ponedeljek , 18 november, 2019
Najnovejše

Domov / Novice / Dogodki / Arne Hodalič: Izginjajoča ljudstva reke OMO – fotografska razstava

Arne Hodalič: Izginjajoča ljudstva reke OMO – fotografska razstava

V  AS Galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani si lahko do 25.3.2016 ogledate fotografsko razstavo Arnetja Hodaliča z naslovom “Izginjajoča ljudstva reke OMO”. Galerija je odprta vsak delavnik med 8. in 17. uro.

OMO 002

Pristine Ethiopia (Neokrnjena Etiopija) je ustvarjalni fotografski projekt z namenom predstaviti etnične skupine in ljudstva, ki živijo na vzhodnem in zahodnem bregu reke Omo ter v bližini jezera Turkana. Fotografije so bile posnete na enem izmed najbolj oddaljenih območij na Zemlji, kjer avtohtona ljudstva še vedno živijo tako kot pred stoletji. Fotografije so zanimive vizualno pa tudi z antropološke perspektive.

OMO 001

»Osnovna ideja je bila fotografirati ljudi v prenosnem studiu, ki omogoča ponovljivo osvetlitev studijske kakovosti, ne glede na položaj sonca in razpoložljivo svetlobo. Projekt je neke vrste poklon ikoničnim fotografijam Indijancev avtorja Edwarda S. Curtisa. Delal sem v sodelovanju s kolegico in z nadarjeno studijsko fotografinjo Katjo Bidovec. Za ta namen sva uporabljala prenosni črni šotor in dve močni studijski bliskavici, tako da sva lahko zelo natančno osvetljevala portrete naključno izbranih predstavnikov posameznih ljudstev. Želela sva dobiti učinek, kot da bi bile fotografije posnete v pravem fotografskem studiu, čeprav je bilo fotografiranje izvedeno na zelo oddaljenih in težko dostopnih območjih ter v zelo težkih razmerah.«

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz otvoritve razstave.

Foto: Bojan Stepančič

Preberite si tudi

Okrogla miza na temo Fotografija v National Geographicu

  Včeraj, v nedeljo, 30.09.2012 ob 15. uri, je bila pred Tivolskim gradom v Ljubljani, …