nedelja , 21 oktober, 2018
Najnovejše
Domov / Canon / Canon za en dan okupiral Kino Šiška

Canon za en dan okupiral Kino Šiška

Center urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani, je bil včeraj priča urbanemu Foto dogodku.

Za motive, ki nekoliko izstopajo iz ustaljenega ritma povprečnega ljubiteljskega fotografa,  so tokrat lepo poskrbeli pri Canon Slovenija. Kino Šiška se je za en dan spremenil v Foto Šiška. V avli, takoj za glavnim vhodom, je imel svoj studio Aleš Bravničar, ki je obiskovalcem prikazal, kako poteka fotografiranje s profesionalnimi modeli. Udeleženci dogodka so se lahko fotografirali tudi z Mistrom Slovenijie. Ob vstopu so obiskovalci dobili bon za eno brezplačno pijačo, ob stojnicah pa ni manjkalo okusnih Canonovih čokoladk in manjših promocijskih daril. V gornji avli so bili razstavljeni vsi aktualni Canonovi fotoaparati in tiskalniki, ter precej objektivov. Manjkalo ni tudi novosti, kot sta Canon EOS 6D in Canon EOS M.

Fotograf Samo Vidic je imel tekom popoldneva, v glavni hali, delavnico športne fotografije, kjer je prikazal, kako poteka delo z zunanjimi bliskavicami. Sledili sta še dve predavanji. Prvo predavanje, na temo športne fotografije, je vodil Samo Vidic, za njim pa je publiko navdušil fotograf Miro Majcen, ki je predaval o koncertni fotografiji. Kot smo lahko izvedeli od Mirota, je delo koncertnega fotografa daleč od zastonjskega poslušanja koncertov in druženja z znanimi glasbeniki. Obilo izkušenj in znanja je potrebnega, da se v pičlih treh skladbah ali še celo manj, fotografira nastop. Toliko časa imajo ponavadi fotografi na voljo za fotografiranje koncerta, nato pa morajo zapustiti prostor pred odrom in prenehati s fotografiranjem.

Za zaključek večera je nastopila glasbena skupina Elvis Jackson, organizator pa se je potrudil, da so lahko vsi prisotni fotografirali celotni koncert skupine.

V Sloveniji je bila do sedaj prodaja fotografske opreme, predvsem digitalno zrcalno refleksnih fotoaparatov (DSLR) in brezzrcalnih digitalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi, v porastu. Vedno več fotografskih navdušencev je posegalo po fotografski opremi, ki omogoča več kreativnosti in izraznosti, ter možnost fotografiranja v slabih svetlobnih pogojih. Navade uporabnikov fotografske opreme pa se nenehno spreminjajo. Pojav miniaturizacije v sodobnih napravah, ki vsebujejo digitalni zajem slike, oziroma raznih mobilnih telefonih in dlančnikih, ki imajo kakovostne CMOS senzorje, je začela spreminjati tudi navade fotografov. Zmogljivi operacijski sistemi, ki jih premorejo pametni mobilni telefoni in dlančniki, omogočajo uporabo naprednih aplikacij za obdelavo slike, ki sicer niso namenjene resnemu fotografskemu delu, vendar pa večini popolnoma zadostujejo. Možnost takojšnje obdelave in posledično personifikacije zajete fotografije, direktno na mobilnem telefonu ali dlančniku, je trenutno zadnji krik mode. Aplikacije, kot je Instagram, omogočajo takojšnjo objavo, z različnimi filtri obdelanih fotografij, na socialnih omrežjih. Velik del fotografske javnosti je te novosti, ki preraščajo v Trend, sprejel z odprtimi rokami. Vendar ni vse tako lepo, kot izgleda na prvi pogled. Miniaturni slikovni senzorji in miniaturna optika, se le ne more primerjati z DSLR fotoaparati in objektivi. Boljša kakovost slike, ter predvsem večje kreativne  možnosti, ki jih omogočajo večji slikovni senzor, kakovostna optika, ter precej širši dinamični razpon zajema slike, so le najbolj očitne razlike v prid DSLR sistemu, napram prihajajočim trendom. Ravno zaradi tega je zelo pomembno, da se organizirajo takšni fotografski dogodki, kjer lahko fotografski navdušenci  pokukajo v svet profesionalne fotografije, preizkusijo najnovejšo fotografsko opremo, ter dobijo svež zagon za poglabljanje svojega fotografskega znanja. Vedno več  fotografov, tudi tistih resnih, posega po bolj kompaktnih sistemih, ki so sicer praktični iz vidika teže in mobilnosti, vendar pa ne prinašajo iste fotografske izkušnje, kot sistemi z večjimi slikovnimi senzorji.

Na Facebook strani Canon Slovenija, pa poteka fotografski natečaj na temo včerajšnjega dogodka. Povezava do fotografskega natečaja

Še nekaj fotografij iz dogodka:

 

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

 

 

 

Preberite si tudi

S Canona na Fuji

Fotograf Mark Duffy je v tem kratkem video prispevku opisal kako in zakaj je svojo …

IRIX 15mm f2.4 – test objektiva

Tokrat test 15mm širokokotnega objektiva za FX (polno formatne) fotoaparate, ki sliši na ime IRIX …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja