torek , 21 januar, 2020
Domov / Canon / Canon EOS 70D ima vse kar imajo ostali in še malo več

Canon EOS 70D ima vse kar imajo ostali in še malo več

Če je Canon EOS 60D v določenih pogledih predstavljal korak nazaj od svojega predhodnika Canona EOS 50D, potem predstavlja Canon EOS 70D popravek tega napačnega koraka. Nekoliko izboljšana ergonomija ter povrnitev možnosti mikro kalibracije avtomatskega ostrenja je vsekakor to, kar so po nepotrebnem odvzeli Canonu EOS 60D. Canon EOS 70D predstavlja zelo posrečeno zlitje vsega, kar imajo EOS fotoaparati v tem trenutku. Od Canona EOS 5D mk.III so si isposodili procesor DIGIC 5+, EOS 7D je doniral 19 točkovni senzor za avtomatsko ostrenje, EOS 700D je odstopil LCD zaslon na dotik pri Canonu EOS 6D pa so vzeli WI-FI povezavo.

Kot poglavitna novost pri novem Canonu je vsekakor na novo zasnovani CMOS senzor z nekaj malega več kot 20 milijoni svetlobnih točk. Vsaki od teh točk pa so dodali še dva ločena senzorja, ki skrbita za fazno detekno avtomatsko ostrenje v načinu živega predogleda. Razpon ISO občutljivosti je pri novem senzorju od 100-12800 ISO v standardnem načinu in 25600 pri Hi nastavitvi. Skratka napram dražjemu EOS 7D nudi precej izboljšan način ostrenja v načinu živega predogleda in pri snemanju video posnetkov. Prav tako je izboljšana ISO občutljivost, ki sedaj znaša 12800 ISO. 

V praksi

Kako se je novinec obnesel v praksi bom poskušal opisati v naslednjih vrsticah. Vsekakor nisem pričakoval preveč. Po krajšem preizkusu Canona EOS 100D sem ostal malce ravnodušen nad ostrenjem preko CMOS senzorja tako, da so bila pričakovanja tudi za EOS 70D bolj umirjena. Prva stvar, ki sem jo preizkusil je bila ravno delovanje avtomatskega ostrenja s pomočjo novega CMOS senzorja. V tandemu z novim STM objektivom z goriščnicami 18-135mm je pri dobrih svetlobnih pogojih avtomatsko ostrenje v načinu živega predogleda delovalo odlično. Skoraj ni bilo opaziti razlike v hitrosti in zanesljivosti napram klasičnemu avtomatskemu ostrenju. Le v situacijah, kjer je bilo zelo malo svetlobe se je AF malce lovil vendar sčasoma le izostril. Tudi natančnost takšnega načina ostrenja je odlična, v bistvu ni bilo nobenih problemov z back ali front fokusom, kar je povsem razumljivo saj poteka ostrenje na sami površini, kjer je slika tudi dejansko zajeta. 19 conski klasični AF sistem deluje skoraj identično, kot pri Canonu EOS 7D. Skratka avtomatsko ostrenje preko CMOS senzorja deluje in to zelo dobr, tukaj je Canon postavil nov mejnik. Najbolj me je razveselilo, da so se pri Canonu odločili povrniti možnost mikro nastavitev AF sistema za vsak objektiv posebej in to v dveh skrajnih legah za zoom objektive.

ISO je v JPG formatu direktno iz fotoaparata izredno dobro kontroliran tudi pri visokih vrednostih. Slika pri ISO 6400 je povsem uporabna z obilico detajlov ter dobrim barvnim razponom.

Pri ISO 3200 ima fotografija še vedno velik tonski razpon.

Če strnem vtise sem bil nad delovanjem fotoaparata prijetno presenečen. Canon EOS 70D je izredno homogen DSLR, ki zadovoljil še teko zahtevnega fotografskega navdušenca, v kombinaciji z odličnim objektivom  EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM pa bo potreba po menjavi objektivov zelo redka. Tudi objektiv je presenetil z zelo odzivnim ostrenjem ter odlično optiko in kakovostjo slike .

Ugodno ponudbo za Canon EOS 70D lahko najdete na tej povezavi: Canon EOS 70D

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij narejenih z Canonom EOS 70D

Več tehničnih podatkov najdete tukaj: Canon Slovenija

Avtor teksta in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Canon EOS R

23. avgusta je Nikon predstavil svoj novi brezzrcalni sistem digitalnih fotoapartov Z. Tokrat pa so tukaj …

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …