nedelja , 19 januar, 2020
Domov / Canon / Canon EF-S 10-18mm F4.5-5.5 IS STM – kratek preizkus

Canon EF-S 10-18mm F4.5-5.5 IS STM – kratek preizkus

canon 001

Mnogokrat, ko me kdo vpraša glede širokokotnega objektiva za DSLR fotoaparate s crop senzorjem sem malce v zadregi. Ponavadi so to fotoaparati vstopnega ali srednjega razreda DSLR fotoaparatov, ki stanejo skupaj z osnovnim standardnim zoom objektivom med 400 in 800 evri. Do sedaj je bilo moč dobiti širokokotne zoom objektive za crop DSLR fotoaparate v cenovnem razredu med 500 in 800 evri, jasno je, da večina uporabnikov crop DSLR fotoaparatov pač ni posegala za temi objektivi.
Tokrat pa je situacija bolj zanimiva vsaj za uporabnike Canon sistema.

Canon EF-S 10-18mm F4.5-5.6 IS STM

Canon EF-S 10-18mm F4.5-5.6 IS STM je širokokotni zoom objektiv namenjen uporabnikom Canonovih crop DSLR fotoaparatov, kot so: Canon 100D, Canon 700D, Canon 70D, Canon 7D… in ostalih. Kot prvo bom poudaril ceno objektiva, ki ga je moč v Sloveniji kupiti pod 250 evri. Vendar cena ne odraža kakovosti objektiva. Objektiv je za svoj cenovni razred izredno kakovosten za nameček pa so mu dodali še sistem stabilizacije slike IS in tihi ultrasonični motorček STM, ki pride do izraza pri snemanju video posnetkov.

Canon EF-S 10-18mm

Na testu se je objektiv obnesel presenetljivo dobro. Pričakoval sem precej slabše izdelan objektiv, kar se tiče kakovosti materialov in natančnosti izdelave. Tukaj gre pripisati Canonu en velik plus. Res je, da ima objektiv plastični bajonet nastavek vendar pa teža objektiva, ki znaša borih 240g opravičuje izbiro materiala v tem primeru.

DSC_6298

Že po prvih posnetkih pa sem opazil, da je objektiv zelo soliden tudi na področju optičnih lastnosti, ki vsekakor niso kompromis. Objektiv ima malo popačenja pri 10mm nastavitvi pri 18mm pa popačenja skoraj ni, kar se lepo vidi iz spodnjih primerov.

10mm

18mm

Na področju kontrole odbojev močne stranske svetlobe je pričakovano nekoliko slabši kot 400 in več evrov dražji objektivi, vendar pa je kontrola flare in ghost efekta še vedno zelo dobra še posebej, če vzamemo v obzir ceno objektiva. Ostrina je tudi pri odprtih zaslonkah na vseh goriščnicah odlična v sredini slike in dobra ob robovih slike. Pri zaslonki F8 in F11 je objektiv oster tudi ob robovih.

IMG_1759

Avtomatsko ostrenje je resnično neslišno in dokaj hitro, tudi stabilizacija slike deluje odlično čeprav se je pri objektivih s takšnimi goriščnicami niti ne uporablja. Objektiv sem dodobra stestiral tudi pri čisto konkretnih projektih, kot je foto reportaža in obnesel se je odlično.

DSC_6307

Glede na ceno objektiva nisem pričakoval takšne kakovosti, tokrat moram priznati, da so uporabniki Canon sistem precej na boljšem, kot ostali. Za slabih 250 evrov lahko dobijo odličen širokokoten zoom objektiv. V kolikor pa bi potrebovali objektiv z boljšo svetlobno jakostjo pa je potrebno globlje seči v žep. Skratka odličen objektiv, ki bo marsikomu razširil fotografska znanja.

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije narejene z Canon EF-S 10-18mm F4.5-5.6 IS STM objektivom.

Avtor fotografij in teksta: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Canon EOS R

23. avgusta je Nikon predstavil svoj novi brezzrcalni sistem digitalnih fotoapartov Z. Tokrat pa so tukaj …

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …