petek , 17 januar, 2020
Domov / Canon / Canon 6D in Nikon D600 II. del, ISO primerjave v RAW formatu

Canon 6D in Nikon D600 II. del, ISO primerjave v RAW formatu

Tukaj je drugi del primerjave ISO vrednosti med Canonom 6D in Nikonom D600. Prvi set fotografij, so fotografije direktno iz fotoaparata, v JPG formatu. Vklopljena NR funkcija redukcije šuma je bila nastavljena na normalno vrednost. Vse ostale nastavitve so identične, kot pri prvem testu. Drugi set fotografij, pa so fotografije pretvorjene v JPG, iz RAW formata. Izklopljena je bila funkcija ostrenja in redukcije šuma v RAW pretvorniku.

Primerjava Canon 6D in Nikon D600, JPG NR ON NORMAL.

Kadar imamo vklopljeno funkcijo redukcije šuma, je kakovst ISO vrednosti obeh fotoaparatov do ISO 3200 zelo podobna. Od te vrednosti naprej, pa je Canon prepričljivejši. Kakor kaže, so pri Canonu našli pravo formulo za odstranjevanje šuma, ki se še posebej izkaže pri visokih ISO vrednostih. Še vedno pa kažejo Canonove fotografije, v primerjavi z Nikonovimi, nekaj podosvetljenosti. Ta podosvetljenost je verjetno rezultat drugačne obdelave slike v fotoaparatu, ter delovanja funkcije redukcije šuma. Tudi v slikovnem načinu NEUTRAL, je Canonova slika dosti bolj kontrastna, kot Nikonova. Razlika v kontrastnosti slike med Canonom in Nikonom, je verjetno posledica nekoliko boljšega dinamičnega razpona, ki ga ima Nikon. Drugače pa vse pohvale Canonu, ki je kakovost slike v JPG formatu pripeljal na zavidljiv nivo, kljub nekaj slabšemu dinamičnemu razponu.

Primerjava kakovosti slike pri različnih ISO vrednostih v RAW formatu.

Ups, tukaj nekaj ne štima, bi rekli na prvi pogled. Canon in Nikon sta precej izenačena, tudi pri najvišjh ISO vrednostih. Pri ISO 12800 in 25600, ima Nikon nastavitve HI 1 in HI 2, Canon pa še vedno deluje na primarni občutljivosti senzorja.

Kot kaže, je naredil Canon velik napredek v procesiranju podatkov v fotoaparatu. Kakovost zajema podatkov, pa je na strani Nikona, ki v RAW formatu zapisa prekaša Canon v dinamičnem razponu in kljub večjemu številu slikovnih točk premore manj šuma do ISO 12800, pri ISO 25600, pa je Canon malenkost boljši.

Presenetljiv zasuk v korist Nikona D600, ki v RAW formatu nekoliko prekaša Canon 6D, tako v dinamičnem razponu, kot kakovosti posnetkov pri visokih ISO vrednostih. Vendar glede na dejstvo, da sta oba fotoaparata namenjena tistim, ki šele vstopajo v svet polno formatne fotografije, je odlična kakovost zajema slike v JPG formatu pri visokih ISO vrednostih, vsekakor glavni atribut na strani Canona 6D.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Canon EOS 6D in Nikon D600, primerjava kakovosti ISO vrednosti.

Tokrat bolj malo besedila, saj bom podrobnejši test Canona 6D in novega objektiva Canon 24-70 …

ISO RAW primerjava Nikon D600 in Nikon D700 III. del

Do sedaj sem naredil dva testa med Nikonom D600 in Nikonom D700. V prvem testu …