ponedeljek , 16 december, 2019
Domov / Članki / Fuji X-E1 in Zeiss Touit 12mm f2.8 na terenu

Fuji X-E1 in Zeiss Touit 12mm f2.8 na terenu

Pred kratkim sem imel možnost na kratko testirati novo linijo Zeissovih objektivov Touit, ki so izdelani za Fujijev X bajonet ter Sonyjev E bajonet. Še posebej se mi je zdel interesanten 12mm objektiv,  svetlobne jakosti f2.8. Kmalu po  prvih posnetkih je bilo jasno, da je objektiv optično in mehansko izjemen. Tudi AF (avtomatsko ostrenje) je delovalo hitro in precizno. Objektiv je oster že od zaslonke f2.8 naprej. Izjemno malo je tudi upada svetlobe ob robovih, optično popačenje pa je za objektiv tako širokega kota (12mm je cca 18mm na FF) odlično korigirano. V povezavi z Fujijevim brezzrcalnim fotoaparatom X-E1 je objektiv deloval uravnoteženo. Z dano kombinacijo Fujija X-E1 in Zeiss 12mm f2.8 sem bil tako zadovoljen, da sem se odločil zadevo preizkusiti tudi v malo bolj občutlivih pogojih…

 

5. junija je bila razglašena sodba trojici vpletenih v afero Patrija. Pred sodiščem v Ljubljani se je zbrala množica ljudi, ki so spremljali izid sodbe. Sam sem bil z ostalimi novinarji in fotoreporterji blizu vhoda v sodišče. Na stezici, ki vodi od glavnega vhoda proti Miklošičevi cesti, se je zbralo precej fotografov, saj smo vedeli, da bo Janez Janša odšel po tej poti do bližnjega hotela, kjer je bila organizirana novinarska konferenca.

Po krajši analizi fotografskih razmer, v katerih je bilo potrebno fotografirati, sem se odločil, da uporabim samo širokokotni objektiv. Na Fuji X-E1 sem nadel Zeiss Touit 12mm f2.8. Svetlobne razmere so bile zelo zahtevne. Sredi sončnega dneva so od povsod padale močne sence, nebo pa je bilo zelo svetlo. Na Fujiju X-E1 sem nastavil ISO vrednost na 800, kar mi je omogočalo zaslonko okoli f5.6 in čase med 1/125s in 1/2000s, pač glede na to, kje se je motiv nahajal. Pri ISO 800 je moč aktivirati tudi funkcijo razširjenega dinamičnega razpona DR400, ki poskrbi, da kljub zelo kontrastnim svetlobnim pogojem, svetli deli niso prežgani. Na aparatu sem nastavil zaporedni način fotografiranja, s hitrostjo 6 posnetkov na sekundo.

O podrobnostih samega fotografiranja raje ne bi izgubljal preveč besed. Na kratko naj samo povem, da je bila neizmerna gneča ter praktično izredno malo prostora, kjer se je dalo dobiti kakšen uporaben posnetek. Kako pa je vse skupaj uspelo, pa si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Video predstavitev, kako poteka izdelava Zeiss Touit objektivov.

Galerija fotografij narejenih z Fujijem X-E1 in Touit 12mm f2.8 objektivom.

One comment