sreda , 13 november, 2019
Najnovejše

Domov / Canon / Canon PowerShot G15 – TEST

Canon PowerShot G15 – TEST

Pred kratkim sem imel na testu Nikonov Coolpix P7700, tokrat pa sem testiral Canonov  PowerShot G15. Oba fotoaparata sodita v najvišji razred kompaktnih digitalnih fotoaparatov, zato je bilo zanimivo povleči nekatere vzporednice.

Canon je prvi digitalni PowerShot, z oznako G1 predstavil že davnega leta 2000, od takrat pa do danes se je zvrstilo kar nekaj fotoaparatov G serije, ki so bili iz leta v leto bolj izpopolnjeni. Zaščitni znak serije G je bilo vedno kakovostno in trpežno kovinsko ohišje, ter odlična optika, z dobro svetlobno jakostjo in nastavek za zunanji fleš. Canon G12, ki je predhodnik Canona G15, je imel 5x zoom objektiv z zaslonko f2.8 do f4.5, kar pa je za današnje standarde v tem razredu že kar malo preslabo. Canon G15 je tako pridobil svetlobno hitrejši objektiv s 5x zoomom in zaslonko f1.8-2.8, objektiv ima vgrajen tudi optični stabilizator slike. Za razliko od G12 je G15 izgubil vrtljiv monitor, obdržal pa je optično iskalo na vrhu fotoaparata. Dimenzije in teža so se tudi nekoliko zmanjšale, tako da gre sedaj G15 skoraj v vsak žep, vendar na račun izgube vrtljivega LCD zaslona. Na testu Nikona P7700, se je ravno nastavljivi LCD zaslon izkazal za izredno prikladnega pri snemanju video posnetkov in pri fotografiranju zahtevnejših kadrov. Moje mnenje je, da bi bilo bolje, če bi G15 obdržal vrtljivi monitor, ki močno olajša fotografiranje in snemanje filmčkov iz nenavadnih kotov in pozicij, še posebej pa pri makro fotografiji.

Da je pri G 15 poudarek na kakovosti slike pred marketinško privlačnejšim velikim številom slikovnih točk, G15 jasno pove z novim CMOS senzorjem ločljivosti 12.1 Mpix. G 15 ima tako kot že nekaj njegovih predhodnikov, možnost zapisa v RAW formatu.

Kakovost izdelave je, kot sem že omenil, na najvišjem nivoju. Ohišje je trdno in precizno izdelano, moti edino malenkost preplitev grip na desni strani, ki je za tiste z malo večjimi prsti občutno premajhen, vendar pa je glede na dimenzije fotoaparata težko pričakovati večji grip. Skratka, novi G15 je podrejen predvsem kompaktnosti, kar bo za nekatere dobrodošlo, spet za druge pa ne. Moje mnenje je, da je sicer lepo imeti zmogljiv kompakten fotoaparat, vendar če ta že ima možnost priključitve zunanje bliskavice, potem mi bolj odgovarja malenkost večji fotoaparat z dobrim gripom in vrtljivim LCD zaslonom. V tem segmentu mi je Nikon P7700 vsekakor bolj pri srcu.

Področje, na katerem G15 resnično zablesti, je hitrost uporabniškega vmesnika, ter odzivnost AF sistema. Pri Nikonu P7700 so precej popravili ta segment, v primerjavi s predhodnikom, vendar je G15 na tem področju še vedno nekoliko boljši. Kakovost posnetkov pri višjih  ISO posnetkih je pri Canonu G15 odlična do ISO 400, zelo dobra pri ISO 800,  uporabna pri ISO 1600, pri višjih ISO nastavitvah pa je že opazen upad detajlov, vendar zelo dobro za kompaktne digitalne fotoaparate. Podajanje barv je v tipični Canonovi maniri, z dokaj realnimi barvami in malo močnejšimi kontrasti, kar pa ne gre na roko dinamičnemu razponu, ki je za spoznanje manjši kot pri Nikonu P7700, vendar pa sem oba fotoaparata testiral v JPG formatu, RAW format zapisa skriva precej več informacij, kot jih prikaže JPG iz fotoaparata.

Objektiv je kljub veliki svetlobni jakosti f1.8-2.8 oster tudi pri odpri zaslonki, v primerjavi z Nikonom P7700 je sicer nekoliko hitrejši (Nikon P7700 f2.0-4.0), vendar pa je razpon zooma manjši kot pri Nikonu. Glede na to, da imata oba fotoaparata odlične ISO karakteristike in vgrajeni optični stabilizator,  je 200mm na tele območju pri Nikonu bolj uporabno, kot 140mm pri Canonu, vendar pa gre vse to na račun kompaktnosti ohišja.

DSC_0553A

 

Skratka, če povzamem, lahko poudarim odlično odzivnost uporabniškega vmesnika in AF sistema, odlično kakovost slike pri visokih ISO vrednostih, kakovostno izdelavo ohišja in odličen objektiv. Nekoliko manj navdušen pa sem bil z velikostjo gripa in odsotnostjo vrtljivega LCD zaslona.

Še nekaj testnih fotografij:

IMG_0268n

IMG_0269 n

IMG_0271 n

IMG_0273 n

IMG_0274 n

IMG_0275 n

IMG_0276 n

Brez uporabe ND filtra v fotoaparatu, f1.8 in 100 iso

Z uporabo ND filtra v fotoaparatu, f1.8 in 100 iso

 

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Canon EOS R

23. avgusta je Nikon predstavil svoj novi brezzrcalni sistem digitalnih fotoapartov Z. Tokrat pa so tukaj …

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …