISO nastavitvah je tudi pri fotografiranju v JPG formatu odlična, s polno detajli. Fotografije lahko uporabimo tudi brez nadaljne obdelave, kar je še posebej pomembno pri fotografih, ki morajo hitro poslati fotografije v redakcijo in nimajo časa za obdelavo. Cena, ki trenutno znaša 1099 eur, je za fotoaparat v tem razredu zelo ugodna. Glede na ponudbo odličnih objektivov, ki jih je Fuji razvil za sistem X in napoved novih objektivov, ki bodo tudi zatesnejni proti vlagi in prahu, je za pričakovati, da se bo marsikateri amaterski, kot tudi profesionalni fotograf kjub manjšemu DX formatu senzorja odločil za ta sistem. Edina večja pomanjkljivost, ki bi jo lahko očital Fujiju X-T1 napram DSLR fotoaparatom, je nekoliko okrnjena funkcionalnost bliskavice, ki trenutno še ne podpira brezžičnega TTL proženja in sinhronizacije do 1/4000s.

Več tehničnih podatkov pa si lahko preberete na tem naslovu: Fuji X-T1

Še nekaj fotografij narejenih tekom testa.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Test Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

Na test sem dobil izredno zanimiv fish-eye objektiv za polnoformatne DSLR fotoaparate, Samyang 12mm F2.8 ED …

S Canona na Fuji

Fotograf Mark Duffy je v tem kratkem video prispevku opisal kako in zakaj je svojo …