četrtek , 23 januar, 2020
Domov / Fotoinfo / Test objektiva Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8 G

Test objektiva Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8 G

AA3_9325

Pred kratkim so na Nikon Slovenija dobili dva testna objektiva Nikon AF-S Nikkor 85mm f1.8 G. Ker sem se ravno potikal tam okoli, sem skočil in si enega izposodil. Fantje pri Nikonu so bili tako prijazni in mi ga posodili za nekaj dni, ravno prav, da sem lahko malo testiral in si ustvaril prve vtise.Stari Nikon 85mm f1.8 D je bil sicer za svojo ceno odličen objektiv, vendar žal že precej zastarel, kar se tiče avtomatskega ostrenja ter same optike in premazov. Tukaj so pri novi G verziji naredili velik korak naprej. Objektiv je sicer nekoliko večji ,vendar lažji od D verzije, premer navoja za filtre je pri novem 67mm, kar daje objektivu bolj profesionalni videz. Avtomatsko ostrenje je sedaj AF-S z SWM (Silent Wave Motor) pogonom ostrilnega sklopa leč, kar pomeni, da je AF zelo natančen, zanesljiv in praktično neslišen. Glede hitrosti AF-ja, lahko rečem, da je počasnejši kot pri 24-70 F2.8, vendar še vedno zadosti hiter, da izostri človeka, ki teče, oziroma se zelo hitro premika. Zavedati se je treba, da je objektiv namenjen predvsem portretni fotografiji in statičnim motivom, vendar kakor sem že poudaril, lahko ostri tudi v C načinu in srednje hitre motive, kar bo za večino portretnih in tudi koncertnih fotografov, več kot dovolj. Oznaki G in AF-S pa pomenita, da se bodo objektiva razveselili tudi tisti z vstopnimi modeli DSLR-jev, ki ne podpirajo kardanski prenos ostrenja.

Pa preidimo na prve vtise, ki sem jih dobil pri fotografiranju z objektivom. Precej sem že fotografiral z drugimi verzijami 85mm objektivov, tako da me je zelo zanimalo, kako se bo obnesel novinec. 67mm premer objektiva deluje precej impozantno, kar nekako bolj resno in profesionalno in če smo iskreni, to ta objektiv, kljub svoji zelo ugodni ceni, tudi je. AF je deloval izredno natančno, redko kdaj se je zgodilo, da bi zgrešil focus, skratka zelo zanesljivo in dosti bolje od starejše verzije. Sčasoma sem se že kar privadil, da ta objektiv, kljub svoji veliki svetlobni jakosti in posledično majhni globinski ostrini pri odprtih zaslonkah, ne zgreši fokusa. Prve fotografije, ki sem jih pogledal na LCD zaslonu fotoaparata, pa so me presenetile z močnimi in lepo nasičenimi barvami, ter kontrasti. Ostrina je bila že na prvih fotografijah izredna, skoraj vse fotografije sem naredil pri zaslonki f1.8, saj me je zanimala kakovost optike pri odprti zaslonki. Pri ekstremnih kontrastih oziroma prehodih iz temnega v svetlo, je opaziti nekaj CA-ja, vendar je strogo lokaliziran na linijo prehoda in ne moti preveč. Ostrina je že pri zaslonki f1.8 odlična in le skrajni robovi fotografije so malo manj ostri, če pa zapremo zaslonko na f2.8, pa je objektiv oster od roba do roba. V primerjavi s starejšo verzijo dosti dražjega objektiva Nikon 85mm f1.4D, pri katerem ostrine na robovih ni niti pri zaslonki f8, je kakovost ostrine pri 85mm f1.8G izjemna. Edina manjša pomanjkljivost je nekaj vinjete pri f1.8, vendar je zelo lepo razporejena in koti fotografije niso preveč zatemnjeni, pri portretih se niti ne opazi.

Skratka, objektiv me je pozitivno presenetil, tako s kvaliteto izdelave, natančnostjo ostrenja in optičnimi karakteristikami. Fotografiranje pri odprti zaslonki je pravi užitek in do neke mere ti fotografiranje s tem objektivom da dodatno vzpodbudo in navdih.

Na kratko sem ga lahko primerjal tudi z Sigmo 85mm f1.4. Kakšnega poglobljenega mnenja ne morem dati, saj sem naredil za primerjavo samo nekaj posnetkov, sta si pa oba objektiva, kakor je videti na spodnjih fotografijah zelo blizu, kar se tiče optične kakovosti. Oba sem testiral pri zaslonki f1.8 ,torej je bila Sigma za eno stopnjo zaprta, Nikon pa je bil pri odprti zaslonki.

Za zaključek naj povzamem, da je Nikon 85mm f1.8G eden najboljših objektivov v tem cenovnem razredu, kar sem jih imel do sedaj možnost uporabljati. Pri izdelavi tega objektiva so imeli pri Nikonu verjetno v mislih tudi nov 36 Mpix senzor, ki ga najdemo v Nikonu D800, saj je kakovost optike daleč nad tem, kar smo bili vajeni pri objektivih tega cenovnega razreda, če bi ga že moral oceniti bi mu dal oceno 9/10. Malenkost izgubi pri hitrosti AF-ja.

Prodaja tega objektiva je stekla tudi v Sloveniji, maloprodajna cena pa se giblje nekje okoli 460 eur.

Sledi nekaj fotografij posnetih z Nikonom 85mm f1.8G pri odprti zaslonki f1.8.

Avtor prispevka in fotografij: Bojan Stepančič

100% izrez

Preberite si tudi

Se DSLR poslavlja? prihaja novi Nikonov brezzrcalni sistem polnega formata

23. avgusta bodo pri Nikonu predstavili nov brezzrcalni polno-formatni fotografski sistem. Več podrobnosti na tem …

S Canona na Fuji

Fotograf Mark Duffy je v tem kratkem video prispevku opisal kako in zakaj je svojo …