torek , 16 julij, 2019
Najnovejše

Domov / Fotoinfo / Fuji X-Pro1 – Vrnitev odpisanih!!!

Fuji X-Pro1 – Vrnitev odpisanih!!!

AA7_3271

Pred kratkim sem eden zadnjih v Sloveniji dobil na test Fuji X-Pro1, retro oblikovan Leica, stiliziran in precej drag, Fujijev brezzrcalni digitalni fotoaparat formata senzorja APSc oziroma DX. Na Fujija smo že skoraj pozabili, po Fuji S5pro DSLR fotoaparatu, so precej zanemarili trg bolj zahtevnih DSLR uporabnikov, v bistvu niso naredili od takrat naprej nič novega. Zakaj pri Fujiju niso vlagali v razvoj DSLR-jev, je lahko razložiti. Fujiju se takrat ni izplačalo razvijati celotnega fotoaparata in so vse razen senzorja in procesorja naročali kar pri Nikonu. Takšno sodelovanje je sicer pripeljalo do vrhunskih fotoaparatov, vendar pa so zaradi tega pri Fujiju močno zaostajali pri nižanju proizvodnih stroškov in s tem maloprodajne cene, po domače povedano, bili so predragi in premalo so zaslužili. Počasi so prenehali zapravljati denar za izdelavo S5pro in se posvetili izdelavi in razvoju kompaktov. Pojav micro 4/3 in brezzrcalnih digitalnih fotoaparatov, pa je odprl vrata za nove modele in nove uporabnike. Fuji je tukaj začutil svojo priložnost (čeprav ne ravno bliskovito) in se pognal v razvoj svojega brezzrcalnega sistema z večjim APSc formatom senzorja. Prvi brezzrcalni izmenljivec se imenuje X-Pro1, škatlasto oblikovani, kovinski, monolitu podoben izdelek, ki ima tako imenovano hibridno optično digitalno iskalo. Vse pomembne funkcije so na retro zasnovanih stikalih, ki močno spominjajo na tista, ki so jih imeli resnično mehanski fotoaparati izpred 30 in več let. Ja, moram priznati, da te prime malo nostalgije, ko vidiš obroček, ki ima vgravirane zaklopne čase in obroček za nastavitev zaslonke na objektivu. Vendar to ni isto, dejstvo je, da to ni fotoaparat na film in nima kaj dosti resnično operativne mehanike. Še celo tisto, kar bi res lahko pustili na vzvodih, vodilih in mehaniki, so pri Fujiju priredili na elektriko, čeprav se obroček za ročno ostrenje na prvi pogled vrti kot pri klasičnih objektivih, pa deluje kot pri modernih reaktivcih in se krmili preko računalnika, obroček za ročno ostrenje ni direkten, pač pa prenaša informacije računalniku, ki nato premika motorčke za ostrenje v objektivu, za nameček pa ima še kar nekaj zamika.

No, glede na to, da je Fuji X-pro1 že kar nekaj časa zunaj in da sem privilegij, da ga testiram, dobil eden zadnjih v Sloveniji :),  verjetno ni pretirane potrebe, da razlagam vse tiste podrobnosti, ki se tičejo uporabniškega vmesnika, ergonomije, kakovosti ohišja, kako dobro se obnese hibridno iskalo in kako lepo se je igrati z vsemi film simulacijami. Bom raje napisal povzetek in poskušal več povedati s samimi fotografijami, ki sem jih razdelil v dva dela. Prvi del je primerjalni test ISO vrednosti med Fujijem X-Pro1 ter Nikonom D700, ki je zanimiv z vidika kakovosti novega Fujijevega senzorja, ki kljub manjši površini dosega kakovost FF senzorjev. Vse fotografije so narejene brez nekih korekcij, ter so JPG-ji direktno iz fotoaparata. Pri ISO testu sem zadevo močno poenostavil v smislu, da sem pustil WB na avtomatiki, ter osnovnih nastavitvah, JPG-ji so direktno iz fotoaparata, redukcija digitalnega šuma pa na standardni nastavitvi, skratka, pustil sem takšne nastavitve, ki bi jih za priložnostno fotografiranje uporabljal tudi sam. Drugi del pa so fotografije, ki sem jih pač naredil med testiranjem fotoaparata in so mogoče tudi malo navdihnjene z neko nostalgijo po filmskih časih. Objektiva, ki sem ju uporabljal, sta bila Fujijeva 35mm f1.4 in 18mm f2.0.

 

Fotografije ISO testa:

Še ostale fotografije, narejene s Fujijem X-Pro1, na koncu pa še povzetek, oziroma zaključna misel.

Ok, priznam, nisem pristavil fotografij samega fotoaparata, več na to temo si lahko poiščete na FB profilu Fuji Film Slovenija, ki ga najdete tukaj : FUJI

Skratka, kakovost fotografij je, kot se za Fuji spodobi, odlična. ISO je tudi pri vrednostih kot so 3200 in 6400 na nivoju nekaterih FF DSLR-jev, kar je zelo pohvalno. Barve so realne, kontrasti pa zelo dobro kontrolirani, predvsem zaradi možnosti uporabe različnih film simulacij. Nekoliko manj navdušujoča pa je retro podoba (sicer subjektivno mnenje), kar fotoaparat v bistvu ni. Zamera velja ročnemu ostrenju, ki se ne izvaja preko mehanskih vzvodov v objektivu, pač pa preko AF motorčka. Hitrost in odzivnost AF sistema ni ravno na nivoju povprečnih DSLR fotoapartov, vendar se ga da uporabljati, tukaj ima Fuji napram konkurenci še precej za postoriti.  Objektivi so odlični, zato ne bi izgubljal preveč besed, v bistvu, če bi bila cena ohišja nižja, bi se splačalo nabaviti sistem, že samo zaradi kakovosti objektivov. Pred kratkim je FUJI predstavil novi cenejši in nekoliko okrnjen FUJI X-E1, ki bi znal biti zanimiva rešitev za vse tiste, ki se spogledujejo z odličnim Fujijevim sistemom, bi pa raje, kot za nostalgično ohišje, prihranili nekaj EUR za nakup odlične Fujijeve optike. Upam, da bom lahko tokrat Fuji X-E1 dobil na testiranje vsaj v terminu, ko bo to še aktualno in naredim malo bolj podrobni test tega Fujijevega sistema.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

 

Preberite si tudi

S Canona na Fuji

Fotograf Mark Duffy je v tem kratkem video prispevku opisal kako in zakaj je svojo …

Test fotoaparata FUJI X-T1

Na preizkus sem dobil najnovejši Fujijev sistemski digitalni fotoaparat Fuji X-T1. Sicer je bilo druženje …