sobota , 18 januar, 2020
Domov / Članki in nasveti / Fotografiranje s pomočjo ND gradacijskih filtrov

Fotografiranje s pomočjo ND gradacijskih filtrov

DSC_2160

Dolgo sem odlašal, da bi pri fotografiranju pokrajinskih motivov uporabil posebne gradacijske filtre, ki zatemnijo samo en del fotografije. Namreč kadar fotografiramo motive, ki imajo močan kontrast med gornjim in spodnjim delom fotografije, se rado zgodi, da je gornji del fotografije preveč osvetljen. Pri pokrajinskih motivih radi naletimo na takšne težave, kadar fotografiramo proti svetlobi. Osvetlitev smo nastavili na glavni motiv, ki se nahaja na spodnji strani fotografije vendar so oblaki in nebo v tem primeru preosvetljeni. Do sedaj sem takšne težave reševal z uporabo dvojne ekspozicije oziroma dveh fotografij združenih v eno, na tak način sem razširil dinamični razpon fotoaparata. Vendar je takšna tehnika zamudna in v primeru, kot ga vidimo na gornji fotografiji tudi neuporabna, saj so se klasi precej zibali v vetru, v primeru dvojne ekspozicije pa bi bila fotografija neuporabna, ker bi bili klasi neostri ali pa celo podvojeni.

DSC_2290

Tokrat sem uporabil gradacijske ND filtre in nad rezultatom bil več kot zadovoljen. V primeru fotografiranja v  direktno svetlobo se radi pojavijo moteči odboji svetlobe v objektivu oziroma flare, ki lahko skazi podobo fotografije. Moram priznati, da so me filtri prijetno presenetili, na obeh gornjih fotografijah so odboji svetlobe komaj opazni.

Na levi spodnji fotografiji ni bil uporabljen ND gradacijski filter, na desni pa sem uporabil ND4 gradacijski filter. Razlika je očitna, leva fotografija je v predelu oblakov močno preosvetljena, desna pa ima zelo dopadljiv kontrast in je brez preveč osvetljenih delov. Na obeh fotografijah nisem uporabil dodatne obdelave v računalniku.

DSC_2107 DSC_2118

Podobno kot pri gornjih dveh fotografijah je uporaba ND4 gradacijskega filtra rešila problem s preosvetljenim nebom.

DSC_2066 DSC_2059

Gradacijski ND filtri so se izkazali kot zelo uporaben pripomoček pri fotografiranju pokrajinskih motivov. Res je, da lahko mnoge takšne probleme rešimo s tehniko dvojne ekspozicije ter naknadne obdelave na računalniku, tudi fotografiranje v RAW formatu nam pri tako ekstremnih kontrastih ne bo moglo rešiti preosvetljenih delov fotografije, razlika je enostavno prevelika. Na motivu klasja pa v bistvu ni bila primerna nobena druga tehnika kot uporaba gradacijskih ND filtrov.

Filtre so mi prijazno posodili pri podjetju Foto-klik.si v svoji ponudbi imajo filtre proizvajalca Ray Masters, ki so kljub svoji ugodni ceni odlične kakovosti, sicer pa o tem pričajo gornje fotografije. Fotografije sem naredil z ND 4 gradacijskimi filtri. Cena osnovnega kompleta, ki vsebuje nosilec za filtre ter ND4 gradacijski filter pa se giblje okoli 120 evrov.

Več o filtrih lahko najdete na spodnji povezavi:

Preberite si tudi

NiSi in Ray Masters kreativni filtri

Rey Masters kreativne filtre sem že predstavil na svojem blogu, tokrat pa sem preizkusil trenutno najbolj …

Ali zaščitni filter vpliva na ostrino objektiva?

Na strani Fotographylife.com so naredili zanimiv test, kjer so primerjali ostrino objektiva brez in z …